Θύρα 7 τραγωδία – επέτειος: Μνημόσυνο για τα θύματα του 1981

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Θύρα 7 τραγωδία – επέτειος: Μνημόσυνο για τα θύματα του 1981

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Θύρα 7 τραγωδία - επέτειος: Πώς έγινε το τραγικό δυστύχημα

08.02.2023 | 18:35

Συμπληρώθηκαν σήμερα 42 χρόνια από την τραγωδία της «Θύρας 7». Ήταν απόγευμα της 8ης Φεβρουαρίου 1981. Ο Ολυμπιακός, σε ένα κατάμεστο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις στην ιστορία του και συνέτριψε την ΑΕΚ με 6-0. Ακόμη και ο Νίκος Βαμβακούλας, που καθιερώθηκε από τον Τόζα Βεσελίνοβιτς στη θέση του αριστερού μπακ, έβαλε γκολ και μάλιστα το καλύτερο του αγώνα. Πήρε την μπάλα λίγο έξω από την περιοχή των «ερυθρόλευκων» και, αφού πέρασε όποιον παίκτη της ΑΕΚ βρήκε μπροστά του, «έγραψε» το 5-0, για να ολοκληρώσει -λίγο αργότερα- τον θρίαμβο του Ολυμπιακού ο Μάικ Γαλάκος.

Τίποτε, όμως, δεν προμήνυε την τραγωδία. Με το σφύριγμα της λήξης, οι φανατικοί οπαδοί του Ολυμπιακού, που είχαν τον δικό τους χώρο στη Θύρα 7, θέλησαν να βγουν έξω από το γήπεδο για να συνεχίσουν το πανηγύρι, να πάνε έξω από τη Θύρα 1 και τα αποδυτήρια για να σηκώσουν στα χέρια τους ήρωές τους. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Στην προσπάθειά τους να περάσουν την καγκελόπορτα της Θύρας 7, οι πρώτοι που κατάφεραν να φτάσουν εκεί στριμώχτηκαν χωρίς να βρίσκουν διέξοδο. Αυτοί που ακολουθούσαν έπεσαν πάνω στους πρώτους και μετά έρχονταν κι άλλοι. Η συνέχεια είναι γνωστή και συνάμα τραγική. Δεκαεννέα φίλαθλοι του Ολυμπιακού χάνουν επί τόπου τη ζωή τους.

Άγνωστο το ποιος φταίει

Οι περισσότεροι φίλαθλοι βρήκαν τραγικό θάνατο από ασφυξία. Ακόμη ένας ξεψύχησε τις επόμενες ημέρες στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί με τους δεκάδες τραυματίες, ενώ μερικούς μήνες αργότερα εξέπνευσε ακόμη ένας τραυματίας ο οποίος είχε πέσει σε κώμα. Ποιος φταίει δεν θα μάθει κανείς και ποτέ. Κάποιοι υποστήριξαν ότι η καγκελόπορτα ήταν μισάνοιχτη. Άλλοι είπαν πως οι πρώτοι εγκλωβίστηκαν, κάποιοι απ’ αυτούς έπεσαν κάτω και έγινε το κακό. Αν και οι ευθύνες θα έπρεπε να αποδοθούν -εφόσον υπήρξαν- σημασία έχει ότι χάθηκαν 21 άνθρωποι. Και χάθηκαν για την αγαπημένη τους ομάδα, απλά επειδή θέλησαν να πανηγυρίσουν μία σπουδαία νίκη. Μία νίκη δικιά τους, που επιτεύχθηκε μέσα από την Ιδέα που πρέσβευαν σ΄ εκείνα τα πρώτα χρόνια της συνειδητοποίησής τους.

Τα ονόματα των θυμάτων

Ως ελάχιστος φόρος τιμής, ακολουθούν τα ονόματά τους. Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών), Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών), Ηλίας Παναγούλης (17 ετών), Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών-οπαδός της ΑΕΚ), Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών), Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών), Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών), Νίκος Φίλος (19 ετών), Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών), Βασίλης Μαχας (20 ετών), Ευστράτιος Πούπος (20 ετών), Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών), Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών), Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών), Κώστας Καρανικόλας (26 ετών), Μιχάλης Μάρκου (27 ετών), Κώστας Μπίλας (28 ετών), Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών), Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών), Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών), Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών).

Μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας

Όπως κάνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Ολυμπιακός τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας με μνημόσυνο που πραγματοποίησε στο φαληρικό στάδιο. Εκεί βρέθηκαν αρκετά μέλη της διοίκησης του Ολυμπιακού, αλλά και φίλοι της ομάδας. Ως φόρος τιμής στα θύματα, κρεμάστηκε πανό στον πρώτο ημιτελικό του «Challenge Cup», μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Exit mobile version