Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Naxos News Lab, από την Ευτυχία Παπούλια
ΕΛΛΑΔΑ

Naxos News Lab, από την Ευτυχία Παπούλια

Ένα μικρό ειδησεογραφικό θαύμα

Από την Ευτυχία Παπούλια
Κοινωνιολόγος
Αν κάποια μεγάλη καταστροφή δεν αναγγέλλεται κάθε πρωί, αισθανόμαστε ένα κενό.
Τίποτε στην εφημερίδα σήμερα. Αναστεναγμός.
Πωλ Βαλερύ, Γάλλος ποιητής

Ο αφορισμός πως η καλή είδηση δεν ειναι είδηση, ειναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν οι σπουδαστές των Σχολών Δημοσιογραφίας. Εννοούμε φυσικά την είδηση ως εμπόρευμα που έχει στόχο να μας αιφνιδιάσει, να αιχμαλωτίσει το βλέμμα μας, την ακοή μας και μέσα από αυτές τις αισθήσεις μας, να μας πουλήσει καταναλωτικά αγαθά και όχι να μας πληροφορήσει.
Οι ιστορίες τρόμου, που κυριαρχούσαν ως θέαμα στο σινεμά, αντικαταστάθηκαν με ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, μια εξέλιξη αυτών των ιστοριών για να μας κρατάνε καθηλωμένους στην μικρή, τώρα, οθόνη.

Εθισμένοι ομως στις κακές ειδήσεις, στις ιστορίες τρόμου, οπως είναι αναμενόμενο κάποτε επέρχεται κορεσμός, τα αντανακλαστικά μας δεν συγκινούνται, χρειάζεται ανανέωση, αυτό το διαφορετικό τηλεοπτικό εμπόρευμα στον τομέα των ειδήσεων για να αποσπάσει την προσοχή μας και το ενδιαφέρον μας ώσπου να… μπουχτίσουμε και με αυτήν την νέα έκδοση ειδησεογραφίας…

black fire pit with fire
Εγκληματικότητα

Η παιδική εγκληματικότητα, που ενέσκηψε ξαφνικά μέσα κι εξω απ’ τα σχολεία εις βάρος όχι μόνο συμμαθητών και συνομηλίκων αλλά και εις βάρος εκπαιδευτικών – ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί κάτι παρόμοιο στα δικά μας μαθητικά χρόνια – είναι ανάμεσα σε άλλα, αυτό το διαφορετικό που χρειάζονταν τα δελτία ειδήσεων για την ανανέωση τους και να μας θυμίζουν πως το έγκλημα δεν ειναι κάτι που συμβαίνει πιο πέρα, μακριά απο εμάς, από κάποιους μεγάλους που έχουν προσωπικές διαφορές αλλά εκκολάπτεται ίσως εν αγνοία μας, δίπλα μας, ίσως και μέσα στην ίδια την οικογένεια, αιφνιδιάζοντας πολλές φορές τους γονείς με κάποιον απ’ τους ίδιους να καταλήγουν στην φυλακή και τα παιδιά τους στα ιδρύματα. Κι ενα μέρος της ευθύνης να βαραίνει τα δελτία ειδήσεων που προβάλλουν τα ‘ανδραγαθήματά τους, καθιστώντας τους ήρωες, ταυτόχρονα όμως και αρνητικά πρότυπα για άλλους μιμητές των πράξεών τους.

…ιδανικοί εραστές

Μια άλλη εναλλακτική για να διεγείρει το ενδιαφέρον μας – και παίζει πολύ στις ιστοσελίδες αλλά και στα δελτία ειδήσεων τον τελευταίο καιρό – ειναι κάποιες ‘πιπεράτες’ λεπτομέρειες πραγματικές ή φανταστικές, που αφορούν στην ζωή κάποιων ‘ιδανικών εραστών’ με πρόσωπα που εχουν φύγει απ’ την ζωή, αφήνοντας πίσω τους όχι μόνο καλλιτεχνικό έργο αλλά και κοινωνική αίγλη. Πρόσωπα που ακόμα παραμένουν ως ‘τα πιο λαμπρά αστέρια’ σε εναν γκρίζο ουρανό από φωτεινούς ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, όπως είναι η εποχή μας.

Και δεν έχει σημασία αν η Αλίκη Βουγιουκλάκη υπηρέτησε και διακρίθηκε στο ελαφρό θέαμα. Σημασία έχει ότι ηταν αξεπέραστη στο είδος της κι έγραψε ιστορία, προστάτεψε την ιδιωτική της ζωή και την υστεροφημία της. Κι αν κάποιοι είχαν την τύχη να βρεθούν κοντά της, θεμιτό στα πλαίσια του καλλιτεχνικού μάρκετινγκ, αυτό δεν είναι ευκαιρία αλαζονικής επίδειξης επιρροής απέναντι στο γυναικείο φύλο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κι’ άλλοι λιγότερο… ιδανικοί εραστές και μας πληροφόρησαν πως έπιασαν το χέρι κάποιας επώνυμης ή πως απέσπασαν το φιλί μιας εξ’ ισου διάσημης, κάτι που τους καταξίωσε ως… κατακτητές του γυναικείου φύλου!

Εξάρτηση

Και μέσα σε αυτό το σκοτεινό τοπίο των ιστοσελίδων και της ειδησεογραφίας που μας κατακλύζει με κακές και πιπεράτες ειδήσεις, ως δήθεν το κοινό να έχει έφεση ή κάποια εξάρτηση απ’ αυτού του είδους την πληροφόρηση, όπως ο αλκοολικός απ’ το οινόπνευμα ή ο χαρτοπαίκτης απ’ τις συγκινήσεις του τζόγου, μια καλή είδηση που δεν πήρε δημοσιότητα ακριβώς επειδή ειναι καλή, ειναι η πρωτοβουλία κάποιων παιδιών απ’ την Νάξο να προβάλλουν ή καλύτερα να πειραματιστούν σ’ ένα νέο είδος δελτίου ειδήσεων με αποκλειστικά καλές ειδήσεις!

Συνηθίζουμε τέτοια φαινόμενα παρακμής όπως και αυτό της πληροφόρησης, να τα αναλύουμε και να αναζητούμε αιτίες χωρίς να προτείνουμε εναλλακτικές. Κι αυτές τις αναστολές ξεπέρασε αυτή η ομάδα παιδιών απ’ την Νάξο. Παιδιά που είχαν παρακολουθήσει δυο σεμινάρια τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο σχετικά με την μεθοδολογία παραγωγής ειδήσεων και υπό την καθοδήγηση δύο καταξιωμένων δημοσιογράφων, της κ. Αντριάνας Παρασκευοπούλου, Διευθύντριας Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ και του κ. Κώστα Λασκαράτου, διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου, έβγαλαν στον αέρα το πρώτο τηλεοπτικό Δελτίο Naxos News – Good News αποτελούμενο αποκλειστικά απο καλές ειδήσεις του νησιού και το αποτέλεσμα εξέπληξε!

Πρόκειται για ένα μικρό ειδησεογραφικό θαύμα, μιλούν οι διοργανωτές της εκδήλωσης. Υπάρχει πιο όμορφη ενημέρωση από αυτή που γίνεται από νέους ανθρώπους που βλέπουν με αισιοδοξία την ζωή και το μέλλον τους; Ναι, ακόμη κι αν αυτές δεν αφορούν στην καθημερινότητά μας, ακόμη και αν μοιάζουν αδιάφορες, αφήνουν μια αίσθηση αισιοδοξίας, μια αίσθηση ανακούφισης. Όχι, δεν είναι όλα τόσο άσχημα, αλλά ας μη χαλάσουμε το βολικό αφήγημα που δίνει άλλοθι στην “καθήλωσή” μας, σωστά;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις