Τσίπρας Le Point: “Χαμένος στη μετάφραση”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας Le Point: “Χαμένος στη μετάφραση”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τσίπρας Le Point: Σχόλιο Οικονόμου

28.03.2023 | 09:56

Ένα παράπονο εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι έξω πάει καλά, ενώ μέσα τον διαβάλλουν, για να προκαλέσει την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Μιλώντας στο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε ένα άρθρο προ 15νθημέρου (9/3/2023) του γαλλικού περιοδικού Le Point, με τίτλο «Ποιος Τσίπρας, ποιος ΣΥΡΙΖΑ θα μεταρρυθμίσει τη Γαλλία», δηλώνοντας ότι αιφνιδιάστηκε. «Σκεφτόμουν λοιπόν ότι έχω τη “δυστυχία” να με θεωρούν στην Ευρώπη μεταρρυθμιστή και στην Ελλάδα, ένα μεγάλο κομμάτι της αστικής τάξης, ιδίως της διαπλεκόμενης, να με θεωρεί ακραίο πολιτικό ακτιβιστή και όχι μεταρρυθμιστή» είπε, χαμογελώντας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οικονόμου: Άλλα εννοεί το άρθρο, άλλα κατάλαβε ο Τσίπρας

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε δηκτικά: «Δεν ξέρω αν αιφνιδιάστηκε, αλλά σίγουρα χάθηκε στη μετάφραση ο κ. Τσίπρας. Άλλα εννοεί το άρθρο, άλλα κατάλαβε. Άλλωστε το Le Point έχει ξανασχοληθεί μαζί του, όχι τιμητικά», παραθέτοντας πρωτοσέλιδο του Le Point από το 2015. «Οι τσαρλατάνοι απέναντι στην Ευρώπη -Μια ιστορική μάχη», έγραφε τότε. Το Le Point είχε μάλιστα τα ονόματα Τσίπρας, Ιγκλέσιας, Μελανσόν, Λε Πεν, με φωτογραφία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι λέει το άρθρο του Le Point

Τι λέει, όμως, πραγματικά το άρθρο του διευθυντή του Le Point, που ρωτά: «Υπάρχει ένας Τσίπρας να μεταρρυθμίσει τη Γαλλία;». Αναφερόμενος στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που επιχειρεί ο Μακρόν, υπενθυμίζει ότι οι αριστερές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, όπως στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, είναι εκείνες που αύξησαν τα όρια της συνταξιοδότησης. «Μια πραγματικά αριστερή κυβέρνηση ήταν εκείνη που μπόρεσε να αυξήσει τη ”νόμιμη” ηλικία συνταξιοδότησης… πάνω από τα 65!» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ένα επιχείρημα που μάλλον δεν ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές.

Γράφει ο Etienne Gernelle,

«Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα… είναι οι αριστερές κυβερνήσεις που αύξησαν την ηλικία συνταξιοδότησης, στη Γαλλία προτιμάμε τις στάσεις διαμαρτυρίας. Κοροϊδεύουμε τον Olivier Dussopt; Ο υπουργός Εργασίας χλευάστηκε πολύ επειδή δήλωσε, στη Le Parisien, ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που υπερασπίζεται είναι ”αριστερής νοοτροπίας”. Το παράδοξο είναι ότι οι επικριτές του έχουν πιθανώς έναν καλό λόγο να κοροϊδεύουν, μόνο που τα πράγματα δεν είναι όπως ισχυρίζονται. Mια γρήγορη ματιά μάς διδάσκει ότι μια πραγματικά αριστερή κυβέρνηση ήταν εκείνη που μπόρεσε να αυξήσει τη ”νόμιμη” ηλικία συνταξιοδότησης… πάνω από τα 65! Βέβαια, έχουμε κατά νου τα παραδείγματα των Πορτογάλων και Ισπανών σοσιαλιστών πρωθυπουργών Ζοζέ Σόκρατες και Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο, των οποίων τα μέτρα, το 2007 και το 2011, έφεραν σταδιακά το όριο συνταξιοδότησης στα 66 έτη +4 μήνες αρχικά και στα 67 στη συνέχεια (το 2027)».

Exit mobile version