Ομιλία Μητσοτάκη Λαμία: Στην πρώτη κάλπη οι πολίτες θα αποφασίσουν το κόμμα και τον πρωθυπουργό που θα κυβερνήσει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Μητσοτάκη Λαμία: Στην πρώτη κάλπη οι πολίτες θα αποφασίσουν το κόμμα και τον πρωθυπουργό που θα κυβερνήσει

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ομιλία Μητσοτάκη Λαμία: «Τι σημαίνει αυτός ο άγνωστος Χ; - Οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα»

27.03.2023 | 20:51

Ομιλία σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο Μάιος είναι κοντά, φέρνοντας και μια νέα άνοιξη με το διπλό δικό σας μήνυμα νίκης» είπε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του στη Λαμία, σημειώνοντας ότι μόνο η ΝΔ μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά, «στο μέλλον που της αξίζει».

Αναφερόμενος στην πρόταση Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε οξείς τόνους: «Όσοι μιλούν για κυβερνήσεις συνεργασίας, παραπέμπουν σε παραλυσία» είπε, για να συνεχίσει: «Τι σημαίνει αυτός ο άγνωστος Χ πρωθυπουργός που θα ηγηθεί την επόμενη ημέρα; Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Δηλαδή, άλλον να θέλουν και άλλος να τους προκύψει; Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ψηφίζεις ΝΔ για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα βγει αύριο;».

Μητσοτάκης για Τέμπη: Δεν κρύφτηκα ποτέ, δεν θα πω πως φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από μένα

Για την τραγωδία στα Τέμπη επισήμανε πως είναι περίοδος αναστοχασμού και ανασυγκρότησης. «Δεν κρύφτηκα ποτέ, ούτε εγώ είμαι εκείνος που θα πει πως φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από μένα», είπε χαρακτηριστικά. «Ξέρουμε πια ότι στα Τέμπη συναντήθηκαν τα ανθρώπινα λάθη με τις ελλείψεις ενός προβληματικού οργανισμού, με διαχρονικά προβλήματα που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ανατάξουμε πλήρως πριν μας προλάβει το κακό. Γι’αυτό ανέλαβα την ευθύνη στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα, καθώς το δράμα έγινε με εμάς το τιμόνι», τόνισε και πρόσθεσε:

«Προσωπικά δεν κρύφτηκα ποτέ, ούτε θα πω φταίνε οι άλλοι εκτός από εμάς. Εμείς πρώτοι έχουμε το χρέος να διαμορφώσουμε τους όρους ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ ξανά ένα τέτοιο κακό».

Η τηλεδιοίκηση

Αναφερόμενος στην τηλεδιοίκηση που έπρεπε να είναι έτοιμη από το 2016, σημείωσε ότι δεν έγινε και παραδέχθηκε ότι ηττήθηκε η μεταρρυθμιστική απόπειρα της ΝΔ για τον ΟΣΕ. «Χάσαμε αυτή τη μάχη, αλλά θα επιμείνουμε πιο δυναμικά στον πόλεμο με το παρελθόν», υπογράμμισε. Όσο για τους διαλόγους, τις βάρδιες κ.λπ., είπε ότι θα τα βρει η Δικαιοσύνη.

Όλα αυτά, όμως, «δεν παύουν να δείχνουν την παλιά Ελλάδα που θα πολεμήσω και θα αλλάξω», όπως είπε, για να προσθέσει: «Πρώτος εγώ θα ήθελα να γυρίσω τον χρόνο πίσω». «Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε τι θα συνέβαινε στην πατρίδα αν όλα αυτά συνέβαιναν σε άλλους. Τη συμφωνία αλήθειας που υπογράψαμε το 2019 την τηρήσαμε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του. «Καταργήσαμε τη φορολόγηση στη γονική παροχή, παρόλο που δεν το είχαμε πει τότε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Τα σύννεφα της συγκυρίας δεν μπορούν να κρύψουν τη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα του 2019 και αυτή του 2023

Αναφέρθηκε, επίσης, στη μείωση των φόρων, στην αύξηση των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους, στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην ένωση της διχασμένης κοινωνίας και στην επάνοδο σε μια γεωπολιτικά ισχυρή Ελλάδα. Μίλησε, ακόμη, για την αύξηση στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια, με έκτακτη παρέμβαση για την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου, για την παρέμβαση στην παιδεία με τον διορισμό 25.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, τη στήριξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα αναχώματα που υψώθηκαν στην εισαγόμενη ακρίβεια με το καλάθι του νοικοκυριού και το market pass.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τα χειρότερα του πληθωρισμού είναι πια πίσω μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Δεν είμαστε μόνο το κόμμα της ανάπτυξης, αλλά η μεγάλη λαϊκή παράταξη της κοινωνικής δικαιοσύνης». Ο Κ. Μητσοτάκης συνέχισε, αναφερόμενος στο όραμά του για την ψηφιακή δημόσια διοίκηση.

«Σήμερα το gov.gr διεκπεραιώνει 1,2 δισ. ψηφιακές συναλλαγές»

«Σήμερα το gov.gr διεκπεραιώνει 1,2 δισ. ψηφιακές συναλλαγές» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτό αποτυπώνει τη σχέση του πολίτη με το κράτος. «Στην επικίνδυνη γειτονιά που βρισκόμαστε, δεν γίνεται η χώρα να μην επενδύει στον εκσυγχροχνιμσό της εθνικής άμυνας. Την 25η Μαρτίου πέταξαν τα υπερσύγχρονα Rafal που αποκτήσαμε με διακρατική συμφωνία σε χρόνο-ρεκόρ και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, παρέλασαν τα σύγχρονα άρματα Marder που πήραμε πρόσφατα από τη Γερμανία. Ναυπηγούνται στη Γαλλία οι δύο πρώτες φρεγάτες Belharra. Τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά σώθηκαν από αυτή την κυβέρνηση από βέβαιη καταστροφή. Τα σύννεφα της συγκυρίας όσο κι αν σκιάζουν προσωρινά τον ορίζοντα δεν μπορούν να κρύψουν τη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα του 2019 και στην Ελλάδα του 2023».

Το 2019 ο τόπος ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, τώρα έχει μία από τις δυναμικότερες οικονομίες. Η Ελλάδα της Μόριας, που άλλοτε δεν ξεχώριζε θαλάσσια σύνορα, σήμερα σώζει ζωές στο Αιγαίο και επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο. Μια φωνή ακούγεται πια παντού, από το αμερικανικό Κογκρέσο και τις Βρυξέλλες μέχρι το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο.

«Επέμεινα σε αυτόν τον ενδεικτικό απολογισμό όχι για να πανηγυρίσω. Και λάθη κάναμε, και καθυστερήσεις υπήρξαν και πισωγυρίσματα είδαμε. Ποτέ δεν υποσχέθηκα θαύματα. Υποσχέθηκα αλήθειες και σκληρή δουλειά. Ξέρω καλά ότι πολλοί συμπολίτες μας τα βγάζουν πέρα δύσκολα, ότι οι μισθοί είναι χαμηλοί, ότι ο νέοι πασχίζουν για τη στέγη, ότι το παλιό βαθύ κρατος της αναξιοκρατίας μας δείχνει σε κάθε ευκαιρία τα δόντια του», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

”Η Ελλάδα αλλάζει”

«Να θυμίζετε τη συνέπεια λόγων και έργων στην πολιτική μας. Πολύ περισσότερο όταν ο αντίπαλός μας είχε τάξει να σκίσει τα μνημόνια με ένα νόμο για να κλείσει τις τράπεζες και να μας φορτώσει τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. »Αυτό το έργο απαντά σε κάποιους γενικούς αφορισμούς ότι τάχα αυτή θα είναι πάντα η Ελλάδα και δεν αλλάζει. Όχι. Η Ελλάδα αλλάζει. Μερικές φορές όχι όσο γρήγορα θέλουμε. Όπως η χώρα του 2023 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2019, έτσι και η Ελλάδα του 2027 θα είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή».

Μητσοτάκης: Οι Έλληνες έχουν μνήμη και γνώση -Θα ακυρώσουν τη βόμβα της ακυβερνησίας και της νέας πολιτικής ανωμαλίας
«Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα κατοχυρώσουμε όσα πετύχαμε ή θα κυλήσουμε πίσω;», διερωτήθηκε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Να γνωρίζετε πως στο δρόμο προς τις κάλπες θα αναμετρήθουμε με αντιπάλους που παραμένουν αδιόρθωτοι. Οι ίδιοι είναι, ο πολιτικός τραμπούκος κ. Πολάκης και από την άλλη ο αμετάκλητα καταδικασμένος για παράβαση καθήκοντος κ. Παππάς.

Οι Έλληνες έχουν και μνήμη και γνώση. Θα ακυρώσουν τόσο τη βόμβα της ακυβερνησίας όσο και μιας νέας πολιτικής ανωμαλίας. Αυτός είναι ο λόγος που λέω ότι στην πρώτη κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Και όταν λέω ποιος εννοώ ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός. Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο πρωθυπουργός. Τόσο απλά και τόσο καθαρά. Πρόκειται για ενιαία διαδικασία. Δεν επιτρέπονται επιπόλαιες επιλογές ή απερίσκεπτα μηνύματα».

Μητσοτάκης: Η δεύτερη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών

Αλλάξαν πολλά, αλλά μένουν να αλλάξουν περισσότερα πριν μας πληγώσουν ξανά. Δεν διστάζω ποτέ να ζητώ συγνώμη. Αυτή η παράταξη έχει αποδείξει πως ξέρει να οδηγεί στο αύριο την Ελλάδα του χθες. Εμείς μιλήσαμε πρώτοι για την Ευρώπη και κάναμε την Ελλάδα μέλος της σε πείσμα όλων όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Εμείς μπορούμε να τα βάζουμε με το παρελθόν και με τον κακό μας εαυτό. Ας δοκιμαστεί λοιπόν η επάρκεια του καθενός στη διαχείριση των κρίσεων. Ας δοκιμαστεί και η αντίδραση του κράτους στις μεγάλες δοκιμασίες. Ας συγκριθούν και συμπεριφορές αυτών που δέχονται τα λάθη και τα διορθώνουν με εκείνων που τα σκηνοθετούν για να τα φορτώνουν αλλού. Να συγκριθεί η συμπεριφορά όσων χαμηλώνουν το βλέμμα και όσων ξέρουν μόνο να σηκώνουν το δάχτυλο και να αγορεύουν.

Το ενιαίο μισθολόγιο θα συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες αξιολόγησης, πριμ παραγωγικότητας. Η ανάταξη συνολικά για ένα αποτελεσματικό δημόσιο στην υπηρεσία του πολίτη. Θα περιγράφεται και στις συνταγματικές αλλαγές που θα ξεκινήσουν στην επόμενη Βουλή. Ανάμεσά τους και η δυνατότητα ίδρυσης υπό όρων μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας. Είχα πει το 2019 ότι δεσμεύομαι ότι θα μειώσω τους φόρους. Έτσι σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι η δεύτερη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών, της αξιοπρεπούς υγείας, της ψηφιακής μετάβασης, της πράσινης ανάπτυξης, της προσιτής στέγης ειδικά για νέα ζευγάρια.

Μητσοτάκης: Το σύνθημα «μένουμε Ευρώπη» το κάναμε «γίναμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα»

Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα γίνει εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός πριν το τέλος του 2023. Έχει ξεχωριστή σημασία. Θα μπορούμε να συμπιέσουμε το κόστος δανεισμού. Θα συνεχιστεί η θωράκιση της εθνικής άμυνας. Βαδίζουμε συνεπώς προς τις κάλπες οπλισμένοι με ξεκάθαρους στόχους και ώριμα διδάγματα. Ξέρω ότι υπάρχουν πολίτες που θα μας ψηφίσουν για πρώτο φορά. Υπάρχουν και κάποιοι που μας εμπιστεύτηκαν, αλλά είναι τώρα σκεπτικοί.

Μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά ποτέ δεν σας προδώσαμε. Το συμβόλαιο αλήθειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες ισχύει πάντα, με τους ίδιους στόχους και τους ίδιους συμμάχους. Η αυτοδυναμία σήμερα δεν είναι κομματική σκοπιμότητα. Θεωρώ ότι είναι εθνική αναγκαιότητα. Την ίδια στιγμή αυτοδυναμία σημαίνει ευρυχωρία. Ένα ρεύμα στο οποίο μπορούν να χωρέσουν πολλές και πολλοί. Το σύνθημα «μένουμε Ευρώπη» που άλλοτε πετύχαμε να μετατραπεί σε «γίναμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, με την Ελλάδα και τους Έλληνες μπροστά». Από αύριο ξεκινά ο αγώνας για τη μεγάλη νίκη της χώρας και της κοινωνίας, για μία δεύτερη εντολή στην προκοπή.

Περιοδεία στη Φθιώτιδα σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός παρέστη και μίλησε στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων, μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης των εργασιών του έργου στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, προϋπολογισμού 9,8 εκατ. ευρώ, που είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

«Δεν αρκεί να προσθέτουμε δουλειές, πρέπει να είναι και καλοπληρωμένες δουλειές. Ο τουρισμός έχει αποδείξει πως μπορεί να προσφέρει τέτοιες θέσεις απασχόλησης. Και καθώς το τουριστικό προϊόν όλο και θα αναβαθμίζεται και θα προσελκύουμε επισκέπτες με μεγαλύτερο εισόδημα, είναι απολύτως λογικό και οι μισθοί στον τουρισμό να ανεβαίνουν κι αυτοί, καθώς θα έχουμε και από τους εργαζομένους και άλλες απαιτήσεις σε σχέση με αυτές που είχαμε στο παρελθόν», τόνισε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στον χώρο από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Mitsis Hotels, Σταύρο Μήτση, και την πρόεδρο Χριστίνα Μήτση, και ενημερώθηκε για τα έργα που θα γίνουν στο πλαίσιο μακροχρόνιας μίσθωσης που υπογράφηκε έπειτα από διαγωνισμό ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στον πλειοδότη όμιλο Μήτση.

 

Exit mobile version