Μητσοτάκης – Νταβός: «Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Νταβός: «Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Μητσοτάκης - Νταβός: «Υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία» δήλωσε ο πρωθυπουργός

19.01.2023 | 17:31

Συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας. Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συζήτησής του με τον δημοσιογράφο Fareed Zakaria, μίλησε για τα ελληνοτουρκικά και για τις εκλογές. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το Καστελόριζο και το εάν υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, παρότι έχουμε δει πολλή ένταση τα τελευταία τρία χρόνια. Το Καστελόριζο είναι ένα από τα όμορφα ελληνικά νησιά, είχαμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν το 2022, ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία σαν λογικοί ενήλικες και να λύσουμε τις βασικές μας διαφορές όπως είναι το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου αλλά έχουμε λύσει παρόμοια προβλήματα με τους γείτονές μας. Το κάναμε με την Ιταλία και θα το κάνουμε με την Αλβανία. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μας με βάση το διεθνές δίκαιο. δεν απειλείς τους γείτονές σου και αφήνεις ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και δεν είναι ποτέ βοηθητικό να εργαλειοποιείς τα εθνικά ζητήματα για εσωτερικούς λόγους δεν είναι καλή προσέγγιση γιατί δηλητηριάζεις την κοινή γνώμη».

 

«Μετά τις εκλογές, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε την ένταση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε: «Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι τα ελληνικά νησιά απειλούν την Τουρκία ή ότι η Τουρκία απειλεί τα νησιά αν λάβει κανείς υπόψιν και Κυπριακό; Είχαμε εισβολή και ένα μέρος του νησιού είναι ακόμα υπό κατοχή. Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές, που θα είναι περίπου την ίδια στιγμή στις δύο χώρες, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε την ένταση και να διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να απειλούμε ο ένας τον άλλον». Αιχμές ωστόσο ο πρωθυπουργός άφησε για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «ο κ. Ερντογάν δεν βοηθά τη Συμμαχία, σε μια περίοδο που πρέπει να είναι αρραγής. Και, παράλληλα, δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, έχουμε διαρροή σε αυτό το μέτωπο». Όταν ρωτήθηκε για τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα γίνουν κάποια στιγμή την άνοιξη.

Exit mobile version