Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στην «πιάτσα» οι φοροελεγκτές με τα τάμπλετ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην «πιάτσα» οι φοροελεγκτές με τα τάμπλετ

Έρχεται το ΕΛΕΓΧΟΣLive και οι φορο-ελεγκτές με tablet και φορητά scanner – On line με την Εφορία και τα δελτία αποστολής

Με νέα όπλα ρίχνονται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ. Το καλοκαίρι, οι φοροελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τα tablet ανά χείρας. Μέσω των tablet οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα γίνονται με διαδικασίες εξπρές ενώ επιτόπου θα κοινοποιείται στον ελεγχόμενο το αποτέλεσμα του ελέγχου. Το «ΕΛΕΓΧΟΣLive» έρχεται από τα τέλη Μαΐου και θα επιτρέπει στους «ράμπο» της ΑΑΔΕ να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που σκιαγραφούν το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου επαγγελματία ή της επιχείρησης.

Με τα tablet οι ελεγκτές:

  • Θα έχουν τη δυνατότητα να «τσεκάρουν» επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners),
  • Θα ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.
  • Θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.
  • Θα εκδίδουν σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Επίσης θα μπορούν να ελέγξουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία η της επιχείρησης δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets θα επεκταθούν και στα πρατήρια καυσίμων αλλά και γενικότερα σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και διάθεση πετρελαίου.

Ψηφιακό δελτίο αποστολής

Στη μάχη κατά τη φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ επιστρατεύει το on line δελτίο αποστολής. Η πρεμιέρα του μέτρου σε πιλοτική εφαρμογή αναμένεται έως το τέλος του έτους και η καθολική εφαρμογή του έως τα μέσα του 2024. Οι σχετικές διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή και το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Με το νέο σύστημα, όταν διακινείται ένα αγαθό θα πρέπει να συνοδεύεται από το ψηφιακό δελτίο αποστολής ώστε να μπορεί η φορολογική διοίκηση να παρακολουθεί τι κινείται στη χώρα και αυτό να μη μπορεί να σκιστεί στη συνέχεια καθώς θα συνδέεται με το τιμολόγιο.

Με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή προβλέφθηκε η ψηφιακή έκδοση των απαιτούμενων από τη νομοθεσία για τη ελληνικά ελεγκτικά πρότυπα παραστατικών για τη διακίνηση αγαθών και η διαβίβαση αυτών στην ΑΑΔΕ. Με τις διατάξεις, επιδιώκεται η διευκόλυνση αφενός των επιχειρήσεων για την τεκμηρίωση και παρακολούθηση των συναλλαγών τους και αφετέρου της Φορολογικής Διοίκησης κατά τη διενέργεια των σχετικών επαληθεύσεων στο πλαίσιο των διενεργούμενων από αυτή ελέγχων.

Οι νέες διατάξεις για την ψηφιακή έκδοση παραστατικών διακίνησης αγαθών ορίζουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και σημάνσεις αλλά και απευθείας διαβίβαση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ο χρόνος διαβίβασης, η έκταση εφαρμογής, εξαιρέσεις και έναρξη ισχύος των νέων κανόνων έχουν παραπεμφθεί σε κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ ενώ με απόφαση του Διοικητή θα εξειδικευτούν οι ειδικότερες υποχρεώσεις των υπόχρεων οντοτήτων, οι προδιαγραφές, το περιεχόμενο και ο μορφότυπος των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, ο τρόπος και τα κανάλια διαβίβασης αυτών στην ΑΑΔΕ και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, σε πιλοτική μορφή , το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής θα κάνει πρεμιέρα έως το τέλος του 2023.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις