Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Το νέο πακέτο στήριξης της κοινωνίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο πακέτο στήριξης της κοινωνίας

Αναλυτικά

Με νομοσχέδιο το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην υλοποίηση ενός νέου πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, αποδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά, ότι βρίσκεται, σταθερά, στο πλευρό του κάθε πολίτη, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ήδη το σύνολο μέτρων στήριξης διαμορφώνεται στο τρίτο υψηλότερο -ως ποσοστό του Α.Ε.Π.- σε ολόκληρη την Ευρώπη, και ενισχύεται, πάντοτε όμως ανάλογα με τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο, χωρίς να υποθηκεύεται η αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα.

Του Γιώργου Αυτιά

Ανάμεσα στα άλλα στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς ωφελήθηκαν λίγο ή και καθόλου από την αύξηση της τάξεως του 7,75% που ξεκίνησε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2023. Με την ενίσχυση αυτή καλύπτεται το σύνολο των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και αποδοχές κύριας σύνταξης έως και 1.600 ευρώ το μήνα.

Νέες ρυθμίσεις για οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα: Παρέχεται, για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές ή ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως την 31η Ιουλίου 2023. Επιπλέον, παρέχεται δυνατότητα ρύθμισης τμηματικής καταβολής των βεβαιωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023, σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις σε οφειλέτες που ήταν συνεπείς φορολογούμενοι μέχρι την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Πέρα από αυτά, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες:

Συνεχίζεται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2023.

Παρατείνεται έως και το τέλος του έτους η υπαγωγή σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., 13%, ή υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., 6%, κατά περίπτωση, σε μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες.

Καταργείται το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος όταν ο φόρος που προκύπτει προς καταβολή, ανέρχεται έως 100 ευρώ.

Δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους, καταβάλλοντας τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας με βάση τους μήνες μετά την άρση της ακινησίας.

Εισάγονται ρυθμίσεις για την επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας προκαταβολής επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής.

Χορηγείται παράταση τριών μηνών για την υποβολή νέων αιτήσεων στο καθεστώς του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για την προσέλκυση επενδυτών και μια σειρά από άλλα μέτρα.

Η φροντίδα

Θεσπίστηκε και ξεκινά για πρώτη φορά στην χώρα μας η υλοποίηση του θεσμού της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, για τους εφήβους άνω των 15 ετών, που φιλοξενούνται σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας ώστε κάθε παιδί να μπορεί να μεγαλώνει στο κατάλληλο για αυτό περιβάλλον, μακριά από το ίδρυμα. Σκοπός του νέου θεσμού είναι να προετοιμαστούν οι έφηβοι αυτοί με τα κατάλληλα εφόδια για την ασφαλέστερη μετάβασή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Σημειώνεται ότι τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης φιλοξενούν έως τέσσερα άτομα, είναι πλήρως εξοπλισμένα και προσομοιάζουν έντονα με ένα σπίτι και όχι με τη διαβίωση μέσα στο ίδρυμα. Κάθε διαμέρισμα, στελεχώνεται με το κατάλληλο προσωπικό, έτσι ώστε να παρέχεται στους έφηβους υγιεινή, ασφαλής και άνετη διαμονή, καθώς και εξατομικευμένη φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Επιπλέον, εκτός από την στέγαση, τους παρέχεται ένα μηνιαίο οικονομικό βοήθημα της τάξεως των 375 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών τους, πρόσβαση προφανώς στην εκπαίδευση και την υγεία, ψυχοκοινωνική στήριξη αλλά και επαγγελματική καθοδήγηση και διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Η αποϊδρυματοποίηση είναι κεντρική μας προτεραιότητα, είναι βασική μας επιδίωξη. Ταυτόχρονα, όμως, είναι δείκτης σεβασμού, πολιτισμού και ανθρωπισμού. Η Κυβέρνηση δεν φοβήθηκε ποτέ να ανοίξει όλα τα αποστήματα και να θεραπεύσει τις πάμπολλες πληγές που χαίνουν στην κοινωνία μας και στην Πολιτεία μας. Έτσι αποδεικνύουμε, σε κάθε καλόπιστο πολίτη, ότι και σε αυτό το κομμάτι είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με το χθες και να το νικήσουμε οριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις