Αδίστακτοι διακινητές δοκιμάζουν τις αντοχές του Λιμενικού

ΕΛΛΑΔΑ

Αδίστακτοι διακινητές δοκιμάζουν τις αντοχές του Λιμενικού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Αγρια καταδίωξη στην Κω

03.02.2023 | 10:48

Μόνο με σφαίρες πάνω στις εξωλέμβιες μηχανές των σκαφών, ανακόπτουν τη φρενήρη πορεία τους μέσα στη θάλασσα, μέλη οργανωμένου και αδίστακτου κυκλώματος διακινητών παράτυπων μεταναστών που εδρεύει στην Τουρκία.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Για δεύτερη φορά σε χρονικό διάστημα ενός μήνα, οι εγκέφαλοι της εγκληματικής οργάνωσης, που δεν υπολογίζουν ούτε τη ζωή των Ελλήνων Λιμενικών ούτε βέβαια των παράτυπων μεταναστών, που ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου, επιχείρησαν να διακινήσουν το «εμπόρευμα», γι αυτούς, στην Κω. Χρησιμοποιήθηκαν δύο σκάφη η κίνηση των οποίων σε διαφορετικές ώρες, έπεσε στην αντίληψη των Λιμενικών που κάνουν περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή της Κω. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παραθέτει το Λιμενικό Σώμα και στις δύο προσπάθειες των Ελλήνων να ακινητοποιήσουν τα σκάφη με περίπου 40 αλλοδαπούς, οι αδίστακτοι χειριστές, επιχείρησαν πολλές φορές να εμβολίσουν τα ελληνικά σκάφη.

Και τις δύο περιπτώσεις οι Λιμενικοί, ακολουθώντας πιστά τους διεθνείς κανονισμούς, αφού προειδοποίησαν με ηχητικά και φωτεινά σήματα και είδαν ότι κινδύνευε και η ζωή τους, έριξαν πυροβολισμούς στον αέρα και στη συνέχεια στόχευσαν πάνω στις μηχανές των σκαφών για να τα . ακινητοποιήσουν. Συνελήφθησαν τρεις διακινητές και δεκάδες παράτυποι μετανάστες. Οι αναλυτές του Λιμενικού γνωρίζουν ότι και στις αρχές Ιανουαρίου επανελήφθη το ίδιο ακριβώς σκηνικό στην Κω, πάλι με δύο σκάφη, οι χειριστές των οποίων κατευθύνονταν στις ίδιες ακτές και σταμάτησαν μονο με σφαίρες στις μηχανές.

Η δήλωση του υπουργού

Για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των Λιμενικών στη θάλασσα, προχώρησε σε δήλωση ο αρμόδιος Υπουργός.

Γιάννης Πλακιωτάκης:

«Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος», τόνισε «απέδειξαν για μια ακόμη φορά την αποτελεσματικότητά τους στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας. Η σύλληψη τριών διακινητών, αποτελεί μια ακόμα επιτυχία και ένα ακόμα χτύπημα στα αδίστακτα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται δυστυχισμένους συνανθρώπους μας, εκθέτοντας τη ζωή τους σε θανάσιμο κίνδυνο».

Ακολουθεί η επίσημη καταγραφή των γεγονότων από τους ίδιους τους Λιμενικούς:

«Βραδινές ώρες, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ευρισκόμενο σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ύποπτο ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στη θαλάσσια περιοχή ΘΕΡΜΑ ν. Κω. Το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για να το ακινητοποιήσει, με αρνητικά αποτελέσματα. Ακολούθησε καταδίωξη, με τον χειριστή του Τ/Χ σκάφους να προβαίνει σε επανειλημμένες απόπειρες εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα.

Εν συνεχεία το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη στοχευμένων βολών ακριβείας στους εξωλέμβιους κινητήρες, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου και τη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών χειριστών, φερόμενων ως διακινητών των υπολοίπων είκοσι (20) αλλοδαπών. Επίσης, βραδινές ώρες σήμερα στην ίδια θαλάσσια περιοχή (“ΘΕΡΜΑ” ν. Κω), εντοπίστηκε έτερο ταχύπλοο σκάφος να κινείται ύποπτα και με μεγάλη ταχύτητα χωρίς να ανταποκρίνεται στη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων από το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Και σε αυτή την περίπτωση ακολούθησε καταδίωξη, με τον χειριστή του Τ/Χ σκάφους να προβαίνει σε απόπειρα εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με αποτέλεσμα τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα. Εν συνεχεία, το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη στοχευμένων βολών ακριβείας στους εξωλέμβιους κινητήρες, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου και τη σύλληψη ενός (01) αλλοδαπού χειριστή, φερόμενου ως διακινητή των υπολοίπων δεκαεπτά 17 αλλοδαπών».

Exit mobile version