Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κόρη Γιάννη Στουρνάρα: Η Νεφέλη, παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόρη Γιάννη Στουρνάρα: Η Νεφέλη, παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο

Κόρη Γιάννη Στουρνάρα: Η Νεφέλη Στουρνάρα σπούδασε Κοινωνιολογία και Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Sussex

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου οι εκδόσεις Παπαζήση παρουσιάζουν το βιβλίο της Νεφέλης Στουρνάρα «Παραδειγματικές εργάτριες. Μία διαθεματική προσέγγιση σε δύο ελληνικά νοσοκομεία». Πρόκειται για τη διατριβή της κόρης του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και της Λίνας Νικολοπούλου, η οποία είναι αφιερωμένη στις συμμετέχουσες της έρευνάς της, καθώς οι αφηγήσεις τους αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης, θάρρους και ανθεκτικότητας. Πρόκειται για μια έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα από την εποχή της κρίσης (β’ 6μηνο του 2017), με κοινωνιολογική βασικά στόχευση, και διαπιστώνει πώς οι καθαρίστριες – μετανάστριες (Αλβανίδες και «Βορειοηπειρώτισσες»), που δρουν στον ιδιαίτερα πιεστικό χώρο των δημόσιων νοσοκομείων στην Ελλάδα – αποτελούν «ένα αόρατο, έμφυλο και εθνοποιημένο εργατικό δυναμικό, το οποίο καθίσταται «παραδειγματικά» φθηνό, ευέλικτο, αναλώσιμο και εύκολα αντικαταστάσιμο», όπως γράφει.

Η Νεφέλη Στουρνάρα σπούδασε Κοινωνιολογία και Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Sussex, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μετανάστευση και τη Διασπορά στον τομέα της Ανθρωπολογίας του School of Oriental and African Studies του Λονδίνου, με ειδίκευση στη μετανάστευση, καθώς και διδακτορικό, ενώ έχει ασχοληθεί με τη βία κατά των γυναικών, ειδικά των μεταναστριών.
Ολοκλήρωσε το Διδακτορικό της στην Κοινωνιολογία το 2020 στο Πανεπιστήμιο του Μiddlesex στο Λονδίνο. Το βιβλίο παρουσιάζεται την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 7.30 το απόγευμα στο roof garden Olympias (Αθηνάς 57). Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν ο Δημήτρης Παρσάνογλου, Αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, η Ελένη Ρεθυμνιωτάκη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Δικαίου, πρόεδρος τμήματος Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, η Μαρία Στρατηγάκη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και η συγγραφέας Νεφέλη Στουρνάρα, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ελίζα Μπενβενίστε, δημοσιογράφος, παραγωγός ντοκιμαντέρ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις