Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

24

Σεπτεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / Αλλαγή ώρας και υγεία: Πώς επηρεάζεται ο οργανισμός μας
PLUS

Αλλαγή ώρας και υγεία: Πώς επηρεάζεται ο οργανισμός μας

Αλλαγή ώρας και υγεία: Οι δείκτες των ρολογιών πήγαν μια ώρα μπροστά

Άλλαξε η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής και οι δείκτες των ρολογιών γύρισαν μια ώρα μπροστά. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα στις 03:00 οι δείκτες των ρολογιών έδειξαν 04:00. Ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε την Παρασκευή: «την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Πότε εφαρμόστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στην Ευρώπη, η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας ήταν το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα. Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Αργότερα, κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

Οι συνέπειες της αλλαγής της ώρας στην υγεία, το σώμα και το μυαλό
Διαταραχές ύπνου

Το πιο συνηθισμένο μετά την αλλαγή της ώρας είναι η ανισορροπία στον κιρκάδιο ρυθμό μας, που καθορίζει τον ύπνο και την εγρήγορση. Μπορεί, δηλαδή, να νυστάζουμε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε τη νύχτα, ξυπνώντας τελικά κουρασμένες το πρωί.

Απώλεια συγκέντρωσης

Η διαταραγμένη ξεκούραση οδηγεί αναπόφευκτα σε μείωση της συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχει αντίκτυπο και στη δουλειά.

Κούραση

Όταν κοιμάσαι κακά και λίγο, όπως συμβαίνει με την αλλαγή ώρας, η εξάντληση είναι αναπόφευκτη.

Αυξημένη όρεξη

Όταν κοιμάσαι λίγο νιώθεις πιο πεινασμένη και κυρίως θέλεις να φας γλυκά. Γι’ αυτό και στην αλλαγή ώρας νιώθουμε ότι θέλουμε να φάμε περισσότερο.

Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης

Η στέρηση ύπνου και η επακόλουθη γενική αδιαθεσία αυξάνει τα επίπεδα στρες και άγχους, που αντιστοιχούν σε αύξηση της κορτιζόλης που υπάρχει στο αίμα, της ορμόνης η οποία σε υψηλές ποσότητες οδηγεί σε έναν στρεσογόνο τρόπο ζωής.

Αύξηση των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών

Έχει επισημανθεί μια συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου αύξησης των καρδιαγγειακών προβλημάτων και της αλλαγής της ώρας. Τα αίτια πρέπει πάντα να αναζητούνται στην αύξηση του στρες λόγω της αλλαγής του βιολογικού ρολογιού και του κιρκάδιου ρυθμού.

Επιδράσεις στην Αμυγδαλή

Αυτό το μικρό τμήμα του εγκεφάλου σε σχήμα αμυγδάλου μάς κάνει να ενεργούμε αμέσως σε ό,τι μας συμβαίνει, δηλαδή να έχουμε αντανακλαστικά. Από την άλλη, είναι και το πιο συντηρητικό κομμάτι του μυαλού μας, αυτό που αντιτίθεται στις αλλαγές. Για αυτόν τον λόγο αντιδρά στην αλλαγή της ώρας και απελευθερώνει ορμόνες του στρες, ενεργοποιώντας νευροβιολογικούς μηχανισμούς που σίγουρα δεν μας βοηθούν να προσαρμοστούμε άμεσα στην καλοκαιρινή ώρα.

Ψυχολογικές επιπτώσεις

Η αλλαγή της ώρας έχει συνέπειες στη διάθεση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχεις αυξημένη ευερεθιστότητα, εναλλαγές ενθουσιασμού και θλίψης κι ένα αίσθημα ανησυχίας και ψυχικής σύγχυσης.

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Αυτό συμβαίνει με τη χειμερινή ώρα και το αποτέλεσμα είναι διαταραχές της διάθεσης και συμπτώματα κατάθλιψης, που συνδέονται με τη μείωση του φωτός της ημέρας.

Μείωση της βιταμίνης D

Και αυτό συμβαίνει με τη χειμερινή ώρα, που ο ήλιος λάμπει λιγότερες ώρες συγκριτικά με τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις