Πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Άρση Γιαννέλου

Δεκάδες Περιβαλλοντικές και Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες γίνονται καθημερινά στο πάρκο που κατάφερε να ανασυσταθεί και να αναγεννηθεί από τις στάχτες

12.05.2023 | 13:36

To Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» μεταμορφώνεται σε έναν δημόσιο χώρο που τόσο ανάγκη έχει το Λεκανοπέδιο Αττικής. Περνά σε μια νέα εποχή, με στόχο να αποτελέσει το επίκεντρο νέων δράσεων, για μια ολοκληρωμένη, βιώσιμη αστική ανάπλαση, με ακόμα περισσότερες δράσεις εντός των ορίων του, αλλά και για τη δημιουργία νέων επενδυτικών και επιχειρηματικών ευκαιριών, που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όχι μόνο των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, αλλά και όλης της Περιφέρειας. Δεκάδες Περιβαλλοντικές και Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες γίνονται καθημερινά στο πάρκο που κατάφερε να ανασυσταθεί και να αναγεννηθεί από τις στάχτες του χάρη στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει η Περιφέρεια Αττικής και ο φορέας διαχείρισης του Πάρκου. Από την απαξία και την εγκατάλειψη στην μεταμόρφωση ενός σύγχρονου πάρκου. Μετά από χρόνια εγκατάλειψης και απαξίας το πάρκο παίρνει τη μορφή που του αξίζει και γίνεται ο τόπος που αξίζει στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αυτής της πόλης μετατρέπεται στο «πάρκο της καρδιάς μας», όπως χαρακτηριστικά λέει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

 

γράφει η Άρση Γιαννέλου, δημοσιογράφος

Παίρνει σάρκα και οστά το όραμα της Περιφέρειας Αττικής για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Μητροπολιτικού Πάρκου με βάση τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες τάσεις σε επίπεδο αειφορικού σχεδιασμού, λειτουργικότητας, άθλησης και αναψυχής.  «Πιστεύουμε στο Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” όχι μόνο σαν μια όαση πρασίνου και ηρεμίας, αλλά και σαν καταλύτη παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες που θα συνδυάζει την αισθητική του φυσικού περιβάλλοντος με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Η στοχοθεσία μας είναι να μεταμορφωθεί το Πάρκο Τρίτση, σε ένα Πρότυπο Περιβαλλοντικό Πάρκο και χρειάζεται, να γίνουν ενέργειες, δράσεις, εργασίες και έργα, με σκοπό την ανάδειξη του υπερτοπικού χαρακτήρα του πάρκου. Δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης χωρίς όραμα, αλλά και κανένα όραμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς συγκεκριμένα βήματα. Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν μια σειρά από συγκεκριμένες δράσεις. Μεταξύ άλλων η ενίσχυση των υφιστάμενων χρήσεων και η ένταξη νέων χρήσεων, η εγκατάσταση ποικίλων χρήσεων με ταυτόχρονη ενίσχυση του χαρακτήρα του πάρκου ως κέντρο ευαισθητοποίησης για περιβαλλοντικά θέματα, και ένταξη νέων λειτουργιών, η ανάδειξη και εκμετάλλευση των υφιστάμενων κτισμάτων, η λειτουργική και διοικητική ενοποίηση των χώρων του πάρκου, η διαμόρφωση σύγχρονου δικτύου μεταφορών εντός του πάρκου, η εγκατάσταση τεχνοτεχνολογικά “έξυπνου” εξοπλισμού και οι αναγκαίες φυτοτεχνικές μελέτες με νέο σχεδιασμό» τονίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Πάρκο Τρίτση: Ιδανικός τόπος αναψυχής και δραστηριοτήτων

Οι Αθηναίοι μπορούν πλέον να απολαμβάνουν δράσεις αθλητισμού, πολιτισμού, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και αναψυχής, σε ένα μέρος που διατηρεί ατόφιο το μοναδικό χρώμα του αττικού φυσικού τοπίου αλλά και σε ένα μέρος που είναι πεδίο εφαρμογής των νέων τεχνολογιών περιβάλλοντος. Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται ανάμεσα στους Δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού και συνιστά ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι υγρότοποι του λεκανοπεδίου έχουν συρρικνωθεί ή αποξηρανθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οι έξι τεχνητές λίμνες αναδεικνύονται σε κυρίαρχο χαρακτηριστικό του τοπίου και δίνουν μια ανάσα στους υδρόβιους οργανισμούς που έχουν χάσει το βιότοπό τους. Αυτή η ύπαρξη του υγρού στοιχείου σε μεγάλη αναλογία εντός του Πάρκου, τόσο με τη μορφή έξι τεχνητών λιμνών, όσο και τεχνητού καναλιού που τις συνδέει εξασφαλίζουν την αδιάκοπη ροή του νερού μεταξύ των λιμνών και την ανακύκλωσή του, καθώς και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Πάρκου, το καθιστούν έναν μοναδικό τόπο φυσικού κάλλους, ενταγμένο στον οικιστικό ιστό.

 

Το πάρκο έχει έκταση 1.200 στρέμματα, αποτελεί ένα μοναδικό σημείο φιλοξενίας πουλιών στην Αθήνα και χαρακτηρίζεται από την ποικιλομορφία της βλάστησης. Η Ορνιθολογική Εταιρεία παρατηρεί και καταγράφει τα πουλιά του Πάρκου, ήδη από την αρχή της δημιουργίας του. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί 147 διαφορετικά είδη πουλιών. Τα χαρακτηριστικά του Πάρκου είναι μοναδικά για τη δυτική Αθήνα, αλλά και για όλο το Λεκανοπέδιο. Αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους κατοίκους της Αθήνας, με μέσο όρο 15.000-16.000 επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα και ακόμη περισσότερους σε μέρες αργιών ή μεγάλων εκδηλώσεων.

Exit mobile version