Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Νταβός 2023: Αναχωρεί για Ελβετία ο πρωθυπουργός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Νταβός 2023: Αναχωρεί για Ελβετία ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης - Νταβός 2023: Ο πρωθυπουργός αναχωρεί για την Ελβετία, ώστε να συμμετάσχει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για το Νταβός της Ελβετίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, Πέμπτη, και την Παρασκευή θα συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Το οικονομικό φόρουμ του Νταβός ξεκίνησε στον απόηχο της κρίσης που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έστειλε ηχηρό μήνυμα στους ισχυρούς. Από την άλλη, όσοι ήλπιζαν πως στο Νταβός ο Όλαφ Σολτς θα άναβε «πράσινο φως» για την αποστολή αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία έπεσαν έξω, καθώς ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως πρέπει να αποφευχθεί ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας να γίνει πόλεμος ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος δεν είπε τίποτα για τα Leopard 2 στην ομιλία του και χρειάστηκε να του τεθεί ερώτημα για να εκφράσει την απροθυμία του να στείλει άρματα μάχης στο Κίεβο. Σημειώνεται πως για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, όπου το θέμα είναι πιθανό τουλάχιστον να συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Παγκόσμια αναταραχή

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε στο Νταβός την Τετάρτη, λέγοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 – λίγο μετά το περσινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ – έριξε την παγκόσμια τάξη σε αναταραχή. «Τι διαφορά κάνει ένας χρόνος. Στις αρχές του 2022, πολλοί άνθρωποι περίμεναν μια έκρηξη ή τουλάχιστον μια σημαντική ώθηση για τη μετάβαση των οικονομιών μας προς την κλιματική ουδετερότητα. Μετά ήρθε η 24η Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Σολτς, αναφερόμενος στην ημερομηνία της εισβολής. Είπε ότι ο πόλεμος έχει καταστροφικές συνέπειες ιδίως στην Ουκρανία, αναφερόμενος στο θάνατο του υπουργού Εσωτερικών την Τετάρτη σε συντριβή ελικοπτέρου και εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του. «Αλλά ο πόλεμος έχει επιπτώσεις σε όλους μας», δήλωσε ο Σολτς.

Στη συνέχεια περιέγραψε τους κινδύνους για τη γεωπολιτική τάξη, τις προκλήσεις για διάφορες χώρες, και όχι μόνο για τη Γερμανία, να εγκαταλείψουν γρήγορα τις ρωσικές εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, τον πληθωρισμό και άλλα ζητήματα. Ωστόσο, προσπάθησε να υποστηρίξει ότι οι ευκαιρίες για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης θα μπορούσαν να αποδειχθούν ένα σπάνιο θετικό υποπροϊόν της ταραχώδους χρονιάς.

«Για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, η Ρωσία πρέπει να αποτύχει»

«Το άλλο μέρος της ιστορίας είναι το εξής», δήλωσε ο Σολτς. «Η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει πλήρως στην επίτευξη των ιμπεριαλιστικών της στόχων. Η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της με εντυπωσιακό θάρρος». Ο Σολτς δήλωσε επίσης ότι «η Ρωσία πρέπει να αποτύχει» προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση στην ανατολική Ευρώπη. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρέχουμε συνεχώς οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, μαζί με τους εταίρους μας», δήλωσε ο Σολτς, απαριθμώντας αρκετά από τα οπλικά συστήματα που έχει στείλει η Γερμανία στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T, ένα από τα πιο πρόσφατα και προηγμένα παραδείγματα.

Ανέφερε τα υπάρχοντα τεθωρακισμένα οχήματα, όπως τα Marders που έχει αποστείλει η Γερμανία. Δεν αναφέρθηκε στα άρματα μάχης Leopard 2, τα οποία ορισμένοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, κυρίως η Πολωνία, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Λιθουανία και άλλοι, έχουν ενθαρρύνει τη Γερμανία να εγκρίνει την εξαγωγή τους στις γραμμές του μετώπου. Η Γερμανία πρέπει να εγκρίνει τη μεταπώληση ή τη δωρεά στρατιωτικού εξοπλισμού της σε τρίτη χώρα.

Τι είπε για τα Leopard

Ο Σολτς προσπάθησε να αποφύγει την ερώτηση για τα άρματα Leopard 2 λέγοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί ο πόλεμος Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Υπήρχε η πεποίθηση ότι ο Γερμανός καγκελάριος θα ανακοίνωνε μια απόφαση σχετικά με την άδεια αποστολής αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία, αλλά δεν το έκανε.. Αντ’ αυτού, ο Γερμανός καγκελάριος λέει στους αντιπροσώπους στο Νταβός ότι πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Τον ρωτάει ένας εκπρόσωπος: «Γιατί διστάζετε σχετικά με την απόφαση να επιτραπεί η αποστολή αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία;»

Η Γερμανία ήταν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας, επιμένει ο Σολτς, καθώς ξεκινά μια μακρά υπεράσπιση της προσέγγισης του Βερολίνου. Επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη, αλλά διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό. Αποφασίσαμε πολύ νωρίς στον πόλεμο να αλλάξουμε τις πολιτικές μας στρατηγικές, λέει ο Σολτς, και να μην υποστηρίζουμε απλώς την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά με πολλά όπλα. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη, για όσο διάστημα χρειαστεί, επιμένει.

Ο Σολτς λέει ότι το πυροβολικό που έρχεται από τη Γερμανία στην Ουκρανία, και ο εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών, είναι πολύ αποτελεσματικά για την Ουκρανία που υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξή μας, αλλά πρέπει να αποφύγει να εξελιχθεί σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, εξηγεί ο Σολτς. Και η δική του «προθυμία» και η προθυμία της Γερμανίας, είναι η Ουκρανία να γίνει ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο, δημοκρατικό έθνος που μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις