Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ρωσία – πόλεμος στην Ουκρανία: Συνελήφθη για τις… ζωγραφιές της κόρης του
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία – πόλεμος στην Ουκρανία: Συνελήφθη για τις… ζωγραφιές της κόρης του

Οι ζωγραφιές τράβηξαν την προσοχή των δασκάλων, που έκαναν καταγγελία στις Αρχές

Υπό κράτηση τέθηκε ένας Ρώσος, μετά από δηλώσεις που έκανε κατά του πολέμου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τις αντιπολεμικές ζωγραφιές που έκανε η κόρη του στο σχολείο. Η 12χρονη ζωγράφισε τις ρωσικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν οικογένεια στην Ουκρανία. Ο Alexei Moskalyov συνελήφθη την Τετάρτη, έγινε έλεγχος στο σπίτι του και η κόρη του τέθηκε προσωρινά υπό κρατική φροντίδα. «Θα βρίσκεται υπό κρατική φροντίδα μέχρι να αποφασιστεί η τύχη του πατέρα της» δήλωσε δικηγόρος του κρατουμένου. Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να συμβεί αν καταδικαστεί, είπε ότι αν δεν βρεθεί κανένας στενός συγγενής, τότε θα παραμείνει μια «μοναδική επιλογή: το ορφανοτροφείο».

«Αυτό θα ήταν πλήγμα για ένα κορίτσι που ζούσε με τον πατέρα της όλη της τη ζωή» δήλωσε. Ο Moskalyov μεγάλωνε μόνος του το παιδί. «Έτσι, αύριο θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι ο πατέρας της θα παραμείνει ελεύθερος. Και ώστε να μπορεί να ζήσει στο σπίτι της μαζί του».

Πιέσεις

Η οικογένεια δήλωσε ότι αντιμετώπιζε πιέσεις από την αστυνομία από τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Maria, μαθήτρια της έκτης τάξης, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ένα πατριωτικό μάθημα στο σχολείο της και έκανε διάφορες ζωγραφιές που έδειχναν ρουκέτες να εκτοξεύονται εναντίον μιας οικογένειας που στεκόταν κάτω από μια ουκρανική σημαία και μια άλλη που έγραφε “Δόξα στην Ουκρανία!”.

Οι υπεύθυνοι του σχολείου κάλεσαν την αστυνομία, η οποία ανέκρινε το κορίτσι και απείλησε τον πατέρα της. Στη συνέχεια, ο Moskalyov τιμωρήθηκε με πρόστιμο περίπου 400 ευρώ για μια ανάρτηση στο διαδίκτυο στην οποία χαρακτήριζε τον ρωσικό στρατό ως «βιαστές». Τα σχόλια ήρθαν στον απόηχο των αποκαλύψεων για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά αμάχων στο Μπούχα της Ουκρανίας. Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Moskalyov πληροφορήθηκε ότι πράκτορες της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB είχαν έρθει στο σχολείο και ανέκριναν την κόρη του. Οι ίδιοι τον απείλησαν ότι θα την πάρουν μακριά του.

“Επί 3,5 ώρες μου έλεγαν ότι μεγαλώνω ένα παιδί λανθασμένα”

«Επί 3,5 ώρες μου έλεγαν ότι μεγαλώνω ένα παιδί λανθασμένα: μου είπαν ότι θα μου την πάρουν και ότι θα με βάλουν στη φυλακή» δήλωσε ο Moskalyov στη συνέντευξή του στο OVD-Info. «Πιστεύουμε ότι η ζωγραφιά ήταν η κύρια αφορμή που τράβηξε την προσοχή της αστυνομίας στον πατέρα και εξαιτίας αυτού κοίταξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του» δήλωσε στον Guardian εκπρόσωπος της OVD-Info.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η υπόθεση Moskalyov αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης φρικτής τάσης – ως μέρος μιας ευρύτερης πολεμικής καταστολής, το καθεστώς διώκει, συστηματικά, αντιπολεμικούς ανηλίκους και τις οικογένειές τους, ενώ πιέζει τη ρωσική νεολαία προς μια έντονα στρατιωτικοποιημένη κουλτούρα» επεσήμανε η ίδια εκπρόσωπος.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, τουλάχιστον 544 ανήλικοι συνελήφθησαν σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες τον περασμένο χρόνο και επτά ανήλικοι διώκονται ποινικά για τις αντιπολεμικές τους θέσεις. Τουλάχιστον 19 δάσκαλοι που είχαν τεθεί κατά του πολέμου, απολύθηκαν. (…) Ειδικότερα, οι ανήλικοι στοχοποιούνται για την κοινοποίηση αναρτήσεων ή σχολίων σχετικά με αντιπολεμικές συγκεντρώσεις, φυλλάδια κατά της κινητοποίησης, την πραγματοποίηση μεμονωμένων διαδηλώσεων, την έκφραση αντιπολεμικών απόψεων κατά τη διάρκεια σχολικών εκδηλώσεων, την επίδειξη αντιπολεμικής ένδυσης, την πραγματοποίηση αντιπολεμικών επιγραφών» είπε η ίδια.

Στην περίπτωση της οικογένειας του Moskalyov, οι πράκτορες της FSB πρότειναν στην κόρη του «να ηγηθεί κάποιας ομάδας νέων για την υποστήριξη των ρωσικών στρατευμάτων, αλλά εγώ αρνήθηκα ήρεμα – έχει πολλά μαθήματα και συλλόγους, δεν υπάρχει χρόνος» δήλωσε ο πατέρας.  Ο πατέρας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών ετών. Κρατείται στα γραφεία της Ανακριτικής Επιτροπής της πόλης και την Πέμπτη θα σταλεί σε προσωρινό κατάστημα κράτησης, εν αναμονή της απαγγελίας κατηγοριών.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις