Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νεκροί Τουρκία – Συρία σεισμός: Δράμα δίχως τέλος
ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί Τουρκία – Συρία σεισμός: Δράμα δίχως τέλος

Νεκροί Τουρκία - Συρία σεισμός: Λιγοστεύουν οι ελπίδες στα ερείπια

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία, ενώ όσο περνούν οι ώρες σβήνουν και οι ελπίδες για επιζώντες μέσα στα ερείπια. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία αυξήθηκε σε 12.873 κατά τη διάρκεια της νύχτας (από 12.391 που ήταν αργά το βράδυ της Τετάρτης), όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία καταστροφών της χώρας. Ο πιο πρόσφατος αριθμός από τη Συρία ανέρχεται σε 3.162. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 16.035. Σύμφωνα με τον καθηγητή Καταστροφών στο University College του Λονδίνου Ilan Kelman, περισσότερο από το 90% των επιζώντων από σεισμό διασώζονται μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες. Έχουν περάσει 72 ώρες από τον πρώτο σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

Όμως ο αριθμός αυτός μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τους μετασεισμούς και το πόσο γρήγορα μπορούν να φτάσουν στο σημείο οι ομάδες διάσωσης και ο εξοπλισμός.

Εφιάλτης η ζωή των επιζώντων

Την ώρα που οι επιχειρήσεις συνεχίζονται νύκτα- μέρα, η νέα πτώση της θερμοκρασίας καθιστά εφιαλτική τη ζωή για τους επιζώντες που δεν έχουν πουθενά να πάνε. Στην Γκαζίαντεπ, στην Τουρκία, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου. Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα. «Τα παιδιά μας έχουν παγώσει», καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζίαντεπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.

Πέντε αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία στέλνει η Ελλάδα

Η χώρα μας αποστέλλει πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών από τον φονικό σεισμό. Mε εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Ο Σολτς ευγνωμονεί την Ελλάδα

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσφέρει στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. Παράλληλα, ο Σολτς τόνισε ότι η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναδεικνύει πολύ έντονα ότι «σε καταστροφές όπως αυτή, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις