Ο «αέρας» των δημοσκοπήσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «αέρας» των δημοσκοπήσεων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

«Η σημαντική ψήφος είναι η ψήφος των πρώτων εκλογών, γιατί αυτή θα καταδείξει και την δυναμική του πρώτου κόμματος και την διαφορά από τον δεύτερο, αλλά και τις πιθανότητες επίτευξης αυτοδυναμίας στον β΄ γύρο»

06.05.2023 | 13:14

Μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και τα στελέχη της ΝΔ να δηλώνουν ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν μια «φωτογραφία της στιγμής», ωστόσο τα συμπεράσματα που βγαίνουν από κάθε μέτρηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας είναι χρήσιμα εργαλεία για την διαμόρφωση της προεκλογικής στρατηγικής των τελευταίων 15 ημερών πριν την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Ο λεγόμενος «αέρας» των δημοσκοπήσεων ικανοποιεί απόλυτα τα στελέχη της ΝΔ, γιατί δίνει και αρκετά επιχειρήματα στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Του Γιάννη Ντσούνου

Για παράδειγμα, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι σε όλες τις δημοσκοπικές μετρήσεις από την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των πολιτών και μάλιστα με μια διαφορά «ασφαλείας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν δείχνει σε καμία μέτρηση να μπορεί να πλησιάσει την πρώτη θέση. Αυτό βέβαια από την από την μια πλευρά προκαλεί ικανοποίηση, από την άλλη προβληματισμό.

Ένα απευκταίο σενάριο

Και ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι μια μερίδα ψηφοφόρων της ΝΔ ενδέχεται να «επαναπαυθούν» στην σιγουριά της πρώτης θέσης και να μην προσέλθουν στις κάλπες στις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου. Σενάριο που ξορκίζουν στην ΝΔ και που ορθώς επιθυμούν να «κάψουν», λέγοντας σε όλους τους τόνους ότι η πιο σημαντική ψήφος είναι η ψήφος των πρώτων εκλογών, γιατί αυτή θα καταδείξει και την δυναμική του πρώτου κόμματος και την διαφορά που θα έχει από το δεύτερο κόμμα, αλλά και τις πιθανότητες που θα έχει η ΝΔ να φτάσει στις δεύτερες εκλογές στον στόχο της αυτοδυναμίας.

Το ισχυρό χαρτί της ΝΔ

Επόμενο δημοσκοπικό εύρημα που σαφώς δίνει «αέρα» νικητή στις επερχόμενες εκλογές είναι το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Και σε αυτήν την περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σταθερά στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των πολιτών και μάλιστα με μια πολύ μεγάλη και παγιωμένη διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός επομένως αποτελεί και το ισχυρό χαρτί της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές, ένα χαρτί που ήδη βρίσκεται στο τραπέζι της εκλογικής μάχης. Ο Κυριάκος Μηστοτάκης είναι μπροστά τόσο στην επικοινωνία με τους πολίτες, όσο και στην παρουσίαση του προγράμματος και των θέσεων της ΝΔ για την επόμενη τετραετία. Κεφαλαιοποιεί με αυτόν τον τρόπο αφενός την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι πολίτες την προηγούμενη τετραετία, αφετέρου την απευθείας επαφή και επικοινωνία που είχε μαζί τους όλα αυτά τα χρόνια σε συγκεντρώσεις, ομιλίες, περιοδείες, συναντήσεις σε χώρους εργασίας κ.λπ.

Πού ποντάρει η Κουμουνδούρου

Τις δημοσκοπήσεις όμως κοιτούν και στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι πολλά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχουν δηλώσει ότι παρατηρούν μια αδυναμία από τις δημοσκοπικές εταιρείες να «διαβάσουν», να «πιάσουν», να «αποτυπώσουν» με ακρίβεια τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αέρας των δημοσκοπήσεων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι τους τελευταίους μήνες η διαφορά από την ΝΔ μειώνεται, ενώ και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά υπάρχουν θέματα (όπως π.χ. ακρίβεια, ενέργεια), που η κυβέρνηση δεν τα έχει πάει καλά ή έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό να ενεργήσει, γεγονός που κάνει την αξιωματική αντιπολίτευση να αισιοδοξεί ότι μια μερίδα ψηφοφόρων που έχει ως κριτήριο ψήφου αυτά τα ζητήματα, θα στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ικανοποίηση επικρατεί στην Κουμουνδούρου και από τις μετρήσεις που δείχνουν ότι τόσο οι νέοι ψηφοφόροι, όσο και οι αναποφάσιστοι δεν επιλέγουν ούτε το κυβερνών κόμμα, αλλά ούτε και το πρώτο «δημοσκοπικά» κόμμα.

Δημοσκοπήσεις μέχρι τις εκλογές θα έχουμε ουκ ολίγες και τα επιτελεία των κομμάτων θα τις διαβάσουν όλες γραμμή-γραμμή, γιατί μπορεί πολύ σωστά να λένε οι πιο έμπειροι πολιτικοί ότι αποτελούν μόνο μια «ακτινογραφία της στιγμής», αλλά τώρα τα κόμματα είναι «λίγες στιγμές» πριν την κρίση του ελληνικού λαού.

Exit mobile version