Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας για Ανδρουλάκη: Την τελευταία φορά που διάλεξαν άλλοι πρωθυπουργό, δεν είχαμε καλά αποτελέσματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Ανδρουλάκη: Την τελευταία φορά που διάλεξαν άλλοι πρωθυπουργό, δεν είχαμε καλά αποτελέσματα

Τσίπρας για Ανδρουλάκη: Οι προειδοποιήσεις Τσίπρα σε Ανδρουλάκη

Φωτιές άναψε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μια αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για κυβερνήσεις μονοκομματικές αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα. «Πιστεύω ακράδαντα ότι στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα -το τονίζω αυτό- είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν, τελικά, να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στον δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Star Κεντρικής Ελλάδος.

ΠΑΣΟΚ: Το 2023 δεν είναι 9165

Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε από Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη ως προσπάθεια προτροπής σε αποστασία, εξ ου και απάντησαν στους ίδιους τόνους.  Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε με μια λιτή ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε: «Μετά το χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη, ο κ. Μητσοτάκης με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις. Όμως, το 2023 δεν είναι 1965. Να είναι σίγουρος πως ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει ανεκτές τέτοιες μεθοδεύσεις».

Τσίπρας: Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει μακρά παράδοση στις αποστασίες, αλλά δεν είναι αυτό το μέλλον της χώρας

Στην ίδια «γραμμή» κινήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ). Αφού μίλησε για «κυβερνήσεις- κουρελού», παρατήρησε ότι «το να κλέβει κάποιους βουλευτές από άλλα κόμματα, και το προαναγγέλλει κιόλας, αυτά συνήθως δεν προαναγγέλλονται», για να συμπληρώσει: «Μπορεί η οικογένεια Μητσοτάκη να έχει μακρά παράδοση στις αποστασίες», αλλά «δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «αρχίζει και διαφαίνεται πλέον σε όλους ότι η κυβέρνηση που θα έχουμε μετά τις εκλογές θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας», εκτιμώντας πως τελείωσε η προοπτική της αυτοδυναμίας. Και εξήγησε: «Θα είναι είτε κυβέρνηση προοδευτική, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και τις προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν να στηρίξουν αυτήν την επιλογή, είτε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ». Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι είναι ζήτημα «πρώτιστης σημασίας να κουβεντιάσουμε και πριν τις εκλογές και κυρίως μετά τις εκλογές», τις πολιτικές.

Οι προειδοποιήσεις Τσίπρα σε Ανδρουλάκη

Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «το μόνο πρόβλημά του στην προοπτική συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία είναι ο κύριος Μητσοτάκης και όχι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι η πολιτική Μητσοτάκη. Προφανώς εμείς βάζουμε το άλογο μπροστά από το κάρο», για να συμπληρώσει: «Την τελευταία φορά που δεν επέλεξε ο ελληνικός λαός τον πρωθυπουργό, αλλά τον επέλεξαν άλλοι, δεν είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να μιλήσει στην κάλπη».

Προειδοποίησε, μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές θα είναι μια τελείως διαφορετική ημέρα, ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό». Προέβλεψε, δε, ότι θα καμφθούν οι όποιες ενστάσεις τους για συνεργασίες, «γιατί η εμπειρία μας έχει δείξει ότι θα συρρικνωθούν τα ποσοστά τους σε μια επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση», γι’ αυτό και «δεν δίνω σημασία στις κορώνες που ακούγονται προεκλογικά». Έσπευσε δε να προσθέσει ότι «σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ένα κόμμα κερδίζει τις εκλογές και έχει τον πρώτο λόγο. Αν θέλουμε να υπάρξει άλλη κυβέρνηση και άλλος πρωθυπουργός, πλην του κ. Μητσοτάκη, πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση βιώσιμη, που θα μακροημερεύσει» καθώς, όπως ανέφερε, θα είναι δύσκολο να συνυπάρξουν ένα κόμμα νεοφιλελεύθερης αντίληψης με «κόμματα που θέλουν να λέγονται προοδευτικά». Τουναντίον, εκτίμησε πως στον αντίποδα «μια προοδευτική κυβέρνηση προγραμματικής συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα θα είναι μια κυβέρνηση τετραετίας που θα δώσει σταθερότητα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις