Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τηλεοπτικές άδειες εξελίξεις: Να απαλλαχθούν Λευτέρης Κρέτσος και Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες εξελίξεις: Να απαλλαχθούν Λευτέρης Κρέτσος και Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτ

Τηλεοπτικές άδειες εξελίξεις: Πρόταση εισαγγελέως

Να κηρυχθεί αθώος ο πρώην γενικός γραμματέας ενημέρωσης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Λευτέρης Κρέτσος, ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας και πέντε μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών πρότεινε η εισαγγελέας του ΣΤ’ τριμελούς πλημμελειοδικείου της Αθήνας. «Η επιτροπή δε βεβαίωσε συγκεκριμένο ψευδές πραγματικό περιστατικό. Έκρινε με συγκεκριμένα μέσα που είχε στη διάθεση της, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είχε καθοδήγηση από τη Grant Thornton. Είχε διασφάλιση πως εάν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση θα κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία όπως και έγινε. Δεν συντρέχει δόλος των κατηγορουμένων. Δεν αποδείχθηκε ότι υπήρχε εκ μέρους τους γνώση βεβαίωσης ψευδών πραγματικών περιστατικών. Να κηρυχθούν αθώοι οι κατηγορούμενοι», ανέφερε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας στην πρότασή της. Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης που αντιμετωπίζουν. Ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας δεν παρέστη και εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους του, οι οποίοι αντέκρουσαν την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση.

Ο Λευτέρης Κρέτσος, μεταξύ άλλων υποστήριξε:

«Είχα ηγεσία της αρχής που διοργάνωσε τον διαγωνισμό. Ήρθα να απολογηθώ σε ένδειξη σεβασμού στο δικαστήριο σας, αλλά, θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω πως είμαι υπερήφανος, οργισμένος και φορτισμένος με αυτό που έχει συμβεί. Είμαστε οι πρώτοι που δώσαμε άδειες στην Ελλάδα μετά από 27 χρόνια. Στην περίπτωση της Ελλάδος δεν είχε συμβεί ποτέ ένας τέτοιος διαγωνισμός. Είχανε δώσει το φάσμα σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Το συμβούλιο της επικρατείας είπε πως αυτό είναι παράνομο το 2010. Εγώ ακαδημαϊκός είμαι. Είχαμε βούληση να μην είμαστε όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Λυπάμαι γιατί αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. τα μέλη της Επιτροπής) υπέστησαν κακοποίηση και είχαν συνέπειες στην επαγγελματική τους ζωή. Εγώ τους επέλεξα με βάση το ακαδημαϊκό παρελθόν τους. Τα κριτήρια ήταν η εμπειρία, η επάρκεια, η γνώση, να μην έχουν σχέση με κομματικούς σχηματισμούς. Η προπαγάνδα ήταν πολύ μεγάλη, είχαμε κατεστημένα συμφέροντα που δεν ήθελαν να αλλάξουν την κατάσταση».

Ο κ. Κρέτσος επισήμανε στην απολογία του πως είχε εμπιστοσύνη στην κρίση της Επιτροπής. «Εγώ δεν έλεγξα στοιχεία. Εγώ έλαβα εισήγηση από την επιτροπή; που εμπιστεύομαι, η οποία έβλεπα πως είχε δουλέψει σκληρά και σε συνεργασία με Grant Thornton.Δεν είχα κανένα ενδοιασμό. Κινηθήκαμε στα όρια της προκήρυξης. Είχαμε αιτήσεις ασφαλιστικών στο ΣτΕ για να σταματήσει ο διαγωνισμός και δε μας σταμάταγε. Σε 15 ημέρες κ. Καλογρίτσας θα έπρεπε να φέρει τα χρήματα. Το δημόσιο συμφέρον ήταν για εμάς εξασφαλισμένο πλήρως» είπε ο κ. Κρέτσος.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε γιατί δεν έλαβε το δάνειο η εταιρεία;

Λ. Κρέτσος: Όχι και δεν με ενδιέφερε…Εγώ ήθελα να τηρηθεί διαδικασία, να μην αδικηθεί κανένας, να έρθουν χρήματα στο δημόσιο και να έχουμε μία ορθή ραδιοτηλεοπτική πολιτική. Ο διαγωνισμός ήταν διάφανος.

Μέλη επιτροπής

«Η διαδικασία είχε πάρα πολλές δικλείδες ασφαλείας μέχρι να φτάσουμε στην απόφαση. Είχαμε τρομερή ταλαιπωρία και πίεση από ΜΜΕ. Όλο αυτό το πράγμα μας έχει ταλαιπωρήσει όλα αυτά τα χρόνια. Εγώ δεν ήξερα καν ποιος είναι ο Καλογρίτσας. Κάναμε ό, τι είναι δυνατόν, χωρίς αμοιβή. Δεν περιμέναμε αναγνώριση. Ακόμα εξακολουθώ να συμμετέχω σε επιτροπές. Ταλαιπωριόμαστε και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλα πράγματα στη ζωή μας διότι είμαστε υπόδικοι» τόνισε στην απολογία του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Δουληγέρης.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και τα άλλα μέλη της Επιτροπής στις απολογίες τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις