Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ευάλωτοι δανειολήπτες – πλατφόρμα gov: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευάλωτοι δανειολήπτες – πλατφόρμα gov: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση

Ευάλωτοι δανειολήπτες - πλατφόρμα gov: Ποιους αφορά

«Ανοιχτή» είναι η ειδική πλατφόρμα για τους ευάλωτους δανειολήπτες, μέσα από την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να λάβουν επιδότηση του επιτοκίου τους. Οι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα, για την επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30/6/2022) για διάστημα 12 μηνών, ενώ τα αναλογούντα ποσά εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Απρίλιο. Το πρώτο βήμα για τους δανειολήπτες είναι η έκδοση σχετικής «βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη» μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν οι ίδιοι ή εξουσιοδοτημένος σύμβουλος τους, να λάβουν βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, αρκεί να είναι φυσικό πρόσωπο και να έχουν είτε:

  • κηρυχθεί σε πτώχευση
  • κατασχεθεί η κύρια κατοικία τους
  • καταρτίσει σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών τους
  • να είναι δικαιούχοι της επιδότησης επιτοκίου

Επιτόκια και προμήθειες

Ως προς το ζήτημα της επιτοκιακής και εμπορικής πολιτικής, οι τράπεζες, διακριτά και ανεξάρτητα με βάση την πολιτική κάθε μίας, αναπροσαρμόζουν συνεχώς τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, όπως αυτά καθορίζονται από την ΕΚΤ, και προχωρούν σε τακτική βάση στην επανεξέταση ή και μείωση προμηθειών που προβλέπονται για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά. Ήδη, στους Έλληνες καταθέτες προσφέρεται σειρά επιλογών που συνδυάζουν ασφάλεια και αξιόλογες αποδόσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις της ΕΚΤ και τις εσωτερικές πολιτικές κάθε τράπεζας.

Για παράδειγμα, οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων διαρκείας ίσης ή μεγαλύτερης των 6 μηνών έχουν αυξητική τάση κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, με τις αποδόσεις για περίοδο 12 μηνών και άνω να διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω του 1%, ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό της προθεσμιακής κατάθεσης. Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν στο ευρύ κοινό, τηρώντας τους κανόνες MiFID, επενδυτικά προγράμματα ομολόγων με σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, που ενσωματώνουν την τάση των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις