Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διπλώματα οδήγησης: Κύκλωμα με ιδιοκτήτες σχολών εξάρθρωσε η Αστυνομία
ΕΛΛΑΔΑ

Διπλώματα οδήγησης: Κύκλωμα με ιδιοκτήτες σχολών εξάρθρωσε η Αστυνομία

«Εμπορικό κατάστημα» θυμίζουν οι Εσωτερικές Υποθέσεις λόγω των κατασχεθέντων

Εμπορικό…κατάστημα θύμιζαν οι χώροι της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, οι αστυνομικοί της οποίας σε επιχείρηση εξάρθρωσης κυκλώματος ιδιοκτητών σχολών οδήγησης για παράνομη υποβοήθηση των υποψηφίων να πετύχουν, είχαν κατασχέσει αυτά τα ενδύματα.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

«Πρόκειται», λέει η Αστυνομία «για 33 μπλούζες και γιλέκα διαφόρων μεγεθών, ειδικά διαμορφωμένα για την τοποθέτηση τεχνικού οπτικοακουστικού εξοπλισμού». Και παρουσιάζει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο είχαν στήσει την απάτη, οι εμπλεκόμενοι σε αρμόδια Υπηρεσία της Αθήνας, οι οποίοι αγοράζαν λαχεία που είχαν κερδίσει για να εμφανίζουν τα παράνομα κέρδη ως …χαμόγελα της τύχης! «Χορηγούσαν στους υποψηφίους», αναφέρουν οι αστυνομικοί «τεχνικό οπτικοακουστικό εξοπλισμό (ασυρμάτους καθώς και κινητή τηλεφωνική συσκευή με κάμερα και ακουστικό «ψείρα»), επιμελώς κρυμμένο σε ειδικό ρουχισμό (γιλέκα και μπλούζες) που φορούσαν οι υποψήφιοι οδηγοί.

Μέσω εφαρμογών

Στη συνέχεια επικοινωνούσαν, τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, με τους υποψηφίους κατά τη διάρκεια που βρίσκονταν στην αίθουσα διεξαγωγής εξετάσεων, ώστε να τους υποδεικνύουν τις σωστές απαντήσεις». Είναι ένα ακόμη χτύπημα των «αδιάφθορων» στη γάγγραινα της διαφθοράς στον τομέα της εξασφάλισης διπλωμάτων οδήγησης από άτομα τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα το κατάφερναν κι αυτό θα ήταν προς όφελος της οδικής ασφάλειας των άλλων. Όπως ανακοινώθηκε,  εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από ιδιοκτήτες και υπάλληλο σχολών οδηγών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τεχνικό οπτικοακουστικό εξοπλισμό παρενέβαιναν στη διαδικασία εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ικανότητας οδήγησης, υποδεικνύοντας στους υποψήφιους τις σωστές απαντήσεις και αποκομίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο παράνομα κέρδη.

Συλλήψεις και υποψηφίων

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερις 4 ιδιοκτήτες και ένας υπάλληλος σχολών οδηγών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και έξι υποψήφιοι, από τους οποίους τρεις ημεδαποί και τρεις αλλοδαποί. Τα μέλη της οργάνωσης, αναφέρουν οι Εσωτερικές Υποθέσεις, δρούσαν τουλάχιστον από τις αρχές Οκτωβρίου 2022, «με σκοπό την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης σε άτομα τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες πιθανότατα θα αποτύγχαναν στη διαδικασία των εξετάσεων».

Και συνεχίζουν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ: «Στο πλαίσιο αυτό, είχαν στη διάθεσή τους πλήθος οπτικοακουστικών συσκευών και γενικότερα υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ώστε να μπορεί η ομάδα να «εξυπηρετεί» παράλληλα πολλούς υποψηφίους οδηγούς και με τον τρόπο αυτό να μεγεθύνονται τα κέρδη από την παράνομη δραστηριότητα. Μάλιστα φρόντιζαν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιώντας αποκομμένες ή κωδικοποιημένες λέξεις, ενώ επιπλέον βεβαίωναν ψευδώς ότι οι υποψήφιοι είχαν συμπληρώσει τις προβλεπόμενες από το νόμο ώρες θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης».

Μπλούζες – γιλέκα, ακουστικά

Από τις έρευνες στους συλληφθέντες, στα οχήματά τους, στις οικίες καθώς και στις σχολές οδηγών,  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 52.965 ευρώ, νικητήρια δελτία των τυχερών παιγνίων, συνολικού κέρδους 63.000 ευρώ, 33 μπλούζες και γιλέκα διαφόρων μεγεθών, ειδικά διαμορφωμένα για την τοποθέτηση τεχνικού οπτικοακουστικού εξοπλισμού, πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, πλήθος ακουστικών τύπου «ψείρα», καλωδίων, ασύρματων φορητών πομποδεκτών, αδειών οδήγησης, σφραγίδες ιατρών, 2 μεταλλικά αεροβόλα όπλα, μεταλλική σιδερογροθιά και κυνηγητικό μαχαίρι.

https://www.youtube.com/shorts/TBtjWYYQtcw?feature=share

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις