Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / “Αναμπουμπούλα” στην 7η Τέχνη
ΚΟΣΜΟΣ

“Αναμπουμπούλα” στην 7η Τέχνη

Eντεκάμισι χιλιάδες σεναριογράφοι του Χόλιγουντ άφησαν κάτω τα στιλό τους και προχώρησαν σε μαζική απεργία

Γράφει η Άρση Γιαννέλου
Δημοσιογράφος

Ταφόπλακα στην βιομηχανία της ψυχαγωγίας κινδυνεύει να βάλει η χρήση των υπηρεσιών streaming. Eντεκάμισι χιλιάδες σεναριογράφοι του Χόλιγουντ άφησαν κάτω τα στιλό τους και προχώρησαν σε μαζική απεργία με ανυπολόγιστες ακόμα συνέπειες.

Άκαρπες διαπραγματεύσεις

Το Σωματείο Σεναριογράφων της Αμερικής (WGA) προκήρυξε απεργία, μετά από 15 χρόνια, καθώς δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για υψηλότερες αμοιβές από τα στούντιο, όπως η Walt Disney και το Netflix αλλά και για ανανέωση της τριετούς συλλογικής σύμβασης μεταξύ του κλάδου των σεναριογράφων και των εννέα μεγάλων στούντιο την 1η Μαΐου. «Αν και διαπραγματευτήκαμε με πρόθεση να υπάρξει μια δίκαιη συμφωνία, οι απαντήσεις των στούντιο στις προτάσεις μας ήταν εντελώς ανεπαρκείς, δεδομένης της υπαρξιακής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι σεναριογράφοι» ανέφερε ο επικεφαλής του συνδικάτου. «Έχουν κλείσει την πόρτα στο εργατικό δυναμικό και άνοιξαν την πόρτα στη συγγραφή σεναρίων ως ένα εντελώς ελεύθερο επάγγελμα. Καμία τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσε ποτέ να εξεταστεί από κάποιον που έχει την ιδιότητα μέλους»

Το WGA αριθμεί πάνω από 20.000 μέλη και με την απεργία τους σταματά η παραγωγή πολλών τηλεοπτικών σειρών και πιθανώς να καθυστερήσει η έναρξη προβολής των νέων κύκλων τους. Η τελευταία του απεργία διήρκεσε 100 ημέρες και κόστισε στην οικονομία της Καλιφόρνια πάνω 2,1 δισ. δολάρια.

Τα Αιτήματα

Οι σεναριογράφοι ζητούν αύξηση του μισθού τους, εγγυημένες σταθερές θέσεις εργασίας, υποχρεωτική πρόσληψη συγκεκριμένου αριθμού σεναριογράφων ανά παραγωγή και αποζημιώσεις για όσο διάστημα προβάλλονται σε υπηρεσίες streaming οι σειρές στις πλατφόρμες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημείο τριβής υπήρξε και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη συγγραφή σεναρίων και ποιες δικλείδες ασφαλείας πρέπει να τεθούν. Το Συνδικάτο Αμερικανών Σεναριογράφων υποστηρίζει τη χρήση του ChatGPΤ από έναν σεναριογράφο μόνο εάν αναγνωρίζεται ο ίδιος ως δημιουργός του αποτελέσματος και κάνει εξ’ολοκλήρου χρήση των πνευματικών δικαιωμάτων. Τα στούντιο, επί του παρόντος απέφυγαν να πάρουν ξεκάθαρη θέση και έτσι το θέμα παραπέμφθηκε στις καλένδες.

photography of camera reel film
Τα Αντεπιχειρήματα

Από την άλλη πλευρά, τα μεγάλα στούντιο υποστηρίζουν ότι τέτοιες διεκδικήσεις είναι ανεδαφικές καθώς οι τηλεοπτικές διαφημίσεις έχουν μειωθεί δραματικά και τα δικά τους έσοδα έχουν κάνει ”βουτιά”.

Οι Επιπτώσεις

Η αναταραχή που έχει προκληθεί στη μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία του κόσμου επηρεάζει εργαζόμενους και θεατές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το αντίκτυπο της απεργίας θα φανεί άμεσα στα «late-night shows» και στις καθημερινές εκπομπές που μπαίνουν στον πάγο ενώ και τα τηλεοπτικά σχέδια πάνε περίπατο συμπαρασύροντας σε μια ιδιότυπη ομηρία ανεργίας χιλιάδες κόσμου που εργάζεται στη βιομηχανία του θεάματος.

person holding video camera with stablizer
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις