Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Καϊλή – ένταλμα σύλληψης: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καϊλή – ένταλμα σύλληψης: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής»

Καϊλή - ένταλμα σύλληψης: Το διαμέρισμα που «καίει» την ευρωβουλευτή

Το Politico έφερε στο «φως» το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή για την εμπλοκή της στην υπόθεση Qatargate. Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης της Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολλά εκατομμύρια ευρώ φαίνεται να πέρασαν από τους κύριους υπόπτους που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Qatargate. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το ένταλμα σύλληψης αναφέρει ότι χρηματικά ποσά «καταβλήθηκαν κρυφά, σε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ». Το ένταλμα επισημαίνει ότι τα λεφτά που φέρονται να διακινούνταν για χρηματισμό είναι αρκετά περισσότερα από αυτά που έχουν ανακαλυφθεί, μέχρι τώρα.

Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει δε τις αναφορές ότι η Καϊλή επικοινωνούσε με τον φερόμενο εγκέφαλο του σκανδάλου, τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή και δύο άλλους αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου που δεν κατονομάζονται. Αυτά τα τηλεφωνήματα έλαβαν χώρα μετά τη σύλληψη του συντρόφου της και πρώην βοηθού του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Το φερόμενο κύκλωμα, όπως υπογραμμίζει το έγγραφο, με επίκεντρο τις Βρυξέλλες, στην καρδιά των Ευρωπαϊκών θεσμών, έχει ως πυρήνα του τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ- από το 2021 είναι ο Ali bin Samikh Al Marri-για τον οποίο ο Παντσέρι, φέρεται να εκτελούσε εντολές.

Η αναφορά του εντάλματος στον Φραντσέσκο Τζόρτζι

Σύμφωνα δε, με το ένταλμα, σημαντικός αναδεικνύεται και ο ρόλος του συντρόφου της Καϊλή και κοινοβουλευτικού βοηθού, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος έπαιζε το ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ της Καϊλή και του Παντσέρι. Το ένταλμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Παντσέρι έδινε εντολές στον Τζόρτζι και περιγράφει και συγκεκριμένο περιστατικό όπου ο πρώην ευρωβουλευτής καλούσε τον Τζόρτζι να συνετίσει την σύντροφό του επειδή μιλούσε με ένα πρόσωπο κατονομάζεται «Ολλανδέζα». Επιβεβαιώνοντας παλιότερα δημοσιεύματα, το ένταλμα περιγράφει τη στιγμή που ο Παντσέρι ενχλημένος για τις επαφές της Καϊλή λέει στον Τζόρτζι: «Θα ήταν καλή ιδέα να της πεις να σταματήσει».

Το διαμέρισμα που «καίει» την Καϊλή

Ένα νέο στοιχείο που φέρνει στη δημοσιότητα το Politico αφορά ένα διαμέρισμα που ο Τζόρτζι φέρεται πως συνέδραμε οικονομικά την Καϊλή για να το αποπληρώσει. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα ήταν στο όνομά της και η συγκεκριμένη συνδρομή του Τζόρτζι επιβεβαιώνει σύμφωνα με το ένταλμα ότι αποτελεί απόδειξη ότι η Καϊλή γνώριζε για το εισόδημα του συντρόφου της και την εμπλοκή του στο Qatargate. Η φερόμενη εμπλοκή της Καϊλή στα πλαίσια της έρευνας για το σκάνδαλο χρηματισμού του Ευρωκοινοβουλίου από το Κατάρ και το Μαρόκο οδήγησε στη σύλληψή της με την κατηγορία ότι είναι «ο κύριος οργανωτής ή συνδιοργανωτής δημόσιας διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, γράφει το Politico.

Οι βαλίτσες με τα λεφτά

Tο διάστημα αυτό οι βελγικές αρχές ανακάλυπταν περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε επιχείρηση αποκάλυψης του κυκλώματος δωροδοκίας. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Καϊλή και άλλα 150.000 ευρώ που βρέθηκαν σε μια βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της καθώς και 700.000 ευρώ που βρέθηκαν στην οικία του Παντσέρι. «Η κατηγορούμενη αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του συζύγου της και του Panzeri και ότι βαλίτσες με χρήματα είχαν περάσει από το διαμέρισμά της στο παρελθόν», αναφέρεται στο ένταλμα. Σε αντίθεση δε με τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης της Καϊλή ότι η ίδια δεν έδωσε εντολή να αποκρύψει ο πατέρας της τα χρήματα αλλά απλώς ήθελε να τα απομακρύνει αυτό το «τοξικό τέρας» μόλις συνειδητοποίησε σε τι αφορούσαν, το ένταλμα υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις