Άλλο ένα βήμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άλλο ένα βήμα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Η ΝΔ οφείλει να πείσει τους ψηφοφόρους της να σπεύσουν στην κάλπη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, όπως έκαναν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου, και όχι να θεωρήσουν δεδομένη την άνετη επικράτησή της μετά το ποσοστό της πρώτης κάλπης

28.05.2023 | 09:17

Οι πρώτες εκλογές ολοκληρώθηκαν και τα αποτελέσματα καταγράφηκαν όχι μόνο ως αριθμοί, αλλά και ως εντολή ή εντολές, αν θέλετε, που έδωσε ο ελληνικός λαός. Και μπορεί με αυτό το ποσοστό του 41 τοις εκατό η ΝΔ να σχημάτιζε κυβέρνηση, αν ψηφίζαμε με τον νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, ωστόσο κυβέρνηση δεν σχηματίστηκε. Επομένως, μπορεί όλα τα βήματα μέχρι τις εκλογές τις 21ης Μαΐου να έγιναν σωστά και το αποτέλεσμα να δικαιώνει απόλυτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, ωστόσο χρειάζεται ακόμη ένα βήμα για να ολοκληρωθεί η συντριπτική νίκη της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων κομμάτων.

Του Γιάννη Ντσούνου 

Και αυτό το βήμα είναι που οδηγεί και στον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την αυτοδυναμία. Τον σχηματισμό δηλαδή μιας ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης, που όπως όλα δείχνουν, θα μπορεί να έχει περισσότερους από 170 βουλευτές. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος αυτός χρειάζεται να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Προϋπόθεση πρώτη είναι η ΝΔ να αυξήσει ή τουλάχιστον να μην μειώσει το ποσοστό της, αφού στις επικείμενες εκλογές η αυτοδυναμία κρίνεται και από το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα, από τον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή, αλλά και από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Για να γίνει αυτό η ΝΔ πρέπει να αποφύγει δύο σκοπέλους, που όπως λένε οι επιτελείς της Πειραιώς δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητοι.

Οι σκόπελοι της ΝΔ

Ο πρώτος «σκόπελος» είναι ο εφησυχασμός. Και ο εφησυχασμός αφορά τόσο στους ψηφοφόρους, όσο και στα στελέχη. Δηλαδή η ΝΔ οφείλει να πείσει τους ψηφοφόρους της να σπεύσουν στην κάλπη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, όπως έκαναν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου, και όχι να θεωρήσουν δεδομένη την άνετη επικράτησή της μετά το ποσοστό της πρώτης κάλπης και να απέχουν από την διαδικασία. Όπως, επίσης, θα πρέπει να διατηρήσει στις τάξεις της κάποιες δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρων, που μετακινήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ. Ο εφησυχασμός είναι κάτι που ξορκίζουν ήδη  και τις επόμενες ημέρες θα γίνει εντονότερο) και τα στελέχη της ΝΔ, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι αφορά και τους βουλευτές του κόμματος που εξελέγησαν και που θα πρέπει να «τρέξουν» και αυτήν την προεκλογική περίοδο με την ίδια ζέση που το έκαναν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, που κυνηγούσαν τον σταυρό προτίμησης.

Για τον λόγο αυτό τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πολύ ηχηρά στο εσωτερικό του κόμματός του από το βράδυ των εκλογών κιόλας. Μάλιστα συνομιλητές του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας που ενδεχομένως να εκφραστούν μέσω δηλώσεων ή συμπεριφορών και σε φαινόμενα εφησυχασμού. Τον τόνο έδωσε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει αναφέρει ότι ο στόχος επιτυγχάνεται όταν η ΝΔ θα σχηματίσει αυτοδύναμη ισχυρή κυβέρνηση, αλλά και το κάλεσμα που ήδη έχουν απευθύνει οι επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ, που ζητούν την ίδια συμμετοχή και εγρήγορση σε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επικράτεια και σε αυτήν την προεκλογική περίοδο.

Η ηγεμονία στην κεντροαριστερά

Ένα ακόμη στοιχείο που επιθυμεί να εκμεταλλευτεί η ΝΔ είναι η μάχη που ξεκίνησε για την ηγεμονία στην κεντροαριστερά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας το γεγονός ότι η μόνη ξεκάθαρη και ουσιαστική πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας είναι αυτή της ΝΔ. Και βέβαια χωρίς τα στελέχη της ΝΔ να παρεμβαίνουν μέσω των δηλώσεών τους στον διαγκωνισμό των δύο κομμάτων, αφού όπως εκτιμάται στην Πειραιώς, η σύγκρουση αυτή θα καταδείξει κυρίως τις αδυναμίες και των δύο κομμάτων, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ισχυρή τη ΝΔ στα μάτια των πολιτών και επομένως και στην τελική τους απόφαση στις 25 Ιουνίου.

Exit mobile version