Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – εκλογές 2023: Μήνυμα από τη Λαμία για αυτοδυναμία και διεύρυνση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – εκλογές 2023: Μήνυμα από τη Λαμία για αυτοδυναμία και διεύρυνση

Μητσοτάκης - εκλογές 2023: Aνοίγματα για κυβερνηση «από ένα κόμμα, αλλά όχι από ένα χρώμα» - Στην «ατζέντα» του υπουργικού οι δράσεις στη δημόσια διοίκηση

Ύστερα από μια περίοδο χαμηλών τόνων λόγω της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε ξανά στο προσκήνιο το αφήγημα της αυτοδυναμίας, ζητώντας από τους πολίτες μια καθαρή λύση την επομένη των εκλογών. Σε αυτό συνετέλεσε αποφασιστικά και η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να εμφανιστεί μεν ανοιχτός σε συνεργασίες, με έναν πρωθυπουργό δε που θα είναι «άγνωστος Χ», με δεδομένη την άρνησή του να συμπράξει σε ένα σχήμα είτε υπό τον κ. Μητσοτάκη είτε υπό τον κ. Τσίπρα.

«Τι σημαίνει αυτός ο άγνωστος Χ πρωθυπουργός που θα ηγηθεί την επόμενη ημέρα; Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Δηλαδή, άλλον να θέλουν και άλλος να τους προκύψει; Λυπάμαι, αλλάαυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ψηφίζεις ΝΔ για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα βγει αύριο;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Λαμία, στρέφοντας τα βέλη του κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Μητσοτάκης: «Οι Ελληνες θα ακυρώσουν τη βόμβα της ακυβερνησίας»

Ο πρωθυπουργός  μίλησε για «την βόμβα της ακυβερνησίας μιας νέας πολιτικής ανωμαλίας», που απορρέουν από τη «νάρκη της απλής αναλογικής που άφησε φεύγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ». Για να απενεργοποιηθεί, όπως είπε, στην «πρώτη και καθοριστική κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Κι όταν λέω «ποιος» εννοώ ποιο κόμμα και ποιος Πρωθυπουργός. Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο Πρωθυπουργός».

Ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει και τα ανοίγματα σε άλλους πολιτικούς χώρους, υπογραμμίζοντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας, ότι “οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα είναι οι πιο κατάλληλες”. Αυτή η αναφορά μάλιστα στο χρώμα ώθησε τον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για κυβέρνηση-κουρελού και παρακάμερες παρασκηνίων και το ΠΑΣΟΚ να κάνει αναλογίες με την αποστασία του 1965.

Απο το Μαξίμου ωστόσο σχολιάζουν πως η αναφορά του κ. Μητσοτάκη με κανένα «σχέδιο αποστασίας» δεν σχετίζεται, παρά πρόκειται για την πάγια βούληση του πρωθυπουργού να απευθύνεται σε στελέχη εκτός του παραδοσιακού πολιτικού φάσματος της ΝΔ και εκτός των ορίων του κόμματος.  Σε μια ενδιαφέρουσα αποστροφή του, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από πολίτες που είχαν ψηφίσει τη ΝΔ το 2019, ίσως για πρώτη φορά, να το επαναλάβουν, εν είδει δεύτερης ευκαιρίας σε μια κυβέρνηση που κάνει λάθη, αλλά δεν παρεκκλίνει από τον πυρήνα των εξαγγελιών της.

“Υπάρχουν και κάποιοι που μας εμπιστεύτηκαν, αλλά είναι τώρα σκεπτικοί. Μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά ποτέ δεν σας προδώσαμε. Το συμβόλαιο αλήθειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες ισχύει πάντα, με τους ίδιους στόχους και τους ίδιους συμμάχους”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επανερχόμενος στον στόχο της αυτοδυναμίας. “Η αυτοδυναμία σήμερα δεν είναι κομματική σκοπιμότητα. Θεωρώ ότι είναι εθνική αναγκαιότητα. Την ίδια στιγμή αυτοδυναμία σημαίνει ευρυχωρία. Ένα ρεύμα στο οποίο μπορούν να χωρέσουν πολλές και πολλοί”, επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Μητσοτάκη για επιχείρηση αποστασίας

Η Χαριλάου Τρικούπη, όμως, βρήκε την αφορμή να επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές των δύο κομμάτων που τα σημάδεψαν τις δεκαετίες του ’80 και του 90 για να επιτεθεί στον πρωθυπουργό. Τον κατηγόρησε για επιχείρηση αποστασίας, ώστε να υφαρπάξει βουλευτές για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, υποστηρίζοντας ότι «με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις. Όμως το 2023 δεν είναι 1965». Στο ίδιος μήκος κύματος και αφηγήματος και ο Αλέξης Τσίπρας που έσπευσε να δηλώσει ότι «μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία σε αποστασίες και μακρά παράδοση, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας».

Προαναγγελία αλλαγών στο Δημόσιο στο υπουργικό

Σήμερα το ενδιαφέρον, πάντως, στρέφεται στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11:00. Η ατζέντα δείχνει ότι κλείνουν και οι τελευταίες προεκλογικές εκκρεμότητες, καθώς πρόκειται για ένα υπουργικό με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να έχει την ευθύνη για όλα τα αντικείμενα συζήτησης.

Πιο συγκεκριμένα, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων νομοσχέδιο του υπουργείου για το κλείσιμο μιας σειράς κυβερνητικών εκκρεμοτήτων, η ΚΥΑ για το μπόνους παραγωγικότητας σε δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και η παρουσίαση της υλοποίησης του σχεδίου ενεργειακής εξοικονόμησης στο Δημόσιο. Η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, πάντως, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του “Πρώτο Θέμα”, ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να εξειδικεύσει περαιτέρω τις προθέσεις του ως προς το πώς εννοεί τη σύγκρουση με το «βαθύ κράτος» και ειδικά σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση στο Δημόσιο, το πλαίσιο των μετατάξεων, σε συνδυασμό και με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία έκανε λόγο και χθες στη Λαμία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις