Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σκληρό ροκ μέχρι τις εκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρό ροκ μέχρι τις εκλογές

Όπως έλεγε στην Alpha freepress κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη νωπή στην μνήμη των πολιτών και έτσι η σύγκριση με τα τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ θα είναι εύκολη

Το γεγονός ότι οι επερχόμενες εκλογές θα είναι ίσως και αυτές με την μεγαλύτερη πόλωση επιβεβαιώθηκε με την πιο τρανή απόδειξη, που δεν είναι άλλη από την πρόταση μομφής που συζητήθηκε στην Βουλή τις προηγούμενες ημέρες.

Του Γιάννη Ντσούνου

Το γεγονός, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν εδώ και καιρό αποφασίσει να οδηγηθούμε σε μια προεκλογική περίοδο, όπου το κλίμα θα είναι βαρύ και η πολιτική αντιπαράθεση θα φτάσει στα άκρα, επίσης επιβεβαιώθηκε από την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Και βέβαια ουδείς διαφωνεί με το δικαίωμα που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, ωστόσο το ζητούμενο είναι αν από την συζήτηση αυτή μάθαμε κάτι ουσιαστικό ή κάτι που δεν γνωρίζαμε ήδη ή αν γίναμε για μια ακόμη φορά θεατές ενός «επικοινωνιακού πολιτικού σόου» για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών στόχων.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το αν έγινε «σοφότερος» ή όχι από την τριήμερη συζήτηση στην Βουλή, ωστόσο υπάρχουν και κάποια δεδομένα που δεν αμφισβητούνται. Και αυτά είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν την πολιτική ζωή και τους πολίτες κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το θέμα των υποκλοπών ή αλλιώς των παράνομων ή νόμιμων επισυνδέσεων δείχνει να αποτελεί στην παρούσα φάση κυρίαρχο θέμα για την αξιωματική αντιπολίτευση, που θα συνεχίσει να ζητά από την κυβέρνηση απαντήσεις για την παρακολούθηση υπουργών, αλλά και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Λάσπη», πόλωση και φθηνή αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση από την πλευρά της θα παραμείνει στην σταθερή της θέση ότι του θέματος επιλαμβάνεται η Βουλή και η δικαιοσύνη και όχι τα δημοσιεύματα και οι εικασίες. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ξεδιπλώνει μια επιχείρηση «λάσπης», πόλωσης και φθηνής αντιπολίτευσης, επειδή δεν έχει κανένα στοιχείο για την υπόθεση και γιατί δεν έχει καμία «πολιτική και πρακτική» απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Στην κυβερνητική επιχειρηματολογία προστίθενται βέβαια και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην δίκη του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, αλλά και η σύλληψη ενός εκ των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, που κατηγορείται για απάτη κατά επιχειρηματιών.

Ωστόσο, εκτός από αυτές τις υποθέσεις μεγάλο μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης στην πορεία προς τις κάλπες θα είναι η οικονομία και σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ, «δεν χωρά διχαστικός λόγος γιατί μιλούν τα νούμερα». Στην οικονομία, λοιπόν, η ΝΔ θα ρίξει το μεγαλύτερο βάρος της προεκλογικής της στρατηγικής της και μάλιστα επιστρατεύοντας την σύγκριση. Τι σημαίνει αυτό; Όπως έλεγε στην Alpha freepress κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη νωπή στην μνήμη των πολιτών και έτσι η σύγκριση με τα τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ θα είναι εύκολη. Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση ή μείωση 29 φόρων και στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, όποτε αυτό κρίθηκε αναγκαίο την περίοδο της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σύγκριση για την αντιμετώπιση του κορυφαίου προβλήματος της κοινωνίας που είναι η ακρίβεια, τομέας δύσκολος μεν για την κυβέρνηση, που αντιμετωπίστηκε όμως τόσο μέσω των pass όσο και του καλαθιού του νοικοκυριού. Στην φαρέτρα της κυβέρνησης και ο δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί και επιτρέπει την χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος σαν κι αυτό των Χριστουγέννων. Πάντως, όπως όλοι μας, έτσι και οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι η πόλωση θα είναι μεγάλη όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, από την άλλη όμως και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να γνωρίζουν ότι το εκλογικό σώμα γνωρίζει πολύ καλά πιο κόμμα έχει ουσιαστικές απαντήσεις στα καθημερινά του προβλήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις