Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τηλεφωνική απάτη: Συμμορία εξαπάτησε επιχειρηματία με τη μέθοδο «vishing»
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεφωνική απάτη: Συμμορία εξαπάτησε επιχειρηματία με τη μέθοδο «vishing»

Τηλεφωνική απάτη: Πώς μια συμμορία «άρπαξε» 195.000 ευρώ

Αρκούσαν δύο τηλεφωνικές κλήσεις, μια πειστική φωνή που παρίστανε «τον γιο του λογιστή του» και ένα ανύπαρκτο επίδομα που έταζαν, για να υφαρπάξουν, μέλη οργανωμένης συμμορίας, κοντά 195.000 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό επιχειρηματία! Με τη μέθοδο αυτή, που διεθνώς ονομάζεται «vishing» και παραπέμπει ακριβώς σε ενέργεια από τηλεφώνου ή με ηχητικό μήνυμα, κατάφερε μια απίστευτα πολυμελής ομάδα απατεώνων να εξαπατήσει, αρχικά συγγενικό πρόσωπο του επιχειρηματία και στη συνέχεια τον ίδιο.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Η Ασφάλεια Λάρισας, που ερεύνησε την υπόθεση, σχημάτισε δικογραφία κατά 51 (!) ατόμων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ρομά ενώ οι πέντε αλλοδαποί, από Μπαγκλαντές, Ρουμανία, Αλβανία και Βουλγαρία. Αναφέρει η Αστυνομία για τον τρόπο της απάτης: «Όπως καταγγέλθηκε, την 5-8-2022 το απόγευμα, άγνωστος δράστης κάλεσε στο κινητό τηλέφωνο συγγενικού προσώπου του παθόντος και προσποιούμενος ότι είναι ο γιος του λογιστή του, του ζήτησε έναν τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να προβεί σε ενέργειες για τη λήψη επιδόματος που δικαιούταν. Ακολούθως, τον παρέπεμψε στον παθόντα, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά ο δράστης, υποδεικνύοντάς του αρχικά να εισέλθει μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας του και στη συνέχεια, με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, τον έπεισε και του γνωστοποίησε τους κωδικούς που λάμβανε από την τράπεζα.

Έτρεξαν στα Α.Τ.Μ

Ακολουθώντας τις οδηγίες του δράστη και με την ολοκλήρωση της συνομιλίας, ο παθών διαπίστωσε ότι δεν είχε πρόσβαση στο λογαριασμό του, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές προς διαφορετικούς λογαριασμούς, ύψους -194.900- ευρώ. Όπως προέκυψε από την έρευνα, το συνολικό αφαιρεθέν χρηματικό ποσό των -194.900- ευρώ μεταφέρθηκε, τμηματικά, με διαδοχικές μεταφορές ποσών ύψους 6.000 έως 36.000 ευρώ, αρχικά προς 7 διαφορετικούς λογαριασμούς. Στη συνέχεια, ένα μικρό ποσοστό αυτού αναλήφθηκε απευθείας μέσω ΑΤΜ, ενώ το υπόλοιπο διαμοιράσθηκε σε μικρότερα ποσά, ύψους 2.950 έως 5.000 ευρώ, σε άλλους 44 διαφορετικούς λογαριασμούς, από τους οποίους αναλήφθηκαν ποσά κυρίως μέσω ATM».

Το δήθεν επίδομα

Η Αστυνομία καταλήγει με την επισήμανση ότι «οι δράστες, λειτούργησαν ως οργανωμένη εγκληματική ομάδα και με συγκεκριμένο τρόπο δράσης. Συγκεκριμένα, ο δράστης που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον παθόντα χρησιμοποίησε την ιδιότητα του γιου/βοηθού λογιστή και την πρόφαση λήψης επιδόματος, ενώ στη συνέχεια, οι δράστες ενήργησαν άμεσα, καταφέρνοντας να διαμοιράσουν το μεγάλο χρηματικό ποσό. Έπειτα, οι αναλήψεις των χρηματικών ποσών έγιναν άμεσα από διαφορετικά ΑΤΜ, κυρίως της Αττικής, καθώς και της Φθιώτιδας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις