Λαθραία ζελεδάκια στο Ισραήλ: Μια παράξενη τρέλα

ΚΟΣΜΟΣ

Λαθραία ζελεδάκια στο Ισραήλ: Μια παράξενη τρέλα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Λαθραία ζελεδάκια στο Ισραήλ: Οι αρχές έχουν κατασχέσει εκατοντάδες κιλά

14.05.2023 | 18:00

Ναρκωτικά, όπλα, ξένο συνάλλαγμα. Οι τελωνειακές αρχές είναι εκπαιδευμένες να εντοπίζουν απόπειρες να εισαχθούν λαθραία σε μια χώρα όλα αυτά. Αλλά ζελεδάκια; Κι όμως, αυτό συμβαίνει στο Ισραήλ. Για αυτό ευθύνεται μια «συνταγή» που αναρτήθηκε στο TikTok και γρήγορα διαδόθηκε, για το πώς μπορεί να συνδυαστούν τα ζελεδάκια Fruit Roll-Ups με παγωτό. Αυτό το σνακ εξελίχθηκε σε εμμονή στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να προκύψει έλλειψη του προϊόντος και να ξεκινήσουν οι απόπειρες λαθραίας εισαγωγής. Οι ισραηλινές αρχές παίρνουν μέτρα. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως έχουν συλληφθεί αρκετοί στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, που προσπαθούσαν να εισάγουν στη χώρα μεγάλες ποσότητες του προϊόντος. Μάλιστα, μόνο σε μία εβδομάδα κατασχέθηκαν 300 κιλά, κάτι που αντιστοιχεί σε δεκάδες χιλιάδες πακέτα του σνακ.

Πώς άρχισαν όλα

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό όταν η influencer Γκόλναρ Γκαβάμι ανέβασε στο TikTok ένα βίντεο, στο οποίο έδειχνε ότι έβαζε παγωτό μάνγκο μέσα σε ένα τέτοιο ζελεδάκι. Αυτό πλέον έχει πάνω από 14 εκατομμύρια views, ενώ το TikTok πλημμύρισε με βίντεο ανθρώπων που δοκιμάζουν το ίδιο «κόλπο», με το οποίο γίνεται τραγανό το παγωτό.  Αυτή η φρενίτιδα στο Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί το προϊόν από τα ράφια καταστημάτων στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Μάλιστα, κάποιες επιχειρήσεις άρχισαν να πουλάνε την κάθε συσκευασία ξεχωριστά, για έως και 8 δολάρια. Συνήθως πωλούνται σε κουτί των 10, που κοστίζει τρία δολάρια στις ΗΠΑ.

Οι ελλείψεις αυτές έγιναν αντιληπτές από κάποιους που είδαν μια ευκαιρία να βγάλουν χρήματα, ανάμεσά τους αρκετοί Αμερικανοί. Στα τέλη Απριλίου ένα ζευγάρι από τις ΗΠΑ συνελήφθη την ώρα που έφτασε στο Ισραήλ με δύο βαλίτσες, η καθεμία από τις οποίες περιείχε 83 κιλά από τα ζελεδάκια. Η νομοθεσία στο Ισραήλ προβλέπει ότι όποιος μπαίνει στη χώρα μπορεί να έχει στις αποσκευές του έως 5 κιλά συγκεκριμένου τροφίμου. Πιο πρόσφατα συνελήφθη Αμερικανός με 64 κιλά του προϊόντος και άλλος με 33 κιλά.  Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα. Έκανε λόγο για «τρέλα» και προειδοποίησε πως το γλύκισμα μπορεί να είναι trendy, αλλά επίσης είναι γεμάτο ζάχαρη. Αντί για αυτό, πρότεινε μια υγιεινή εναλλακτική, σνακ τυλιγμένα σε αγγούρι.

@golisdream #sweetdreams #fruitrollups #icecream ♬ original sound – Goli
Με πληροφορίες από NYT

 

Exit mobile version