Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μπλίνκεν – Δένδιας δηλώσεις: Η συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπλίνκεν – Δένδιας δηλώσεις: Η συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή

Μπλίνκεν - Δένδιας δηλώσεις: Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσα από τη βοήθεια που παρέχει στα θύματα των σεισμών

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, τον οποίο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλεσε «φίλε μου».  Για στέρεη βάση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ που βασίζεται σε «αξίες όπως η δημοκρατία η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και η προσήλωση στις αρχές του χάρτη στον ΟΗΕ» έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας κάνοντας ειδική αναφορά στον ρόλο της ομογένειας. Όπως είπε, μάλιστα, «ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της ομογένειας». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «μελανό παράδειγμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» και τόνισε ότι «η Ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται στην πλήρη εραρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του κατασταστικού χάρη του ΟΗΕ και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας».

Υπενθύμισε, δε, ότι «από την πρώτη στιγμή προσφέραμε βοήθεια στην Ουκρανία και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ» ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Τουρκία όπου, όπως είπε, συμφώνησαν με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε άλλη μια φυσική καταστροφή για να συνεργαζόμαστε. Ο Άντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και ειπε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι και φίλοι μας και συνεχίζουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε μαζί τους μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή να αποφεύγουν απειλές που αυξάνουν την ένταση και αυτό είναι πιο δύσκολο σε προεκλογική περίοδο.

Δείτε την περιοχή ως σύνολο και το τι κάνει η Ελλάδα για να γίνει ένα κέντρο ενέργειας και να συνδέσει την Αφρική με την Ευρώπη και να φέρει χώρες μαζί για συνεργασία. Όταν επιλύονται οι διαφορές ανοίγουν μεγαλύτερες ευκαιρίες. Είναι πολύ σημαντικο οι φίλοι και οι εταίροι να διαχειρίζονται διπλωματικά τις διαφορές τους».

Δένδιας για ελληνοτουρκικά

Στο ίδιο θέμα, τα ελληνοτουρκικά, αναφέρθηκε και ο Νίκος Δένδιας λέγοντας ότι ως Ελλάδα «δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους με την ευρύτερη εξωτερική μας πολιτική. Είναι υποχρέωση μας σε ανθρώπους που δοκιμάζονται να τους βοηθήσεουμε. Αν μέσα από αυτή την επαφή βελτιωθεί το κλίμα αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες και το ξέρετε καλά. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσα από τη βοήθεια που παρέχει στα θύματα των σεισμών, είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε Τούρκους και Σύρους».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δέχθηκε και δεύτερη ερώτηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας με αναφορά στο casus belli εκ μέρους της Άγκυρας και απάντησε ότι «σαν εταιρος των δύο χωρών λέω ότι είναι προς το συμφέρον τους να επιλύσουν διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη και να μην χρησιμοποικούν επιθετική ρητορική που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Και οι δύο χώρες είναι σε προεκλογική περίοδο και αυτό δημιουργεί κίνητρα για τέτοια ρητορική.

Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει ενδιαφέρον ώστε να βρουν τρόπους να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές ώστε να γίνει ο τόπος που μοιράζονται χώρος συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης και αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού και τουρκικού λαού. Ευελπιστούμε ότι αυτός θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι φίλοι μας». Ο Νίκος Δένδιας ρωτήθηκε και για τη Λιβύη και το τουρκολιβυκό μνημόνιο και είπε ότι «η θέση η δική μας και των ΗΠΑ για τη Λιβύη είναι ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο αλλά αντίθετα είναι παράνομο και ανυπόστατο. Όσον αφορά τις προσπάθειες για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει όπως μπορεί».

Η συζήτηση για την έναρξη του 4ου γύρου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν από την έναρξη του τέταρτου γύρου του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας ο Νίκος Δένδιας καλοσώρισε τον Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα επισημαίνοντας ότι από την προηγούμενη συνάντησή τους «βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Το γεγονός, ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις, έδειξε ότι η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει πιο στενή» τόνισε ο κ. Δένδιας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα»

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι στην ατζέντα της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται μετά το τετ α τετ και το δείπνο που είχαν Μητσοτάκης-Μπλίνκεν το βράδυ της Δευτέρας, θα τεθούν θέματα ασφάλειας, άμυνας, ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, αλλά και περιφερειακά ζητήματα. «Υπάρχουν ακόμα πολλά νέα γεγονότα που έχουν γίνει από την τελευταία μας συνάντηση. Η συμμετοχή της Αλεξανδρούπολης στον αγωγό φυσικού αερίου ήταν πολύ σημαντική» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Νίκο φίλε μου»

«Νίκο φίλε μου, σε ευχαριστώ πολύ» ξεκίνησε την δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα για να ξεκινήσει ο τέταρτος στρατηγικός διάλογος. «Ο διάλογος αυτός αντικατοπτρίζει το βάθος των σχέσεών μας εδώ και 20 χρόνια. Οι σημερινές συζητήσεις θα συνεχίσουν από εκεί που αφήσαμε τον τελευταίο διάλογο, το 2021» είπε ο κ. Μπλίνκεν. Όπως σημείωσε «η Ελλάδα έχει γίνει κόμβος στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή» προσθέτοντας ότι «με αυτό τον τρόπο έχουν ανοίξει και θέσεις εργασίας στη χώρα».

Η υποδοχή Δένδια στον Μπλίνκεν

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ στην στήριξη της Ουκρανίας» ενώ έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι «η Ελλάδα βοήθησε και πολύ γρήγορα στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής με τον σεισμό στην Τουρκία». Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στη στενή σχέση των δύο λαών καθώς από τη μια σημείωσε ότι «πάνω από 1 εκατ. Αμερικανοί ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα» και από την άλλη ότι ένας από αυτούς ήταν ο πρόεδρος Μπάιντεν «που αποκαλεί τον εαυτό του Μπαϊντενόπουλο (σ.σ. έτσι είχε αποκαλέσει τον εαυτό του ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις