Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ExxonMobil Κρήτη – υδρογονάνθρακες: Αγριεύει η Τουρκία, ετοιμάζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις
ΕΛΛΑΔΑ

ExxonMobil Κρήτη – υδρογονάνθρακες: Αγριεύει η Τουρκία, ετοιμάζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις

ExxonMobil Κρήτη - υδρογονάνθρακες: Τα μέχρι τώρα ευρήματα γεννούν υψηλές προσδοκίες για τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Τα θετικά μηνύματα της ExxonMobil για την ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην Κρήτη, μπορεί να προκαλούν αισιοδοξία στην κυβέρνηση, αλλά θέτουν σε εγρήγορση τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως αναφέρουν πηγές -που άφησαν ανοιχτό το θέμα της διενέργειας τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών- εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση μπορεί να διεξαχθεί στις αρχές του 2025. Σύμφωνα με τον αμερικανικό κολοσσό, από τα σεισμικά δεδομένα που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift, προκύπτουν ενδείξεις για μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου στην περιοχή, η οποία θα μπορούσε να καλύψει μέρος των αναγκών της Ευρώπης για την επόμενη δεκαετία.

Εάν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, θα πρόκειται για διαδικασίες fast track από το πέρας των σεισμικών ερευνών έως το πρώτο γεωτρύπανο (2 χρόνια), ιδίως εάν ληφθεί στην υπόψη ότι στην Κύπρο απαιτήθηκαν πέντε χρόνια. Αναφορικά με το ενδιαφέρον άλλων ξένων πετρελαϊκών ομίλων για είσοδο στον κλάδο έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα -κυρίως στις παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου- οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην έλευση νέων επενδυτών».

Η περιοχή των ερευνών βρίσκεται υπό το άγρυπνο βλέμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς ήδη, τόσο η Τουρκία – όσο και η ελεγχόμενη από την Άγκυρα – κυβέρνηση της Τρίπολης έχουν επιχειρήσει να αμφισβητήσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες νοτίων και δυτικά της Κρήτης. Πριν από λίγες εβδομάδες μάλιστα, με κοινή επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η Άγκυρα και η Τρίπολη έκαναν λόγο για «παράνομες» ελληνικές έρευνες και κάλεσαν την Αθήνα «να βάλει τέλος στην επιθετική ρητορική και τις προκλητικές πράξεις και να σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις των δύο χωρών».

Διάβημα

Σε διπλωματικό επίπεδο, η απάντηση της Αθήνας ήρθε με την επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας αναφορικά με τις ανυπόστατες τουρκολιβυκές αιτιάσεις περί παράνομων ερευνών ενώ θα ακολουθήσει και επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνυπογράφει και η Αίγυπτος. Ταυτόχρονα όμως, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε σαφείς οδηγίες στα Επιτελεία για επιφυλακή απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο. Ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος HERON επιχειρεί σχεδόν καθημερινά στην περιοχή, επιτηρώντας τις έρευνες αλλά και τις κινήσεις όλων των παρακείμενων πλοίων.

Την ίδια ώρα, Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Κρήτη αλλά και στα γύρω νησιά ενώ στην ευρύτερη περιοχή, τα Επιτελεία προγραμματίζουν τακτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις σε εθνικό αλλά και διακρατικό επίπεδο ώστε να διασφαλίζεται η διαρκής στρατιωτική παρουσία. Άλλωστε, όπως έχει ξεκαθαρίσει η ηγεσία, αν υπάρξει πρόκληση, η απάντηση θα είναι άμεση και δυναμική. Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές ωστόσο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει να ανοίξει μία νέα εστία έντασης στην περιοχή.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις