Κάτω ο… καπιταλισμός, από την Ευτυχία Παπούλια

ΕΛΛΑΔΑ

Κάτω ο… καπιταλισμός, από την Ευτυχία Παπούλια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μα τι έπαθαν ολοι αυτοί;

25.02.2023 | 10:51
Από την Ευτυχία Παπούλια
Κοινωνιολόγος
Σε συγχωρούν για την ευτυχία σου και τα πλούτη σου μόνο αν τα μοιράζεσαι γενναιόδωρα.
Αλμπέρ Καμύ, Γάλλος συγγραφέας

Περίπου δύο μήνες πριν στο παγκόσμιο Οικονομικό Forum στο Νταβός, μια ομάδα ατόμων που υπερέβαιναν τους διακόσιους, έκανε έκκληση στους διοργανωτές να στείλουν απο μια επιστολή στους κυβερνήτες των πλουσίων χωρών του κόσμου. Κεντρικό αίτημα; “Φορολογείστε τους πλούσιους”!

Σιγά, θα έλεγαν κάποιοι. Αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα της απανταχού Αριστεράς όλων των εποχών! Η ολιγαρχία του πλούτου, τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο, ήταν πάντα στο στόχαστρο της Αριστεράς, όχι ομως για να επέλθει η ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά για να δημιουργηθεί μάλλον μια νέα ανισότητα, μια νέα αριστερή ολιγαρχία του πλούτου. Δυστυχώς ομως για την Αριστερά, αφοπλίστηκε απ’ ολα εκείνα τα ..επιχειρήματα και τις αξίες, πανω στα οποία συντηρούσε για δεκαετίες ολόκληρο το σοσιαλιστικό της αφήγημα. Γιατί αυτό το αίτημα δεν προερχόταν απο κάποιες αριστερές οργανώσεις που παλεύουν “ενάντια στην εκμετάλλευση του λαού από την ολιγαρχία του πλούτου” αλλά απ’ τους ίδιους τους… ολιγάρχες! Η ομάδα που εισηγείται περισσότερη φορολόγηση των πλούσιων αποτελείται απο…πολύ πλούσιους οι οποίοι αυτοαποκαλούνται “Πατριώτες Εκατομμυριούχοι” κι ο καθένας αντιλαμβάνεται οτι διακατέχεται απο αριστερή ιδεολογία!

Μα τι έπαθαν ολοι αυτοί οι εκατομμυριούχοι;

Τρελάθηκαν; Μήπως θέλουν να απενοχοποιηθούν απ’ όσα τους καταλογίζουν για τον τρόπο απόκτησης του πλούτου και να μας δείξουν επιτέλους το ανθρώπινό τους πρόσωπο; Μήπως τα κάνουν ολα αυτά απλά για την υστεροφημία τους; Τέλος, δεν θα έπρεπε η Αριστερά να χαιρετήσει μια τέτοια πρωτοβουλία της ολιγαρχίας του πλούτου να δεχτεί την προσφορά να συμπορευτεί χέρι χέρι μ’ αυτούς τους μεγιστάνες του πλούτου και να τους εντάξει, αν βέβαια το επιθυμούν, στους κόλπους της ως συναγωνιστές, ως μεγάλους δωρητές κάτι σαν αριστερούς ευεργέτες τελοσπάντων μιας και η Δεξιά έχει τους δικούς της; Οχι! Η Αριστερά δεν δέχεται ευεργεσίες απο εκπροσώπους του καπιταλισμού! Η Αριστερά διεκδικεί και κατακτά τα δικαιώματά της πάντα μέσα απο δικούς της αγώνες, αγώνες που κάνουν οι μάζες του Λαού, αγώνες που η συμμετοχή του καπιταλισμού θα συνιστούσε κατάφωρη προδοσία και νοθεία της μεγάλης ιδέας του Σοσιαλισμού.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τις κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών οι “Πατριώτες Εκατομμυριούχοι” οπως αυτοαποκαλούνται ή οι ενσυνείδητοι βαθύπλουτοι όπως τους αποκαλούν, επισημαίνουν πως οι κυβερνήσεις πρέπει να αποκαταστήσουν την φορολογική αδικία που είναι εις βάρος των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων και ευνοεί προκλητικά την ελίτ, μιας μειοψηφίας που συγκεντρώνει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πλούτου. Μια αδικία εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων που αν δεν αποκατασταθεί ή τουλάχιστον δεν περιοριστεί με την φορολόγηση των πλούσιων, οπως ζητούν οι ίδιοι, πολύ σύντομα θα διαταραχτεί η κοινωνική ισορροπία με απρόβλεπτες επιπτώσεις για ολους πλούσιους και φτωχούς οπως επισημαίνουν.

Οι Πατριώτες

Οι ισχυροί αυτοί που σε εμάς τους κοντόφθαλμους φαντάζουν ως ιδανικοί “αυτόχειρες”, υπολογίζουν πως φορολογώντας οι κυβερνήσεις τους πλούσιους, τους.. ιδίους δηλαδή, θα μπορούσε η παγκόσμια κοινωνία να αποκομίσει το ποσό των 2,5 τρισεκατομμυρίων τον χρόνο, ποσό αρκετό για να βελτιώσει το επίπεδο ζωής 2,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, τον δραστικό περιορισμό δηλαδή της φτώχειας στον πλανήτη.

Πρωτοπόρος σ’ αυτήν την κίνηση των “Εκατομμυριούχων Πατριωτών” που ζητούν να … αυτοφορολογηθούν, είναι η γνωστή σε ολους Άμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ, γνωστή ακτιβίστρια και μοναδική κληρονόμος του ‘Μαγικού Βασιλείου’ του Ντίσνεϊ. Η Αμπιγκέιλ ‘υποφέρει’ απο μια βαθιά αίσθηση δικαιοσύνης και ανθρωπιάς η οποία την έφερε πολλές φορές σε σύγκρουση με την διοίκηση της εταιρίας για τις ανισότητες ανάμεσα στα στελέχη της και τους απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων της. Η 63χρονη σήμερα Αμπιγκέιλ που μεγάλωσε μέσα στα πλούτη, δεν διστάζει να προβαίνει και σε προσωπικές εξομολογήσεις για τις αρνητικές επιπτώσεις του πλούτου στις ψυχές των ανθρώπων κάτι που οι φτωχοί δεν υποψιάζονται. ‘Τα χρήματα άλλαξαν την οικογένειά μου… όχι ομως προς το καλύτερο”, ειχε πει.

Γνωρίζει πως αυτοί οι πάμπλουτοι άνθρωποι, όπως φυσικά και η δική της οικογένεια, ζουν σε εναν άλλο κόσμο και δεν μπορούν να δουν τις συνέπειες των αυξανόμενων ανισοτήτων. Κι’ ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουν τι συμβαίνει, είναι να το ακούσουν απο ανθρώπους της δικής τους κατηγορίας, έλεγε. Κι αν οι ίδιοι δεν θέλουν να το ακούσουν, σίγουρα θα θέλουν οι σύζυγοι ή τα παιδιά τους.

Οι…  ευαίσθητοι

Μια αλλη γυναίκα, μέλος κι’ αυτή του κλαμπ “Πατριώτες Εκατομμυριούχοι”, η Ελλυν Γκέλσον, χήρα του Μπέρναρντ Γκέλσον – ιδρυτή της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Καλιφόρνια, εχει αφιερώσει την ζωή της στο καλό: Ασχολείται με οργανώσεις που επικεντρώνονται στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στην φιλανθρωπία και στην παροχή βοήθειας στους ανάπηρους και τους αδικημένους της ζωής. Κοινωνικά ζητήματα δηλαδή, που σε κάποιες μεσογειακές χώρες, όπως και στην δική μας, κάποιοι ‘ευαίσθητοι’ καλλιτέχνες τα διαχειρίζονται και τα προσφέρουν ως κοινωνικά ‘μελοδράματα’, οχι για την διάθεση μέρους του πλούτου τους αλλά για την… απόκτησή του!

Για την Νέλσον αυτή η δραστηριότητα, οπως είπε, ειναι ‘ιερό καθήκον’ που της άφησε μαζί με τα πολλά – πολλά εκατομμύρια ως υποθήκη ο σύζυγός της. Ο ίδιος ειχε επισημάνει σε εκείνη, πως αν αφεθεί η οικονομική εξέλιξη στην τύχη της, ανεξέλεγκτη, τότε οι ίδιοι οι οικονομικά ισχυρότεροι θα αναγκαστούν να σηκώσουν το βάρος των οικονομικά ασθενέστερων. Και αυτό ειναι μια αναπόφευκτη πολύ λογική εξέλιξη.

Ο Μορις Περλ, μέλος κι’ αυτός των “Εκατομμυριούχων Πατριωτών” και εφευρέτης τεχνολογιών σύνδεσης των Αμερικανικών Κεφαλαιαγορών είναι πλέον και συγγραφέας! Ποιο είναι το τελευταίο του βιβλίο; Μα το Tax the Rich! O Tζακ Κολλινς, κληρονόμος του Οσκαρ Μαγιερ, δημιουργού του ομώνυμου Αμερικανικού κολοσσού επεξεργασίας κρεάτων, δεν ζήτησε να φορολογηθεί απ’  το κράτος… αυτοφορολογήθηκε με συντελεστή 100%! Έδωσε ολη του την περιουσία σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Σήμερα ο ίδιος είναι επιτυχημένος συγγραφέας και Ναι! Για αυτούς, να πάμε ολοι να στηθούμε στα Προπύλαια.

Exit mobile version