Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Iαπωνία: Οικονομία, ενέργεια και επενδύσεις στο επίκεντρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Iαπωνία: Οικονομία, ενέργεια και επενδύσεις στο επίκεντρο

Μητσοτάκης Iαπωνία: Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, το σχέδιο για οικονομία και η προεκλογική ετοιμασία

Με πλούσια «ατζέντα» και «όπλο» τα θετικά στοιχεία της οικονομίας ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον διάδοχο του Ιαπωνικού θρόνου πρίγκιπα Ακισίνο, με τον πρωθυπουργό της χώρας Φουμίο Κισίντα αλλά και με τον πρόεδρο της Βουλή Χιροΐκι Χοσόντα. Στο «τραπέζι» των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν διμερή και διεθνή ζητήματα, όπως και η στρατηγική μορφή που μπορούν να λάβουν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Παρότι η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει ατύπως στη χώρα μας και όλα τα κόμματα έχουν ξεκινήσει τη σχετική προετοιμασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρι τέλους το κυβερνητικό του έργο, αποσκοπώντας να προωθήσει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και να ενισχύσει την ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια.

Το «άνοιγμα» στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, το οποίο το Μαξίμου αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντικό, αποτελεί μια ευκαιρία για την Ελλάδα να αποτελέσει «γέφυρα» στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια για την Ιαπωνία. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στα θέματα ενέργειας αλλά και τα ναυτιλιακά, καθώς η Ιαπωνία αποτελεί μια παραδοσιακά ναυτική χώρα, όπως άλλωστε και η Ελλάδα.

Παρουσίαση για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Στο αμιγώς οικονομικό σκέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Πατέλη τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα προβεί σε δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία, ενώ θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο, δε της πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Ιαπωνία και των συναντήσεων με εκπροσώπους ιαπωνικών επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός θα πλαισιώνεται από 20μελή επιχειρηματική αποστολή, που απαρτίζεται από εκπροσώπους του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα, η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN). Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι εκπρόσωποι της KEIDANREN είχαν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η δεύτερη, θα γίνει παρουσία της επιχειρηματικής αποστολής που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO, προκειμένου, όπως επισημαίνεται να διαπιστωθούν συνέργειες και πεδίο συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece.

Ενδιαφέρον και στον τομέα της ενέργειας

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ιαπωνική πλευρά έχει επιδείξει ενδιαφέρον και στον τομέα της ενέργειας, την ώρα που η Ελλάδα αναπτύσσει το δίκτυο υποδομών, που θα την μετατρέψει σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (με εμβληματικό τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ συμμετέχει σε project, όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο που μπορεί να τη μετατρέψει σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη. Ενδιαφέρον υπάρχει και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επίσης ακόμη χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank for International Cooperation).Τέλος, ο πρωθυπουργός την προσεχή Τρίτη θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο. Στην ομιλία του, αναμένεται, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, να περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων, μια Ελλάδα που είναι σταθερός και αξιόπιστος εταίρος σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, αλλά και για μία χώρα, που έχει αφήσει πίσω της την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης και του λαϊκισμού και πορεύεται προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις