Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

07

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αθανασία και άνθρωπος: Σοκαριστική πρόβλεψη πρώην μηχανικού της Google
ΚΟΣΜΟΣ

Αθανασία και άνθρωπος: Σοκαριστική πρόβλεψη πρώην μηχανικού της Google

Αθανασία και άνθρωπος: Ο πρώην μηχανικός της Google είχε προβλέψει την ήττα του Κασπάροφ από υπολογιστή

Ένας πρώην μηχανικός της Google, ο οποίος έχει επιτυχία της τάξης του 86% στις 147 προβλέψεις που έχει κάνει έως σήμερα, υποστηρίζει συνειδητοποίησε ότι οι άνθρωποι θα επιτύχουν την αθανασία σε οκτώ χρόνια. Ο Ρέι Κουρτσβάιλ μίλησε στο κανάλι Adagio του YouTube, συζητώντας για την πρόοδο στη γενετική, τη νανοτεχνολογία και τη ρομποτική, η οποία πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε «νανορομπότ» που θα αντιστρέφουν την ηλικία. Αυτά τα μικροσκοπικά ρομπότ θα έχουν τη δυνατότητα να επιδιορθώνουν τα κατεστραμμένα κύτταρα και τους ιστούς που φθείρονται καθώς το σώμα γερνάει και θα μας προσφέρουν ανοσία σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Οι προβλέψεις ότι ένα τέτοιο κατόρθωμα θα είναι εφικτό μέχρι το 2030 έχουν αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό αλλά και σκεπτικισμό, καθώς η θεραπεία όλων των θανατηφόρων ασθενειών φαίνεται προς το παρόν απρόσιτη.

Ο πρώην μηχανικός της Google είχε προβλέψει την ήττα του Κασπάροφ από υπολογιστή

Ο Κουρτσβάιλ προσελήφθη από την Google το 2012 για να «δουλέψει σε νέα έργα που περιλαμβάνουν τη μηχανική εκμάθηση και την επεξεργασία γλώσσας», αλλά έκανε προβλέψεις για τις τεχνολογικές εξελίξεις πολύ πριν από αυτό. Το 1990, προέβλεψε ότι ο καλύτερος σκακιστής του κόσμου θα έχανε από έναν υπολογιστή μέχρι το 2000, και αυτό συνέβη το 1997 όταν ο Deep Blue κέρδισε τον Γκάρι Κασπάροφ. Το 1999, ο Κουρτσβάιλ έκανε μια άλλη εκπληκτική πρόβλεψη: είπε ότι μέχρι το 2023 ένας φορητός υπολογιστής αξίας 1.000 δολαρίων θα έχει την υπολογιστική ισχύ και την ικανότητα αποθήκευσης ενός ανθρώπινου εγκεφάλου.

Εφικτή μέχρι το 2045 η «τεχνολογική μοναδικότητα»

Τώρα, λοιπόν, ο πρώην μηχανικός της Google πιστεύει ότι η τεχνολογία πρόκειται να γίνει τόσο ισχυρή που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ζουν για πάντα, θεωρία που είναι γνωστή ως «τεχνολογική μοναδικότητα». Η τεχνολογική μοναδικότητα είναι ένα θεωρητικό σημείο όπου η τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνά την ανθρώπινη και αλλάζει την πορεία της εξέλιξη της ανθρωπότητας, αναφέρει το LifeBoat.

Ο Κουρτσβάιλ, ένας συγγραφέας που περιγράφει τον εαυτό του ως μελλοντολόγο, προέβλεψε ότι η τεχνολογική μοναδικότητα θα συμβεί μέχρι το 2045, με την τεχνητή νοημοσύνη να πετυχαίνει στο τεστ Turning το 2029. Πρόκειται για ένα τεστ της ικανότητας μιας μηχανής να επιδεικνύει ευφυή συμπεριφορά ισοδύναμη ή αδιάκριτη από αυτή ενός ανθρώπου. Ο επιστήμονες δήλωσε ότι οι μηχανές μας κάνουν ήδη πιο έξυπνους και η σύνδεσή τους με τον νεοφλοιό μας θα βοηθήσει τους ανθρώπους να σκέφτονται πιο έξυπνα.

Πιστεύει, ωστόσο, ότι η εμφύτευση υπολογιστών στον εγκέφαλό μας θα μας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση. Άλλωστε, η έννοια των νανομηχανών που εισάγονται στο ανθρώπινο σώμα βρίσκεται στην επιστημονική φαντασία εδώ και δεκαετίες. Στο Star Trek, για παράδειγμα, ήταν τα μικροσκοπικά μοριακά ρομπότ που ονομάστηκαν νανίτες και χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση κατεστραμμένων κυττάρων στο σώμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις