Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Σαχτάρ Ντόνετσκ, όχημα αποκατάστασης από τον πόλεμο
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σαχτάρ Ντόνετσκ, όχημα αποκατάστασης από τον πόλεμο

Σαχτάρ Ντόνετσκ: Δίνει χρήματα για επεμβάσεις σε τραυματίες στρατιώτες και βοηθά ορφανά παιδιά να βρουν νέες οικογένειες

Είναι ίσως η πιο επιτυχημένη ουκρανική ποδοσφαιρική ομάδα τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως και πολύ περισσότερα από αυτό, καθώς καλύπτει τα καλύπτοντας έξοδα για επεμβάσεις Ουκρανών στρατιωτών, ενώ συμμετέχει και στην ανεύρεση οικογενειών για παιδιά που έμειναν ορφανά. Ο λόγος για την Σαχτάρ Ντόνετσκ, που έχασε την έδρα της εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια μετά την πρώτη ρωσική εισβολή στο Ντονμπάς και στην Κριμαία, προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει να βοηθήσει την Ουκρανία. Μέσα στο χειμώνα ζήτησε βοήθεια των υπόλοιπων ευρωπαϊκών συλλόγων προκειμένου να στείλουν ηλεκτρικές γεννήτριες στην Ουκρανία σε μια περίοδο που οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούσαν τις ενεργειακές υποδομές της χώρας. Έπειτα, συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης, δώρισε έσοδα από φιλικά παιχνίδια που έδωσε ανά την Ευρώπη, δημιούργησε υποδομές για 2.000 πρόσφυγες κι επιπλέον, υποσχέθηκε να δώσει 23 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση του επιθετικού Μιχάιλο Μούντρικ στην Τσέλσι (100 εκατ.) για να υποστηρίξει τους υπερασπιστές του Azovstal.

Τώρα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mirror», οι παίκτες της δωρίζουν μέρος του μισθού τους για τη χρηματοδότηση μεγάλων χειρουργείων για σοβαρά τραυματισμένους στρατιώτες. Παράλληλα, έχει αναλάβει να βρει νέα οικογένεια και στέγη σε παιδιά που έχασαν τους γονείς του κι έμειναν ορφανά, αλλά και καταφύγιο σ’ όσους έμειναν άστεγοι.

«Το ποδόσφαιρο στην Ουκρανία δεν είναι να κερδίζεις ή να χάνεις αγώνες»

Ο CEO της ομάδας, Σεργκέι Πάλκιν, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή, το ποδόσφαιρο στην Ουκρανία δεν είναι να κερδίζεις ή να χάνεις αγώνες. Είναι ένα όχημα για τη διαδικασία αποκατάστασης από έναν πόλεμο». Συνέχισε αναφέροντας: «Όταν άρχισαν να πέφτουν οι βόμβες στη χώρα μας, ανοίξαμε ένα καταφύγιο για 2.000 πρόσφυγες και τους παρείχαμε ρούχα, τρόφιμα, νερό και φάρμακα και συνεχίζουμε αυτήν την επιχείρηση τώρα. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, βρήκαμε σε 31 παιδιά που έχασαν τους γονείς τους νέα σπίτια σε 17 οικογένειες, δηλαδή 31 ορφανά που χάθηκαν και βρήκαν ξανά ασφάλεια. Δίνουμε ελπίδα στα παιδιά και βοήθεια για τις οικογένειες»

Πρόσθεσε: «Νωρίτερα φέτος παίξαμε έναν φιλανθρωπικό αγώνα για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί και για να στηρίξουμε τους τραυματισμένους στρατιωτών μας, που απέφερε ένα εκατομμύριο ευρώ. Και αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούμε επεμβάσεις για βαριά τραυματισμένους στρατιώτες, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία, που κοστίζουν έως και 100.000 δολάρια».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις