Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πτώση αμερικανικού drone – Ρωσία: Κλιμακώνεται η ένταση μετά το περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα
ΚΟΣΜΟΣ

Πτώση αμερικανικού drone – Ρωσία: Κλιμακώνεται η ένταση μετά το περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα

Πτώση αμερικανικού drone - Ρωσία: Η ανακοίνωση του Λευκοί Οίκου

Βίντεο που φέρεται να τραβήχτηκε μέσα από το cockpit του μαχητικού αεροσκάφους Su-27 της Ρωσίας κυκλοφορεί στο Telegram και στα ρωσικά ΜΜΕ και δείχνει τη «συνάντηση» που είχε με το drone των ΗΠΑ, το οποίο λίγο μετά κατέρρευσε στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το μαχητικό Su-27 της Ρωσίας συγκρούστηκε με το drone, από αποτέλεσμα «μη ασφαλούς και μη επαγγελματικής αναχαίτισης» και τελικά το MQ-9 έπεσε στη Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα, το δίκτυο CBS δημοσίευσε και προσομοίωση με το περιστατικό, δείχνοντας πώς προκλήθηκε η βλάβη στο αμερικανικό drone.

Από τη μεριά τους, τα ρωσικά κανάλια του Telegram και τα ΜΜΕ δημοσίευσαν ένα βίντεο που δείχνει ότι το ρωσικό αεροσκάφος έκανε ελιγμό και απέφυγε το drone και ότι ουδέποτε χτύπησε τον έλικά του για να προκαλέσει την κατάρριψή του, όπως ισχυρίστηκαν αρχικά οι ΗΠΑ. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του βίντεο. Πάντως, ο πλανήτης παρακολουθεί με «κομμένη την ανάσα» το νέο ψυχροπολεμικό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Μετά το συμβάν στη Μαύρη Θάλασσα, οι ΗΠΑ κάλεσαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον για να διαμαρτυρηθούν.

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να αποφευχθεί ο κίνδυνος»

Σε νέα ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, διεμήνυσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έριξαν αναγκαστικά οι Αμερικανοί στη Μαύρη Θάλασσα, αφότου υπέστη ζημιά στον έλικα από ρωσικό μαχητικό Su-27, πιθανόν να μην μπορεί να ανακτηθεί ποτέ ξανά. «Δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ξανά το drone» δήλωσε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο CNN. «Έπεσε σε πολύ βαθιά νερά στη Μαύρη Θάλασσα, οπότε προσπαθούμε να βρούμε εάν υπάρχει τρόπος ανάκτησης. Πιθανότατα να μην υπάρχει» είπε δε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας: «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις