Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Σύσταση ελληνικής πρεσβείας στον Παναμά – Η ελληνική Διασπορά γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Σύσταση ελληνικής πρεσβείας στον Παναμά – Η ελληνική Διασπορά γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών

Ο κ. Δένδιας πραγματοποίησε πενθήμερη περιοδεία σε έξι χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε η υπουργός Εξωτερικών του Παναμά, Χαναΐνα Τεγουανέ Μενκόμο, στον Νίκο Δένδια, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και του Παναμά, για τη συνεργασία στη διπλωματική εκπαίδευση. Επίσης ανακοινώθηκε η επίσημη αποδοχή του αιτήματος για σύσταση ελληνικής πρεσβείας στον Παναμά, όπως γνωστοποιείται με ανάρτηση του Νίκου Δένδια.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών βρέθηκε η ενίσχυση της στενής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Παναμά σε πολλούς τομείς, μεταξύ άλλων, σε ναυτιλία, εμπόριο, επενδύσεις και εντός των διεθνών οργανισμών, καθώς και η Διάσκεψη «Our Ocean Conference» που θα διεξαχθεί το 2023 στον Παναμά και το 2024 στην Ελλάδα. Επίσης, συζήτησαν για την ελληνική Διασπορά στον Παναμά, που λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, όπως τονίστηκε, καθώς και τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1624103441420124168

 

Επαφές με την ελληνική ομογένεια

Ξεκινώντας την επίσκεψή του στον Παναμά, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με μέλη της ελληνικής ομογενειακής και της εκκλησιαστικής κοινότητας. Σημειώνεται πως ο Παναμάς ήταν, μετά τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή και την Παραγουάη, ο πέμπτος σταθμός της πενθήμερης περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών σε έξι χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου με την επίσκεψή του στην Τζαμάικα.

Τι δήλωσε ο Νίκος Δένδιας

Μετά το πέρας της συνάντησής του με την υπουργό Εξωτερικών του Παναμά, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε τα εξής: «Είμαι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά από πολλές δεκαετίες, που επισκέπτεται τον Παναμά. Είχα την ευκαιρία να υπογράψω με την αγαπητή μου συνάδελφο μια Συμφωνία συνεργασίας στο πλαίσιο των Διπλωματικών μας Ακαδημιών, αλλά και να προωθήσω τη συνεργασία μας σε μία σειρά από άλλους τομείς, όπως το ‘Our Ocean Conference’, που διοργανώνει φέτος ο Παναμάς και τον επόμενο χρόνο, το 2024, η Ελλάδα.

Επίσης, να υπογραμμίσω τη στενή συνεργασία που έχουμε και να ευχαριστήσω τον Παναμά για την υποστήριξή του για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την περίοδο 2025-26. Οι εκλογές γίνονται το 2024. Επίσης, έχουμε συνεργασία στο πλαίσιο της SICA, όπου η Ελλάδα θα υπογράψει τις επόμενες ημέρες τη Συμφωνία για να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή. Αλλά ζήτησα και τη βοήθεια του Παναμά για την ελληνική παρουσία εδώ, μέσω του ανοίγματος Πρεσβείας. Μου επιδόθηκε λοιπόν σήμερα η σχετική νότα.

»Επίσης, συζητήσαμε, όπως ήταν αυτονόητο, για τη συνεργασία μας στον ΙΜΟ, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, και τη συνεργασία μας γενικά στα ναυτιλιακά θέματα. Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο στόλο εμπορικών πλοίων παγκοσμίως. Και ένας σημαντικός αριθμός αυτών των πλοίων, πάνω από 500, έχουν τη σημαία του Παναμά. Η συνεργασία μας, λοιπόν, και η αλληλοκατανόηση στα θέματα ναυτιλίας έχουν τεράστια σημασία. Γενικά είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις επαφές μου εδώ στον Παναμά κι ελπίζω να υποδεχθώ γρήγορα τη συνάδελφό μου στην Αθήνα».

https://twitter.com/NikosDendias/status/1624077460840058881?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1624077460840058881%7Ctwgr%5E9eb0603ee3603bc0048af7bf38a23dd30100febe%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2023%2F02%2F10%2Fpolitics%2Fdiplomatia%2Fnikos-dendias-systasi-ellinikis-presveias-ston-panama-elliniki-diaspora-gefyra-metaksy-ton-dyo-xoron%2F

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις