Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

02

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τρομοκρατική επίθεση Ψυρρή: Οι διάλογοι ανατριχίλα που είχαν οι Πακιστανοί με τον “εγκέφαλο”
ΕΛΛΑΔΑ

Τρομοκρατική επίθεση Ψυρρή: Οι διάλογοι ανατριχίλα που είχαν οι Πακιστανοί με τον “εγκέφαλο”

Τρομοκρατική επίθεση Ψυρρή: Κρατούνται ακόμα οκτώ Πακιστανοί

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για το τρομοκρατικό δίκτυο στο οποίο φέρονται να ανήκουν οι δύο Πακιστανοί, 27 και 29 ετών, που συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ στόχευαν να πραγματοποιήσουν χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο και συναγωγή, με ανθρώπινα θύματα, στην περιοχή Ψυρρή. Η επιχείρηση, η οποία φέρει την κωδική ονομασία “Υάκινθος”, υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε από την ΕΥΠ τον περασμένο Αύγουστο ύστερα από πληροφορίες για πιθανή απόπειρα δημιουργίας τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και η ισραηλινή Μοσάντ, η οποία παρείχε τεχνογνωσία και σημαντικές πληροφορίες, κυρίως για τον “εγκέφαλο”, έναν 30χρονο Πακιστανό, που φέρεται ότι έδινε τις κατευθύνσεις από το Ιράν.

Κρατούνται ακόμα οκτώ Πακιστανοί

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΥΠ, στο πλαίσιο της επιχείρησης, εκτός από τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν ως μέλη της τρομοκρατικής ομάδας που σκόπευε να αιματοκυλίσει το εστιατόριο στου Ψυρρή, κρατούνται ακόμα οκτώ συμπατριώτες τους, οι οποίοι είχαν επαφές μαζί τους και συνελήφθησαν για διοικητική απέλαση, καθώς βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα. Οι οκτώ Πακιστανοί έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών Αρχών, γιατί κατάγονται από την ίδια περιοχή του Πακιστάν με τους δύο κατηγορούμενους ως μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα και τον 30χρονο καθοδηγητή τους στο Ιράν, ενώ είχαν στενές σχέσεις με τον 27χρονο και τον 29χρονο. Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως σε 3-4 από αυτούς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και σε ποιο βαθμό στην υπόθεση.

Κύριος εκτελεστικός βραχίονας ο 27χρονος Χαϊντέρ

Παράλληλα, από την αποκωδικοποίηση των συνομιλιών μεταξύ των δύο συλληφθέντων για τρομοκρατία με τον 30χρονο στο Ιράν, που από τους ειδικούς αναλυτές της ΕΥΠ, αλλά και τις πληροφορίες που παρέχει η Μοσάντ, έρχονται στο φως συνεχώς νέα στοιχεία για τις κινήσεις των πρωταγωνιστών αυτής της υπόθεσης. Όπως αναφέρουν οι παραπάνω πηγές, ο κύριος εκτελεστικός βραχίονας του πυρήνα στην Ελλάδα φέρεται ότι ήταν ο 27χρονος Χαϊντέρ, που συνελήφθη στην Ζάκυνθο, και μετά ο 29χρονος Χουσεϊν, που συνελήφθη στην Σπάρτη, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως άτομα “άκρως επικίνδυνα, χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, που θα έκαναν οτιδήποτε για τα χρήματα” ενώ υπάκουαν τυφλά στις οδηγίες του 30χρονου από το Ιράν.

Τα μηνύματα της φρίκης

Από τις συνομιλίες που έχουν αποκρυπτογραφηθεί μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι ο 30χρονος τους είχε υποσχεθεί ότι μετά το μακελειό θα τους έδινε 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, ενώ τους βεβαίωνε ότι τους είχε διασφαλίσει τρόπο ασφαλούς διαφυγής από την Ελλάδα για το Ιράν, όπου θα τους άνοιγαν δικό τους εστιατόριο. Συνομιλίες μεταξύ του καθοδηγητή με τον 27χρονο Χαϊντέρ στην Ζάκυνθο, που διέρρευσαν, φαίνεται ότι ο στόχος ήταν να υπάρξουν πολλοί νεκροί από το χτύπημα στο εβραϊκό εστιατόριο.

Μεταξύ αυτών που έλεγαν ήταν το πως θα χτυπήσουν. Στην αρχή έκαναν λόγο για εκρηκτικά, αλλά ο Χαϊντέρ είπε ότι δεν ήξερε από αυτά.

«Βάλτε φωτιά στη κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία»

Λόγω αυτού του… κολλήματος με τα όπλα, εκείνος φέρεται να τους έδινε… λύση.

«Αν δεν μπορείτε να πάτε με όπλα, πηγαίνετε εκεί με υγραέριο ή βάλτε φωτιά στην κουζίνα».

Σε άλλο σημείο ο καθοδηγητής έδινε εντολή προκειμένου να πάνε στο εστιατόριο «πηγαίντε εκεί οπωσδήποτε και κάντε κατόπτευση, τραβήξτε βίντεο και φωτογραφίες».

Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διάλογος:

Καθοδηγητής: Δύο- τρία άτομα πηγαίντε εκεί και βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία

Σαίντ Ιρτάζα Χαϊντέρ 27χρονος: Εγώ θέλω να αξίζουν τουλάχιστον τα χρήματα. Και θέλω ή στον χώρο ή σε κεντρικό σημείο που να είναι τουλάχιστον 40-50 άτομα.

Καθοδηγητής: Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο, το καταλαβαίνεις;

Σαίντ Ιρτάζα Χαϊντέρ 27χρονος: Θα γίνει σου το υπόσχομαι και από κάθε τραυματία θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.

Καθοδηγητής: Ό,τι πληγή και τραύμα θα υπάρχει να φαίνεται φανερά στο βίντεο.

Σε άλλα μηνύματα διαπιστώθηκε πως υπήρχε σχέδιο διαφυγής. Καθώς ο…καθοδηγητής ενημέρωνε πως μετά το αιματοκύλισμα, θα τους φυγαδεύσει εκτός Ελλάδος. Τους είχε υποσχεθεί μάλιστα ότι θα τους άνοιγε εστιατόριο στην Τεχεράνη. Σημειώνεται ότι, όπως λένε οι Αρχές, τόσο ο Χαϊντέρ όσο και ο Χουσεϊν, είχαν εργαστεί κατά καιρούς σε κουζίνες εστιατορίων και μπαρ και γνώριζαν τους συγκεκριμένους χώρους.

ΕΥΠ: Άτομα αδίστακτα

Οι αναλυτές της ΕΥΠ, προχώρησαν στον σχηματισμό του προφίλ των εμπλεκόμενων προσώπων,  κάτι που είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς «κουμπώνει» με το προφίλ ατόμων που στρατολογεί η συγκεκριμένη οργάνωση, που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ, ως τρομοκρατική. Ψάχνει δηλαδή χειραγωγίσιμα άτομα τα οποία είναι έτοιμα να εκτελέσουν τέτοιους είδους αποστολές. Οι δύο συλληφθέντες χαρακτηρίζονται ως τέτοια άτομα, ικανά για όλα, με τάσεις αυτοπροβολής. Ήθελαν οπωσδήποτε να κάνουν κάτι για να φανούν, είναι άτομα χωρίς όρια ηθικής και αδίστακτοι. Το δικό τους προσωπικό κίνητρο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης,  ήταν ιδεολογικό καθώς εξέφραζαν συγκεκριμένες θέσεις. Ωστόσο μοχλός κίνησης ήταν τα χρήματα.

Ποιος είναι ο “εγκέφαλος” στο Ιράν

Οι ίδιοι κύκλοι της ΕΥΠ, χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως εξαιρετικά σοβαρή και αναβαθμίστηκε όταν ζήτησαν πληροφορίες από την Μοσάντ για τον “εγκέφαλο” στο Ιράν. Όπως ενημέρωσε η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών, ο 30χρονος είναι “χαρτογραφημένος” και θεωρείται ένας από τους βασικούς στρατολογητές στου εκτελεστικού βραχίονα ιρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, που λειτουργεί από το 1979 και πραγματοποιεί χτυπήματα εναντίον ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό.

Για τις ενέργειες αυτές στρατολογεί άτομα άλλης υπηκοότητας, κυρίως Πακιστανούς, Κούρδους και Αζέρους, ενώ κατά καιρούς έχουν συλληφθεί τέτοια μέλη της σε διάφορες χώρες. Στην προκειμένη περίπτωση τόσο ο στρατολογητής και καθοδηγητής, όσο και οι δύο συλληφθέντες, κατάγονται από την περιοχή Σαρκόντα του Πακιστάν, που φημίζεται για την εγκληματικότητά της.

Ο 30χρονος καθοδηγητής, σύμφωνα με την ΕΥΠ και όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έδωσε η Μοσάντ, είναι μέλος μιας ιδιαίτερα σκληρής οικογένειας και ο πατέρας του κρατείται στις φυλακές του Πακιστάν για ανθρωποκτονία, ενώ ο αδελφός του επίσης για άλλα βαριά αδικήματα. Ο 27χρονος και ο 29χρονος είναι παράνομα στην Ελλάδα περίπου τέσσερα χρόνια, φιλοξενούνταν σε διάφορα σπίτια ομοεθνών τους και μετακινούνταν από μέρος σε μέρος, όπου απασχολούνταν κυρίως σε αγροτικές εργασίες. Στην Αθήνα φιλοξενούνταν σε δύο σπίτια ομοεθνών τους από την ίδια περιοχή του Πακιστάν, στους Αγίους Αναργύρους, τα οποία ερευνήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις