Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΜΑΚ Τουρκία: Οι γονείς του επικεφαλής της ομάδας δηλώνουν περήφανοι
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΑΚ Τουρκία: Οι γονείς του επικεφαλής της ομάδας δηλώνουν περήφανοι

ΕΜΑΚ Τουρκία: Η ελληνική ΕΜΑΚ θεωρείται μία από τις πιο μάχιμες της Ευρώπης

Ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν όσους βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι οι μόνοι που μπορούν να δράσουν όταν όλοι οι άλλοι σταματούν. Ο λόγος για τα στελέχη της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ που έχουν μεταβεί στην Τουρκία και ήδη έχουν διασώσει πέντε συνανθρώπους μας μέσα από τα ερείπια. Το MEGA βρέθηκε στο στρατηγείο της ΕΜΑΚ στον Ασπρόπυργο. Τα στελέχη που έχουν μείνει πίσω βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους επίλεκτους που έχουν μεταβεί στη γειτονική Τουρκία και σώζουν ζωές. Στο κέντρο φτάνουν οι πληροφορίες για τους αγνοουμένους και για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που λαμβάνουν χώρα στα συντρίμμια που άφησε πίσω τους ο σεισμός. Μάλιστα, στο ηλεκτρονικό σύστημα, εκτός από το πού βρίσκονται οι διασωστικές δυνάμεις όλων των χωρών και επιχειρούν, εμφανίζεται από κάθε περιοχή πόσοι έχουν διασωθεί, πόσοι αγνοούνται και πόσοι έχουν εντοπιστεί νεκροί.

Η ελληνική ΕΜΑΚ θεωρείται μία από τις πιο μάχιμες της Ευρώπης και έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμών σε φυσικές καταστροφές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο πυραγός Κωνσταντίνος Καστρινάκης δείχνει τα εργαλεία που έχουν πάρει μαζί τους τα στελέχη της ΕΜΑΚ. Με πολύ προσεκτικές κινήσεις, σχεδόν χειρουργικά, κατορθώνουν να ανοίγουν δίοδο μέσα από το τσιμέντο και να μετακινούν μπάζα. «Ανησυχούμε για αυτούς αλλά υπάρχει άρτια συνεργασία με την ομάδα. Χαιρόμαστε πολύ που έχουμε σηκώσει τη σημαία μας ψηλά στην Τουρκία και όλο αυτό έχει γίνει για καλό λόγο για να σώσουμε ζωές».

Ο Βίκτωρας και ο Καίσαρας
Τα μάτια και τα αυτιά των διασωστών της ΕΜΑΚ στα συντρίμμια είναι τα δύο διασωστικά σκυλιά που έχουν μαζί τους. Ο Βίκτωρας και ο Καίσαρας. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που αυτά τα λαγωνικά έχουν εντοπίσει σημάδια ζωής ακόμα και σε βάθος πολλών μέτρων. «Εντοπίζει την πιο έντονη μυρωδιά που βγαίνει από τα ερείπια. Ο σκύλος γαυγίζει και δίνει ένδειξη στον συνοδό. ”Η αρχή είναι η ήμισυ του παντός” και η αρχή είναι τα σκυλιά σε αυτές τις επιχειρήσεις».

Οι Τούρκοι πολίτες για τους άνδρες της ΕΜΑΚ είπαν ότι ήρθαν ξαφνικά στη δοκιμαζόμενη από τα φονικά ρίχτερ χώρα τους και σώζουν ζωές. Κι ενώ ο χρόνος και το ψύχος είναι οι εχθροί, οι πυροσβέστες μας προσπαθούν συνεχώς να ανακαλύψουν ζωή μέσα στα συντρίμμια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις