Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φορολογικές δηλώσεις 2023 πότε ξεκινούν: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2023 πότε ξεκινούν: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή

Φορολογικές δηλώσεις 2023 πότε ξεκινούν: Οδηγίες προς τους φορολογούμενους

Aντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει οι φορολογούμενοι εντός του 2022, καθώς η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει εντός Μαρτίου με την προθεσμία να λήγει στις 30 Ιουνίου. Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν. Αναφορικά με τον φόρο, αυτός θα εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία δόση αποπληρωμής να είναι στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024.

Ωστόσο, όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί έως και την 31η Ιουλίου, λαμβάνουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Σε ό,τι αφορά στο «φορολογικό διαζύγιο» για τα ζευγάρια εκείνα που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις σημειώνεται ότι, ακόμη και εκείνοι που υπέβαλαν το 2022 χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να έχουν δηλώσει και φέτος ότι ο κάθε σύζυγος θα υποβάλει τη δική του φορολογική δήλωση. Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποίησε το σχετικό αίτημα έως το τέλος Φεβρουαρίου τότε θα πρέπει να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση. Περίπου 9 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν την Άνοιξη να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις για το 2022.

Οδηγίες προς τους φορολογούμενους

  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022 πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.
  • Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων τα οποία συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.
  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις