Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

01

Οκτωβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελλάδα με σιγουριά και σταθερότητα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα με σιγουριά και σταθερότητα

Στις γειτονιές της Ελλάδας ξανά ο Μητσοτάκης για την απόλυτη πλειοψηφία και τη στήριξη των Ελλήνων

Ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι «θα δοθεί έμφαση στην ανάγκη σταθερότητας στη χώρα και επαναφοράς στην κανονικότητα μετά από πολλαπλές κρίσεις».  Οι εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου. Σε Μαξίμου και Πειραιώς οι συσκέψεις είναι συνεχείς για την χάραξη της νέας στρατηγικής στον δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες. Στόχος η διατήρηση του 40% που έλαβε η ΝΔ και οδηγεί σε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα τα στελέχη είναι να μην επιδείξουν έπαρση ή αλαζονεία, αλλά αντίθετα με σεμνότητα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Στην επόμενη ημέρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάγκη σταθερότητας στη χώρα και επαναφοράς στην κανονικότητα μετά από πολλαπλές κρίσεις.

Του Γιώργου Αυτιά 

Το μήνυμα προς τους πολίτες αναμένεται να είναι ότι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα κινηθεί πιο τολμηρά και πιο γρήγορα στην υλοποίηση των κεντρικών προεκλογικών της δεσμεύσεων. Πρώτη κίνηση η συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.ά.), η μεταρρύθμιση του κράτους, η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η στήριξη των νέων κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσουν οι προεκλογικές περιοδείες, στοχευμένα, του Κυριάκου Μητσοτάκη, των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος αλλά και των υποψηφίων που έμειναν εκτός Βουλής, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής. Με βάση το ποσοστό του 40,79% που έλαβε την Κυριακή η ΝΔ, με το νέο σύστημα να κέρδιζε 170 έδρες, κάτι που θα οδηγούσε σε μια όχι μόνο αυτοδύναμη, αλλά σταθερή κυβέρνηση τετραετίας.

Τι ισχύει στην ενισχυμένη αναλογική

Αν το πρώτο κόμμα έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες. Οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα. Το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Κόμμα που θα κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. Εφόσον αποσπάσει το 40% της λαϊκής ψήφου, θα λαμβάνει τις επιπρόσθετες 50 έδρες, αριθμό που μέχρι τώρα λάμβανε το πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως του ποσοστού του.

Η δύναμη της ΝΔ

Το 40,8% που συγκέντρωσε στην κάλπη της απλής αναλογικής και η μεγαλειώδης νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 21 μονάδες διαφορά έχουν ανεβάσει τον πήχη για την κεντροδεξιά παράταξη, που καλείται να διαχειριστεί το μέγεθος αυτού του θριάμβου. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς τα στελέχη, τους βουλευτές και τους πολιτευτές του κόμματος για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα έπαρσης και αλαζονείας δεν χωρά αμφισβήτηση με τον ίδιο να καθιστά σαφές ότι δεν θα δείξει καμία ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές. Γνωρίζει ότι οι πολίτες δεν συγχωρούν τέτοια φαινόμενα και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να διαρραγεί η σχέση «εμπιστοσύνης και αλήθειας» που έχει χτίσει με τους πολίτες. «Κρατάμε χαμηλά την μπάλα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά για τις λύσεις που προτείνουμε μέσα από το πρόγραμμά μας», λένε οι γνωρίζοντες.

Όχι στον εφησυχασμό

Η άλλη παγίδα που θέλει να αποφύγει ο κ. Μητσοτάκης είναι ο εφησυχασμός που μπορεί, αναμφίβολα, να δημιουργήσει το αποτέλεσμα της Κυριακής. Διότι σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί εν μέσω θέρους, ορισμένοι ψηφοφόροι που βλέπουν ότι είναι δεδομένη η νίκη της ΝΔ μπορεί να απέχουν κάνοντας διακοπές την ημέρα των εκλογών. Επίσης, κεντρώοι ψηφοφόροι που εκτιμούν ότι η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ απενεργοποίησε τους όποιους κινδύνους οι ίδιοι διέβλεπαν από την επαναφορά του στην εξουσία, μπορεί να στραφούν αυτή τη φορά προς το ΠΑΣΟΚ ή σε άλλα μικρότερα κόμματα. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «κερδήθηκε μόνο η πρώτη μάχη και η κάλπη της 25ης Ιουνίου θα καθορίσει το πόσο ισχυρή και σταθερή θα είναι η κυβέρνηση».

Θα δοθεί μεγάλο βάρος σε Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, τις οποίες θα επισκεφθεί κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Μητσοτάκης. Θα βρεθεί ξανά σε γειτονιές «στον δρόμο» από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, έχοντας προτεραιότητα να επισκεφθεί δήμους και νομούς όπου η ΝΔ κατέγραψε χαμηλά ποσοστά σε σχέση με το τι πέτυχε στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις