Κόντρα για το ντιμπέιτ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα για το ντιμπέιτ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Στην ΝΔ εκτιμούν ότι από την τηλεμαχία με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών θα «καεί» πολύ εύκολα το σενάριο συνεργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού θα φανεί η διαφωνία τους σε «κομβικά» ζητήματα

30.04.2023 | 15:49

Και δεν θα έλειπε βέβαια από την αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου το ζήτημα τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών. Είναι βέβαια σχεδόν η ίδια αντιπαράθεση και κόντρα που είχαμε ζήσει και στις προηγούμενες εκλογές, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά δύο τηλεμαχίες, μία μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και μία μεταξύ των δύο διεκδικητών της πρώτης θέσης, δηλαδή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Και το βασικό επιχείρημα της Κουμουνδούρου είναι ότι μέσα από μια ελεύθερη συζήτηση, που ενδεχομένως θα μπορούσε να διεξαχθεί και διάλογος μεταξύ των δύο, ο ελληνικός λαός θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να συγκρίνει και να κρίνει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, κάτι που δεν μπορεί να κάνει με την ίδια ευκολία στις συζητήσεις που διεξάγονται στην Βουλή.

Του Γιάννη Ντσούνου

Σε αυτό ακριβώς το επιχείρημα η ΝΔ απαντά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν αντιπαρατεθεί στην Βουλή πάνω από 90 ώρες και αυτό είναι το μεγαλύτερο ντιμπέιτ που θα μπορούσε να υπάρξει. Επιπλέον, η κυβέρνηση απαντά θετικά σε μια τηλεμαχία με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών και αυτό γιατί στην τηλεμαχία θα πρέπει να εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα που βρίσκονται στην Βουλή, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί από μια δημοκρατική διαδικασία. Για να δούμε όμως και λίγο «πίσω από τις λέξεις», δηλαδή την στρατηγική που αναπτύσσουν τα κόμματα στο θέμα μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμούν ότι σε μια τηλεμαχία των δύο μόνο κερδισμένοι θα βγουν, αφού ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση αμυνόμενου για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στα θέματα που θέτει η αντιπολίτευση, δηλαδή το ζήτημα των υποκλοπών, της ακρίβειας, της τραγωδίας των Τεμπών, της δυσλειτουργίας του επιτελικού κράτους κ.ά. Τα δε «αγκάθια» για τον Αλέξη Τσίπρα, που είναι η εξήγηση της λεγόμενης «προοδευτικής διακυβέρνησης» ή της δημιουργίας «κυβέρνησης ηττημένων», θα προσπεραστούν εύκολα, αφού δεν θα είναι παρόντες οι πρόεδροι των υπολοίπων κομμάτων, στους οποίους απευθύνει πρόσκληση για συγκυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εκτιμήσεις της ΝΔ

Την ίδια ώρα το αντεπειχείρημα της ΝΔ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξηγήσει μια ανακολουθία, δηλαδή από την μία να υποστηρίζει την κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά από την άλλη να αποκλείει να βρίσκονται στο τραπέζι της εν λόγω τηλεμαχίας οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων. Και συνεχίζουν στο ίδιο μήκος κύματος, υποστηρίζοντας ότι στο ίδιο τραπέζι και την ίδια ώρα θα πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα των συνεργασιών, γιατί έτσι θα φανούν και οι αντιφάσεις και οι διαφωνίες ως προς τις προγραμματικές συγκλίσεις που μπορεί να επιτευχθούν μετεκλογικά. Με λίγα λόγια στην ΝΔ εκτιμούν ότι από την τηλεμαχία με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών θα «καεί» πολύ εύκολα το σενάριο συνεργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού θα φανεί η διαφωνία τους σε «κομβικά» ζητήματα, όπως για παράδειγμα αυτό της οικονομίας.

Συμμετοχή όλων θέλει το ΠΑΣΟΚ

Από αυτήν την αντιπαράθεση βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει το ΠΑΣΟΚ, που με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο πήρε θέση υπέρ ενός ντιμπέιτ με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, χαρακτηρίζοντας μια τηλεμαχία των δύο ως ευκαιρία για τηλεοπτικό σόου Μητσοτάκη-Τσίπρα. Πού καταλήγουμε μετά από όλα αυτά; Μα στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής το σενάριο που προκρίνεται είναι μια τηλεμαχία με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Πώς θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει στην προεκλογική περίοδο την αντιπαράθεση για τις τηλεμαχίες; Η εκτίμησή μας είναι ότι το θέμα θα είχε λυθεί αν σε ανύποπτο χρόνο τα κόμματα συνεννοούνταν και συμφωνούσαν σε ένα σταθερό και συγκεκριμένο πλαίσιο που θα διεξάγονται οι όποιες τηλεμαχίες προεκλογικά. Αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε στο παρελθόν και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα γίνει ούτε στο μέλλον.

Exit mobile version