Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Το ξεκάθαρο και το θολό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ξεκάθαρο και το θολό

Η ΝΔ επιμένει ότι η σταθερότητα διασφαλίζεται μόνο μέσω μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης και όχι από κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ κομμάτων, που σε πολλά θέματα έχουν ετερόκλητες απόψεις

Κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε εκλογική διαδικασία όλοι ρωτούν ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών, αλλά και ποιο είναι το μήνυμα που εκπέμπει κάθε κόμμα ώστε να πείσει τους πολίτες να το επιλέξουν στην κάλπη. Σε ό,τι αφορά στο διακύβευμα, τα κόμματα δεν έχουν συμφωνήσει ποτέ σε ένα συγκεκριμένο και το καθένα επιλέγει ως διακύβευμα των εκλογών εκείνον τον τομέα που θεωρεί ως προνομιακό του πεδίο έναντι των αντιπάλων του, είτε αυτό είναι η οικονομία, είτε η εξωτερική πολιτική, είτε η κοινωνική πολιτική.

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Σε ό,τι αφορά όμως στα μηνύματα που εκπέμπουν τα κόμματα, αυτά οφείλουν να είναι ξεκάθαρα και κυρίως κατανοητά. Ωστόσο δέκα μόλις ημέρες πριν τις εκλογές παρατηρούμε μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της ΝΔ και των υπολοίπων κομμάτων. Και αυτή η διαφορά είναι ότι τα μηνύματα που εκπέμπει το κυβερνών κόμμα είναι ξεκάθαρα και σταθερά, ενώ των κομμάτων της αντιπολίτευσης μοιάζουν λίγο «θολά».

Αυτοδυναμία και σταθερότητα

Για παράδειγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι ο στόχος του την επόμενη τετραετία (αν είναι εκείνος πρωθυπουργός) είναι η αύξηση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και μάλιστα εξήγησε κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ αφενός πώς σκέφτεται να υλοποιήσει αυτήν την εξαγγελία και αφετέρου πόσο κοστίζει. Ξεκάθαρο όμως είναι και το μήνυμα της ΝΔ αναφορικά με τον τρόπο που θέλει να κυβερνηθεί η χώρα. Η ΝΔ επιμένει ότι η σταθερότητα διασφαλίζεται μόνο μέσω μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης (εν προκειμένω της ΝΔ) και όχι από κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ κομμάτων, που σε πολλά θέματα έχουν ετερόκλητες απόψεις που θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο εξ αρχής έχει αποκλείσει την συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα, θέση που έχει ειπωθεί και διατυπωθεί εδώ και πολλούς μήνες.

Ασαφής… Δικαιοσύνη

Ας δούμε τώρα τι αντιτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτό το μήνυμα της ΝΔ. Το βασικό σύνθημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «Δικαιοσύνη Παντού», παραπέμποντας σε μια ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του κράτους υπέρ των πολιτών. Ωστόσο είναι ένα σύνθημα πολύ γενικό, όπως και το πρόσφατο περί Αλλαγής που είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Και σίγουρα είναι απαραίτητο για τους πολίτες να διευκρινιστεί πού θα γίνει η Αλλαγή και πού θα αποδοθεί η Δικαιοσύνη. Δηλαδή πρέπει να εξηγηθεί και το Παντού. Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα διακυβέρνησης που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κοστολόγησή του έγινε αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, με την ΝΔ να υποστηρίζει ότι δεν κοστίζει 5,5 δισ. τον χρόνο που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, αλλά συνολικά 70-80 δισ. στην τετραετία.

Το ναυάγιο της προοδευτικής διακυβέρνησης

Και ερχόμαστε τώρα στο πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η λεγόμενη προοδευτική διακυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά είχε απευθύνει πρόσκληση προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του Γιάννη Βαρουφάκη, όμως μετά τις δηλώσεις του τελευταίου για «Δήμητρες» και κλειστές τράπεζες απέκλεισε αυτήν την συνεργασία και στράφηκε αποκλειστικά στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης έκλεισε την πόρτα σε μια τέτοια συνεργασία, αφού δεν δέχεται τον Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργό. Άρα η προοδευτική διακυβέρνηση δείχνει μάλλον να ναυαγεί, αφήνοντας τους πολίτες με την απορία πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί και μάλιστα από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής, αφού πολύ απλά «δεν βγαίνουν τα κουκιά».

Η στάση του ΠΑΣΟΚ

Παρόμοια «θολή» και η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην προοδευτική διακυβέρνηση, που υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, αλλά με ένα πρωθυπουργό που δεν θα είναι κανείς από τους αρχηγούς των δύο πρώτων κομμάτων. Οι πολίτες στην κάλπη έχουν μια ψήφο και ο κάθε πολίτης έχει διαφορετικό κριτήριο για να δώσει αυτήν την μια του ψήφο. Για κάθε ένα από τα κριτήρια των πολιτών, λοιπόν, τα κόμματα οφείλουν να έχουν ξεκάθαρα μηνύματα και όχι «θολά». Γιατί πολύ απλά όσο πιο ξεκάθαρο είναι το μήνυμα, τόσο πιο εύκολη είναι η επιλογή, και όσο πιο θολό είναι το μήνυμα, τόσο η επιλογή αυτή γίνεται δυσεπίλυτος «γρίφος».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις