Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπλίνκεν – Λαβρόφ: Πρώτη συνάντηση μετά την εισβολή στην Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν – Λαβρόφ: Πρώτη συνάντηση μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Μπλίνκεν - Λαβρόφ: Η τελευταία κατ' ιδίαν συνάντηση των επικεφαλής διπλωματίας ΗΠΑ και Ρωσίας είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιανουάριο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί», στην πρώτη τους συνάντηση από την έναρξη του πολέμου. Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε για δέκα λεπτά με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδία, μιας συνόδου που σημαδεύτηκε από την αδυναμία κατάληξης σε ένα τελικό ανακοινωθέν από μεριάς των υπουργών Εξωτερικών των 20 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε, βάσει των όσων μεταδίδει το CNΝ, πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη διαρκή υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία και παράλληλα κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει στη Συνθήκη μη διασποράς των πυρηνικών όπλων New Start, ενώ ζήτησε και την απελευθέρωση του κρατούμενου Αμερικανού πρώην πεζοναύτη Πολ Ουέλαν. Από ρωσικής πλευράς, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για μία συνομιλία «στο πόδι», διασαφηνίζοντας πως δεν επρόκειτο ούτε για διαπραγμάτευση, ούτε για επίσημη συνάντηση.

Η τελευταία κατ’ ιδίαν συνάντηση των επικεφαλής διπλωματίας ΗΠΑ και Ρωσίας είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιανουάριο στη Γενεύη, μόλις λίγες εβδομάδες πριν εισβάλουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Είναι η πρώτη φορά που Μπλίνκλεν και Λαβρόφ μίλησαν πρόσωπο με πρόσωπο, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, επισημαίνει το BBC.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεδομένη η συνδρομή των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο κ. Μπλίνκεν «διέψευσε» τον κ. Λαβρόφ από κάθε σκέψη ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία κλονίζεται. Ο αξιωματούχος δεν είπε πώς απάντησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ αλλά δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα αλλάξει πορεία στο εγγύς μέλλον.

Χωρίς κοινό ανακοινωθέν η G20

Ως προς τις εργασίες της Συνόδου της G20, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από το Νέο Δελχί ότι δεν θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις δυτικές χώρες. Δεν θα υπάρξει τελικό ανακοινωθέν από τη σύνοδο «και το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα περιγράφεται στο κείμενο συμπερασμάτων που θα εκδώσει η ινδική προεδρία», είπε ο Λαβρόφ μιλώντας στους δημοσιογράφους. Οι συζητήσεις για το τελικό ανακοινωθέν απέτυχαν κυρίως εξαιτίας της επιμονής της Ρωσίας να περιλαμβάνεται σε αυτό η ανάγκη να διεξαχθεί «αμερόληπτη» έρευνα για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν προ μηνών στους αγωγούς μεταφοράς αερίου Nord Stream 1 και 2.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις