Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βολή ρουκέτας από Drone: Ιστορική πρωτιά για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία
ΕΛΛΑΔΑ

Βολή ρουκέτας από Drone: Ιστορική πρωτιά για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Βολή ρουκέτας από Drone: Για μία ακόμη φορά πάντως, η ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα παράγει θεαματικά αποτελέσματα

Μια σπουδαία πρωτοπορία κατάφερε η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. Το Drone (UCAV) SARISA SRS-1X της ελληνικής εταιρείας SAS Technology, ολοκλήρωσε με επιτυχία δοκιμαστική βολή ρουκέτας τύπου Hydra, καταγράφοντας μια ιστορική πρωτιά για την εγχώρια αλλά και τη διεθνή αμυντική βιομηχανία. Η δοκιμαστική βολή έγινε με ρουκέτα Hydra 70 των 2,75 ιντσών και συγκεκριμένα με τον τύπο FZ-90 της Thales Belgium. Το βλήμα καθοδηγήθηκε με λέιζερ ενώ η προσβολή του στόχου έγινε χωρίς την παραμικρή απόκλιση, προκαλώντας ενθουσιασμό στα στελέχη τόσο της SAS Technology όσο και της Thales.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η κατασκευάστρια εταιρεία, φαίνεται πως το σχετικά μικρό UCAV καταφέρνει να παραμείνει στον αέρα παρά τις όποιες ανωμαλίες προκαλούν στην πτήση του τα καυσαέρια της ρουκέτας μόλις αυτή εκτοξεύεται από τον πυροσωλήνα. Οι τεχνικοί που ανέπτυξαν το σύστημα, κατάφεραν να ξεπεράσουν μια σειρά από δυσκολίες, όπως οι κραδασμοί, το βάρος και η υψηλή θερμοκρασία των αερίων μετά την εξαπόλυση του βλήματος.

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του Σταύρου Ιωαννίδη για το Cnn.gr, η άφεση πυρομαχικών από μικρά Drones δεν είναι κάτι καινούργιο και χρησιμοποιείται κατά κόρον στα πεδία μάχης της Ουκρανίας. Όμως, η πρακτική που εφαρμόζεται σήμερα είναι η αιώρηση πάνω από τον στόχο και η άφεση χειροβομβίδων ή άλλου τύπου εκρηκτικών. Όμως, λόγω της περιορισμένης εμβέλειας, ο χειριστής πρέπει να βρίσκεται σχετικά κοντά στον στόχο ενώ πολλές φορές τα Μη Επανδρωμένα εντοπίζονται και καταστρέφονται προτού εκτελέσουν την αποστολή τους.

Drone πολλαπλών ρόλων

Η εξαπόλυση ρουκέτας, η οποία όμως φαίνεται στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η SASTechnology, πλήττει με ακρίβεια τον στόχο της σε απόσταση 3 χιλιομέτρων αλλάζει τα δεδομένα στο πεδίο των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και δίνει σε ένα μικρό και οικονομικό Drone δυνατότητες υποστήριξης που μέχρι σήμερα είχαν μόνο πανάκριβα επιθετικά ελικόπτερα. Άλλωστε, πρόκειται για τις ίδιες ρουκέτες που χρησιμοποιούνται από τα ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού.

Είτε με κατευθυνόμενες, είτε με απλές ρουκέτες, το SARISA SRS-1X μπορεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, πέραν της Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης. Το μικρό κόστος και η ευελιξία του συστήματος το καθιστά κατάλληλο για την άμυνα των νησιών και του Έβρου ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από Μονάδες των Ειδικών Επιχειρήσεων όσο και από το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρώντας από τις Μονάδες Επιφανείας του Στόλου. Η σχεδίαση και η ανάπτυξη του συστήματος έγινε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα ενώ ενεργό ρόλο στη διεξαγωγή της δοκιμαστικής βολής είχαν και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με τα οποία η κατασκευάστρια εταιρεία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις