Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Όρθρος – Κράκεν συμπτώματα: Ποιες οι διαφορές μεταξύ των υποπαραλλαγών του Covid-19
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Όρθρος – Κράκεν συμπτώματα: Ποιες οι διαφορές μεταξύ των υποπαραλλαγών του Covid-19

Όρθρος - Κράκεν συμπτώματα: «Δεν ανησυχεί προς το παρόν η επιστημονική κοινότητα»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη χώρα μας, καθώς και στην προστασία των εμβολίων. Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ σχετικά με τα 93 θετικά δείγματα ασθενών στην Ελλάδα που εντοπίστηκαν με τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού «Όρθρος» και εξήγησε ότι πρόκειται για μια υποπαραλλαγή του «Κενταύρου». «Δεν φαίνεται ακόμα και στην έκθεση των Άγγλων -ο “Όρθρος” σαρώνει τη Βρετανία- να συνδέεται με αυξημένη νοσογόνο δύναμη ή αυξημένη θνησιμότητα, παρότι έχει μια μετάλλαξη που είχε η “Δέλτα”. Αυτό είχε φοβίσει αρχικά τους επιστήμονες» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θέλοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, είπε ότι «δεν ανησυχεί προς το παρόν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή», καθώς βρίσκεται κάτω από επιστημονικό έλεγχο. «Με την “Κράκεν”, μάλλον έχω ένα 20% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσω, με τον “Όρθρο” δεν είναι καν σίγουρο αυτό. Δεν πρέπει να μας πιάνει καμιά τρέλα, ούτε πανικός. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η έκθεση του ΕΟΔΥ που βγήκε χθες (19/1) για τον κορωνοϊό και για τα άλλα νοσήματα. Έχουμε πλέον 250 εισαγωγές την ημέρα από κορωνοϊό, εκεί που ήμασταν σε κάποια φάση στις 120 εισαγωγές. Σιγά-σιγά ανεβαίνουμε, την προηγούμενη εβδομάδα ήμασταν κοντά στις 200, έχουμε πάρει την ανηφόρα».

Η σημαντικότητα του εμβολίου

Μιλώντας για τα θλιβερά στατιστικά της πανδημίας (θάνατοι, διασωληνώσεις), σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κινητοποιήσει ώστε να πάμε να εμβολιαστούμε». Όπως είπε, τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τα υποστελέχη του κορωνοϊού σε πολύ μεγάλο ποσοστό, παρέχοντας 80% μείωση του κινδύνου να πάει στο νοσοκομείο κάποιος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Αναφορικά με την πληροφορία ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer ενδεχομένως να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε ασθενείς άνω των 65 ετών, ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε αρνητικά.

Όπως επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως «δεν υπάρχει αυτός ο αυξημένος κίνδυνος» ισχαιμικού επεισοδίου, διευκρινίζοντας ότι το νούμερο αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο για την ηλικία. «Είναι, λοιπόν, κάτι που ούτε έχει αποδειχτεί, ούτε θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Οι ειδικοί στην ανακοίνωσή τους λένε πως δεν φαίνεται να είναι πραγματικός ο κίνδυνος και συνεχίζουν να συστήνουν το εμβόλιο, κι αυτό πρέπει απλώς να μας καθησυχάζει ότι τα συστήματα επιτήρησης λειτουργούν άψογα», σημείωσε για το θέμα του επικαιροποιημένου εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις