Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πλοίο Blume με ναρκωτικά: 4,5 τόνοι κοκαΐνης και 15 συλλήψεις
ΕΛΛΑΔΑ

Πλοίο Blume με ναρκωτικά: 4,5 τόνοι κοκαΐνης και 15 συλλήψεις

Πλοίο Blume με ναρκωτικά: Καρέ - καρέ το ρεσάλτο των Ισπανών κομάντο στο πλοίο ελληνικών συμφερόντων «Blume»

Στο φως της δημοσιότητας έρχεται ένα βίντεο από τη στιγμή που Ισπανοί κομάντο, κάνουν ρεσάλτο στο φορτηγό πλοίο Blume, όπου και εντοπίστηκαν 4,5 τόνοι κοκαΐνης, ανοιχτά των Καναρίων Νήσων. Η επιβίβαση στο πλοίο, η οποία πραγματοποιήθηκε από το σκάφος ειδικών επιχειρήσεων «Fulmar» της Υπηρεσίας Τελωνειακής Επιτήρησης του Φορολογικού Οργανισμού, ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη, δεδομένων των συνθηκών της θάλασσας και του μεγάλου μεγέθους του φορτηγού πλοίου, ανέφερε ο Φορολογικός Οργανισμός σε σημείωμά του.

Η επιχείρηση ξεκίνησε ως αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας, κατά την οποία ερευνητές της Υπηρεσίας Τελωνειακής Εποπτείας, της Εθνικής Αστυνομίας και2023-01-20 21:27:47 της Πολιτικής Φρουράς, με βάση την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του Κέντρου Ανάλυσης και Επιχειρήσεων Ατλαντικού (MAOC-N) και του Κέντρου Πληροφοριών κατά της Τρομοκρατίας και του Οργανωμένου Εγκλήματος (CITCO), διαπίστωσαν την πιθανή εμπλοκή ενός πλοίου ύποπτου για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική. Ως εκ τούτου, η Υποδιεύθυνση Τελωνειακής Επιτήρησης του Φορολογικού Οργανισμού οργάνωσε επιχείρηση από αέρος και θαλάσσης και έστειλε το σκάφος «Fulmar» για να εντοπίσει και, τελικά, να επιβιβαστεί στο φορτηγό πλοίο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Κατά τη στιγμή της επιβίβασης, παρατηρήθηκε ότι το φορτηγό πλοίο μετέφερε περίπου 200 τόνους καφέ ως δηλωθέν εμπόρευμα, πολύ κάτω από την πραγματική χωρητικότητα του πλοίου, γεγονός που τράβηξε την προσοχή των υπαλλήλων που ήταν υπεύθυνοι για την επιχείρηση.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης των κοινόχρηστων χώρων του φορτηγού πλοίου, διαπιστώθηκε η παρουσία απροσδιόριστου αριθμού δεμάτων του τύπου που συνήθως χρησιμοποιείται για τη διακίνηση κοκαΐνης και συνελήφθησαν τα 15 μέλη του πληρώματος του πλοίου, δύο Αλβανοί υπήκοοι και 13 Πακιστανοί υπήκοοι, ενώ το πλοίο τέθηκε υπό κράτηση και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφη.

Πλοίο Blume με ναρκωτικά: Το ιστορικό

Ειδικότερα, το Blume (κατασκευής 2005) ακινητοποιήθηκε την Τρίτη (17/1) 193 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφε, την πρωτεύουσα των Καναρίων Νήσων, ανέφερε ο ιστότοπος Eldia es Tenerife και επιβεβαίωσε ο έγκυρος ιστότοπος Trade Winds. Το πλοίο με σημαία Τόγκο φέρεται να έπλεε με απενεργοποιημένο το σήμα εντοπισμού AIS. Η τελευταία ενημέρωση έγινε στις 17 Ιανουαρίου. Το Blume είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Σάντος στη Βραζιλία, στις 20 Δεκεμβρίου.

Ακινητοποιήθηκε μετά από κοινή επιχείρηση της Αστυνομίας, και των τελωνειακών αρχών, κοντά στα Κανάρια Νησιά καθώς διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 4.5 τόνους κοκαΐνης -αν και αρχικά υπολογίστηκε ότι επρόκειτο για 3 τόνους κοκαΐνης, αφού ζυγίστηκαν τα δέματα διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 4.5 τόνους- ενώ έπλεε από τις ακτές της Νότιας Αμερικής προς την Ευρώπη.

Πλοίο Blume με ναρκωτικά: Συνελήφθησαν 15 άτομα

Σύμφωνα με το ισπανικό δημοσίευμα συνελήφθησαν συνολικά 15 άτομα. Η παρέμβαση κατέστη δυνατή χάρη στις υπηρεσίες πληροφοριών της ισπανικής αστυνομίας, και συγκεκριμένα του Κέντρου Ναυτικής Ανάλυσης και Επιχειρήσεων για τη Διακίνηση Ναρκωτικών (MAOC). Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από πράκτορες της Μονάδας Ναρκωτικών και Οργανωμένου Εγκλήματος (Udyco) της Εθνικής Αστυνομίας της Santa Cruz de Tenerife, της Ομάδας Οργανωμένου Εγκλήματος (ECO-Canarias) της Πολιτικής Φρουράς και επαγγελματίες της φορολογικής διοίκησης, καθώς και από κεντρικές μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας.

Το Blume έπλεε χωρίς να ενεργοποιήσει τον φάρο που καθορίζει τη θέση του μέσω δορυφόρου (με GPS) και είχε δηλώσει ως λιμάνι προορισμού του τη Ρίγα, στη Λετονία. Η παρέμβαση των ισπανικών αρχών έλαβε χώρα περίπου 193 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σάντα Κρουζ, στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής της Αφρικής, συγκεκριμένα, σε ένα ενδιάμεσο σημείο μεταξύ της πόλης Ντάχλα και του ακρωτηρίου Bojador στη Δυτική Σαχάρα.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Dársena de Los Llanos στο λιμάνι της πρωτεύουσας της Τενερίφης, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη επιχείρηση ασφαλείας, στην οποία συμμετείχαν πράκτορες από διάφορες μονάδες των δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας. Η ταυτοποίηση του σκάφους και οι άλλες διαδικασίες διήρκεσαν περισσότερες από πέντε ώρες στην αποβάθρα, καθώς οι σακούλες με την κοκαΐνη άρχισαν να ξεφορτώνονται με γερανό μετά τις 6:30 μ.μ. Οι 4,5 τόνοι κοκαΐνης θα έφταναν στην τιμή των 180 εκατομμυρίων ευρώ στη λιανική αγορά, αναφέρει το Eldia.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις