Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

02

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπάιντεν: «Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη»
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: «Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη»

Μπάιντεν: Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν την τραπεζική κρίση, ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι αυτή «δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει την τραπεζική κρίση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, αλλά προειδοποίησε πως η κρίση «δεν έχει τελειώσει ακόμη». Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και λίγες ημέρες αργότερα της Signature Bank κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τραπεζικό τομέα, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναταραχή στις χρηματαγορές και ανησυχία για ενδεχόμενη οικονομική κρίση.

Η συμφωνία για τη διάσωση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, την προηγούμενη εβδομάδα, και η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της SVB στην First Citizens Bancshares συνέβαλαν στην αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές, αλλά οι επενδυτές διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με υποκείμενα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι μαζικές εκροές

Η αστάθεια οδήγησε τους αναλυτές να αναρωτηθούν εάν η αγορά λειτουργεί με βάση το συναίσθημα και όχι με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία, όταν πρόκειται για φόβους αναφορικά με μια ενδεχόμενη συστημική τραπεζική κρίση. «Δεν είναι όπως η Lehman Brothers που υπόκειται σε κίνδυνο αντισυμβαλλομένου σε σύνθετα παράγωγα κατά τη διάρκεια της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου», σημείωσε η Sara Devereux, επικεφαλής της Vanguard. «Οι τράπεζες με βάση τα πρόσφατα δημοσιεύματα είχαν προβλήματα διαχείρισης κινδύνου στα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία. Τα ταχέως αυξανόμενα ποσοστά αποκάλυψαν αυτές τις αδυναμίες. Οι τράπεζες αναγκάστηκαν να γίνουν πωλητές και υπέστησαν απώλειες αφού οι επενδύσεις τους σε ομόλογα ήταν πολύ κάτω από την ονομαστική τους αξία». Είπε ακόμη ότι τράπεζες όπως η SVB και η Credit Suisse θα μπορούσαν να εξακολουθούν να είναι όπως μέχρι πρότινος εάν δεν είχαν χάσει την εμπιστοσύνη των πελατών τους, όπως αποδεικνύεται από τις μαζικές εκροές καταθετών κατά τους τελευταίους μήνες.

«Ήταν περισσότερο μια “μετάδοση συναισθήματος” παρά μια αληθινή συστημική μετάδοση, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι οικονομολόγοι της Vanguard πιστεύουν ότι η ζημιά έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, χάρη στη γρήγορη δράση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και άλλων τραπεζών», δήλωσε η Devereux.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις