Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Συμμορία στην Πάτρα: Πώς εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση
ΕΛΛΑΔΑ

Συμμορία στην Πάτρα: Πώς εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση

Συμμορία στην Πάτρα: Και αυτοσχέδια βόμβα στην κατοχή τους

Πώς η αστυνομία από μια σταγόνα αίμα κι ένα γάντι, έφθασε στην εξάρθρωση της οργάνωσης ληστών με αντιεξουσιαστικό «άρωμα» στην Πάτρα.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Μια κηλίδα αίμα κι ένα γάντι ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν στο ξήλωμα της οργάνωσης που διέπραττε ένοπλες ληστείες, κλοπές και κατείχε οπλισμό, αλλά και εκρηκτικές ύλες στην Πάτρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Alphafreepress, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πάτρας, που προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν τη συμμορία με «αντιεξουσιαστικό άρωμα», είχαν στην κατοχή τους εδώ και λίγο καιρό τη σταγόνα αίματος. Αυτή, πάντα κατά τις πληροφορίες του Alphafreepress, είχε βρεθεί σε κατάστημα, του οποίου, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν σπάσει τις τζαμαρίες στη διάρκεια επεισοδίων που είχαν δημιουργήσει σε πορεία στα τέλη του 2022.

«Άνοιξε» ο δρόμος

Ερευνώντας τη δράση της συμμορίας των ληστών, οι αστυνομικοί, μετά από ένοπλη ληστεία σε έναν από τους στόχους που χτυπήθηκαν, βρήκαν δίπλα στην εγκαταλελειμμένη μηχανή των δραστών, ένα γάντι. Στα εργαστήρια προέκυψε το DNA του κατόχου του, και  υπήρξε, επίσης, πλήρης ταύτιση και με το αίμα της τζαμαρίας! Το DNA συγκρίθηκε στη συνέχεια με σεσημασμένων από παλαιότερες συλλήψεις και προέκυψε ότι ανήκε σε έναν αντιεξουσιαστή. Από εκεί και πέρα, άνοιξε ο δρόμος για το ξεδίπλωμα όλων των μελών της οργάνωσης, τα οποία, είτε έπαιρναν μέρος σε επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις είτε σε ληστείες η κλοπές μεταφορικών μέσων. Στην οργάνωση και μεταξύ των συλληφθέντων είναι και στενό συγγενικό πρόσωπο ατόμου, το οποίο καταδικάστηκε για συμμετοχή στη 17Ν, με όχι πρωτεύοντα ρόλο.

Ληστείες και κάνναβη

Στη «γιάφκα» της οργάνωσης, εντοπίστηκαν ευρήματα, που προκαλούν αν ησυχία για τα σχέδια, που απεργάζονταν κάποια από τα άτομα που συνελήφθησαν, όπως εκρηκτικά, πιστόλια, πυροκροτητές. Σημαντικά στοιχεία γι αυτές τις απαντήσεις αναμένεται να εξαχθούν από την εξέταση των υπολογιστών και των ψηφιακών αποθηκευτικών μέσων που βρέθηκαν στην κατοχή τους. Εκ των συλληφθέντων, οι τέσσερις είναι άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν τέτοιο παρελθόν. Κάποιοι εμφανίζονται ως φοιτητές και κάποιοι ως «αιώνιοι» σπουδαστές. Κατά την Αστυνομία, τα μέλη της  οργάνωσης, διέπρατταν κλοπές μοτοσυκλετών και ένοπλες ληστείες, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια και πώληση κάνναβης στην Πάτρα.

Πιστόλια, ενδυμασία, μάσκες

Η Αστυνομία αναφέρει ότι τα μέλη της οργάνωσης τουλάχιστον από το 2020, ενώθηκαν με σκοπό τη διάπραξη ένοπλων ληστειών σε υποκαταστήματα τραπεζών ΕΛ.ΤΑ. και σουπερμάρκετ καθώς και κλοπών δίκυκλων οχημάτων, στην περιοχή της Πάτρας. «Για να πετύχουν το σκοπό τους», συνεχίζει  «είχαν προμηθευτεί πιστόλια, κατάλληλη ενδυμασία για να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και του σώματός τους (όπως μπουφάν, περούκες, ιατρικές μάσκες γυαλιά, καπέλα τύπου τζόκεϊ κ.α.), ενώ προέβαιναν στην κλοπή μοτοσυκλετών, τις οποίες χρησιμοποιούσαν κατά την τέλεση των ληστειών. Παράλληλα, για να μεγιστοποιήσουν το παράνομο περιουσιακό τους όφελος, μέλη της οργάνωσης, είχαν διαμορφώσει σε οικίες όπου διέμεναν, κατάλληλους χώρους με υδροπονικές καλλιέργειες κάνναβης, ενώ οι ποσότητες που παράγονταν στη συνέχεια πωλούνταν στην περιοχή του κέντρου της Πάτρας».

Σε ομάδες των τριών

Στη συνέχεια αναλύεται ο σύνθετος τρόπος δράσης της ομάδας: «Ως προς τον τρόπο δράσης τους, αφού επέλεγαν το κατάστημα- στόχο, ενώνονταν σε ομάδες τουλάχιστον τριών ατόμων, από τα οποία, οι δύο εισέρχονταν στο κατάστημα, ενώ ο τρίτος ανέμενε εξωτερικά έχοντας το ρόλο του τσιλιαδόρου. Για τη μετάβασή τους στο χώρο των ληστειών, χρησιμοποιούσαν δίκυκλα, τα οποία αφαιρούσαν από σημεία, που βρίσκονταν κοντά στις οικίες- καβάτζες, αφού προηγουμένως λάμβαναν υπόψη και τον τελικό προορισμό του δρομολογίου διαφυγής τους. Μετά την τέλεση των ληστειών, εγκατέλειπαν το δίκυκλο – μέσο διαφυγής συνήθως στην περιοχή της Αγυιάς, άλλαζαν ρούχα και διέφευγαν με διαφορετικό όχημα. Μάλιστα, κατά τη δράση τους και προκειμένου να μην εντοπίζονται από τις Αρχές, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, όπως χρήση ασυρμάτων, αποφυγή τηλεφωνικών συνομιλιών και δια ζώσης σχεδιασμό της παράνομης δραστηριότητάς τους».

Και βόμβα στα ευρήματα

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε εννέα 9 συνολικά οικίες καθώς και σε χώρο στάθμευσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Δύο  πιστόλια, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούμενος από 274 γρ. C4, πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι, περούκες, κράνη, περιλαίμια, κουκούλες FULL- FACE, αντιασφυξιογόνες μάσκες καθώς και ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε στην τέλεση πράξεων, βιβλία με περιεχόμενο που αφορά στην αναρχία και την τρομοκρατία, ιδιόχειρες σημειώσεις με σχεδιασμό εγκληματικών πράξεων, πρώτες ύλες για την κατασκευή μολότοφ (φιάλες), 3 ασύρματοι πομποδέκτες, πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές), 2.150 ευρώ, 4 εγκαταστάσεις υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης σε κατάλληλα διαμορφωμένους εσωτερικούς χώρους, 17 κιλά και 996 γραμμάρια κάνναβης καθώς και 77 δενδρύλλια κάνναβης.

Επτά ένοπλες ληστείες

Προσθέτει η Αστυνομία: «Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί επτά 7 ένοπλες ληστείες στην περιοχή της Πάτρας (τρείς  σε καταστήματα τραπεζών, τρείς  σε υποκαταστήματα ΕΛ.ΤΑ. και μία  σε σουπερμάρκετ) καθώς και δέκα  κλοπές δίκυκλων οχημάτων, με το παράνομο περιουσιακό όφελος να ανέρχεται στα 19.090 ευρώ, ενώ η αξία των δίκυκλων οχημάτων που αφαιρέθηκαν ανέρχεται στα 10.000 ευρώ. Συνεχίζονται οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, για την εξέλιξη των οποίων, θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις