Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

07

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / Κρύο ντους οφέλη: Τι κάνει στο ανοσοποιητικό και την ψυχική διάθεση
PLUS

Κρύο ντους οφέλη: Τι κάνει στο ανοσοποιητικό και την ψυχική διάθεση

Κρύο ντους οφέλη: Πόσο πρέπει να διαρκεί το κρύο ντους και ποια θερμοκρασία πρέπει να έχει το νερό;

Το κρύο ντους μοιάζει με το ιδανικό αντίδοτο στη ζέστη, αλλά δεν ενδείκνυται για όλους. Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του iatropedia.gr, ένας Αμερικανός ειδικός προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση του κρύου ντους. «Είναι γεγονός ότι το κρύο ντους παρέχει κάποια οφέλη στην υγεία. Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν αξίζει τον κόπο να υποβάλλει κανείς τον οργανισμό του σε αυτήν τη δοκιμασία» λέει ο κ. Zach Carter, αθλητικός φυσιολόγος στην Cleveland Clinic του Οχάιο. Όπως εξηγεί, η πρώτη κίνηση κάθε ανθρώπου όταν έρχεται αντιμέτωπος με το πολύ κρύο νερό, είναι να απομακρύνει το εκτεθειμένο σημείο του σώματός του.

Αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι το κρύο νερό καταπονεί τον οργανισμό. Γι’ αυτόν το λόγο, η πρώτη αντίδραση του δέρματος μόλις το αγγίξει το παγωμένο νερό είναι να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς επιβίωσης. Αυτό σημαίνει ότι επιταχύνεται η κυκλοφορία του αίματος, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να προστατεύσει τα ζωτικά όργανα. Επιπλέον, συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιδερμίδα και ωθεί το αίμα προς την καρδιά, τον εγκέφαλο κ.λπ. Η διαδικασία αυτή διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που γενικώς είναι ωφέλιμο.

Ακόμα και το δέρμα θα δείχνει πιο υγιές, όταν τελικά αυξηθεί και σε αυτό η ροή αίματος. Υπάρχουν όμως καλύτεροι τρόποι για να επιτύχετε την ίδια αντίδραση, χωρίς να ξεπαγιάσετε, τονίζει ο κ. Carter. «Πηγαίνετε για ένα 10λεπτο περίπατο» συνιστά.

woman inside bathroom
Αδυνάτισμα και ανοσοποιητικό
Μπορεί άραγε το κρύο ντους να διευκολύνει το αδυνάτισμα;

Είναι γεγονός πως η αντίδραση του σώματος στο κρύο νερό προσωρινά επιταχύνει το μεταβολισμό. Επομένως, ο οργανισμός δαπανά περισσότερη ενέργεια, δηλαδή κάνει περισσότερες καύσεις. Η αντίδραση αυτή όμως δεν είναι τέτοια, ώστε να σας χαρίσει το σώμα των ονείρων σας, κατά τον κ. Carter. Αυτό που μπορεί να κάνει το κρύο ντους είναι να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας και ίσως να βελτιώσει την ψυχική διάθεση. Κλινική μελέτη στην Ολλανδία, λ.χ., έδειξε πως μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 29% των αναρρωτικών αδειών.

Άλλες μελέτες έδειξαν ότι μπορεί επίσης να καταπραΰνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ωστόσο, ο κ. Carter τονίζει πως οι επιδράσεις αυτές είναι μέτριες και όχι πανάκεια. «Το κρύο ντους παρέχει κάποια οφέλη στο ανοσοποιητικό και την ψυχική διάθεση, αλλά δεν είναι το πιο αποδοτικό μέσο απ’ όλα» λέει. «Δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια ή υποκατάστατο των άλλων θεραπειών».

Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Ιδιαίτερα προσεκτικοί, εξάλλου, πρέπει να είναι οι ασθενείς με διεγνωσμένα καρδιαγγειακά προβλήματα. Το ίδιο και όσοι δεν πάνε ποτέ στο γιατρό, επομένως δε γνωρίζουν εάν πάσχουν από κάποιο νόσημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αδιάγνωστες καρδιαγγειακές παθήσεις. Όπως εξηγεί ο κ. Carter, σε έναν άνθρωπο με υπέρταση, καρδιοπάθεια, καρδιακή αρρυθμία κ.λπ. η αντίδραση του οργανισμού στο κρύο ντους μπορεί να επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή αρρυθμία, την οποία δεν μπορεί πάντα να ανατάξει ο οργανισμός του ασθενούς.

Woman in a bikini swimsuit talking a shower before a swim
Τι σημαίνει κρύο ντους

Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να κάνετε κρύο ντους, πάρτε βαθιά ανάσα, καθώς η εμπειρία μπορεί να μην είναι ευχάριστη, ιδίως τις πρώτες φορές. Η διαφορά θερμοκρασίας του νερού μεταξύ του ζεστού που έχετε συνηθίσει και του κρύου θα είναι πολύ μεγάλη για τον οργανισμό. Ούτως ή άλλως για να αποκομίσετε τα όποια οφέλη του κρύου ντους, πρέπει το νερό να έχει αρκετά χαμηλή θερμοκρασία. Αυτό όμως δε σημαίνει πως θα βουτήξετε σε μια μπανιέρα γεμάτη παγάκια.

Όπως όμως εξηγεί ο κ. Carter,  οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ντους με ζεστό νερό περίπου στη θερμοκρασία του σώματος (γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου). Αν είναι στους 40-41 βαθμούς, το νερό είναι καυτό και το δέρμα κοκκινίζει. Για να θεωρηθεί το νερό κρύο, πρέπει η θερμοκρασία του να είναι 15,5 βαθμοί Κελσίου ή χαμηλότερη. Ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτήν τη χαμηλή θερμοκρασία. Επιπλέον, η έκθεσή του στο κρύο νερό δεν πρέπει να είναι παρατεταμένη. Τριάντα δευτερόλεπτα είναι υπεραρκετά για να επιτευχθούν τα οφέλη που προαναφέρθηκαν. Στα τρία λεπτά τα πιθανά οφέλη αρχίζουν να χάνονται.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις