Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Οι εκλογές, η αυτοδυναμία και ο άγνωστος Χ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εκλογές, η αυτοδυναμία και ο άγνωστος Χ

Για την ΝΔ ο στόχος παραμένει ξεκάθαρος και είναι η αυτοδυναμία, αφού όπως τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, η χώρα έχει ανάγκη μια σταθερή κυβέρνηση ώστε μην μπει ο ελληνισμός σε περιπέτειες

Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν και οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Και αυτή η ανακοίνωση προφανώς και δεν ξάφνιασε κανέναν, ωστόσο αποτέλεσε την έναρξη της πλήρους ενεργοποίησης των στρατηγικών των κομμάτων ενόψει της πρώτης αναμέτρησης.

Του Γιάννη Ντσούνου

Για την ΝΔ ο στόχος παραμένει ξεκάθαρος και είναι η αυτοδυναμία, αφού όπως τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα έχει ανάγκη μια σταθερή κυβέρνηση ώστε μην μπει ο ελληνισμός σε περιπέτειες. Και οι περιπέτειες που εννοεί ο πρωθυπουργός είναι η δημιουργία μιας κυβέρνησης «ηττημένων» που θα αποτελείται από πολλά κόμματα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τόσο την προγραμματική σύγκλιση όσο και την διακυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο μπορεί ο στόχος της ΝΔ να είναι η αυτοδυναμία, αλλά μετά την τραγωδία των Τεμπών, όπως αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, ο στόχος αυτός δείχνει να έχει απομακρυνθεί. Μάλιστα όπως εκτιμούν στην ΝΔ, το κόμμα θα ανακάμψει δημοσκοπικά σε μερικές εβδομάδες, αφού οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι και η δικαστική διερεύνηση προχωρά με ταχείς ρυθμούς και οι ενέργειες, ώστε ο σιδηρόδρομος να επανέλθει σε πλήρη και ασφαλή λειτουργία, προχωρούν με εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έθεσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η στρατηγική της ΝΔ μέχρι τον Μάιο περιλαμβάνει έναν πλήρη απολογισμό του κυβερνητικού έργου την τελευταία τετραετία και μάλιστα σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή του δόρατος κυρίως την οικονομία, την μείωση των φόρων, την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και την ψηφιοποίηση του κράτους.

Τα διλήμματα που θα τεθούν

Ισχυρά θα είναι και τα διλήμματα που θα θέσει στον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ήδη έχουν διαφανεί, αφού ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για την επιλογή των μεταρρυθμίσεων και της σύγκρουσης με το «βαθύ κράτος» έναντι της οπισθοδρόμησης και του κρατισμού που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δίλημμα και η επιλογή μιας κυβέρνησης που έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς, σύμφωνα με την ΝΔ, πολλές κρίσεις την τελευταία τετραετία ή μιας ασταθούς κυβέρνησης με κορμό ένα κόμμα που «κρατά τη χώρα πίσω», όπως αναφέρουν πολλά στελέχη της ΝΔ.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι υπέρ της θα προσμετρηθεί και η στάση του ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ανδρουλάκη περί ενός «αγνώστου Χ» πρωθυπουργού, που θα επιλεγεί από τα κόμματα που θα συμφωνήσουν σε μια προγραμματική σύγκλιση για τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Είναι αδιανόητο», λένε πολλά στελέχη της ΝΔ, ο ελληνικός λαός να μην γνωρίζει «τι του βγαίνει αν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα και στην αξιωματική αντιπολίτευση ξεδιπλώνουν την στρατηγική τους, η οποία έχει ως βασική γραμμή την δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου θα είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Μάιου. Ωστόσο και από την Κουμουνδούρου διαφωνούν κατηγορηματικά με την θέση Ανδρουλάκη και δηλώνουν ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας. Στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχουν ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα που περιλαμβάνει περιοδείες και ομιλίες σε ολόκληρη την χώρα, ενώ επαναφέρουν και το αίτημα για τηλεμαχία μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη.

Τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ

Στην σκιά των πρόσφατων δηλώσεων του Νίκου Ανδρουλάκη κινείται το ΠΑΣΟΚ, που απευθύνεται στον ελληνικό λαό ζητώντας ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό από τις πρώτες εκλογές, έτσι ώστε να αποτελέσει το Κίνημα τον ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων, εν προκειμένω να είναι ρυθμιστής στον σχηματισμό κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στον σχηματισμό κυβέρνησης με βάση μια προγραμματική σύγκλιση και κατόπιν την επιλογή του προσώπου του πρωθυπουργού, γεγονός πάντως που προκαλεί τριγμούς ακόμη και στο εσωτερικό του, αφού ήδη ακούστηκαν φωνές σε διαφορετικό μήκος κύματος. Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε και επίσημα και στις επτά εβδομάδες που απομένουν έως τις 21 Μαΐου η «πολιτική κόντρα» θα κορυφώνεται μέρα με την μέρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις