Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τσαβούσογλου ΗΠΑ – Μπλίνκεν: Αγωνία στην Τουρκία για τη συνάντηση
ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου ΗΠΑ – Μπλίνκεν: Αγωνία στην Τουρκία για τη συνάντηση

Τσαβούσογλου ΗΠΑ - Μπλίνκεν: Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις εκτός από την προμήθεια των F-16, επί τάπητος θα τεθούν «καυτά» θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έως τις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Σήμερα Τετάρτη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσιγκτον. Πολλά είναι τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης, αλλά ένα από τα σημαντικότερα είναι η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση τους αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις εκτός από την προμήθεια των F-16, επί τάπητος θα τεθούν «καυτά» θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Τσαβούσογλου θα μεταφέρει στον ομόλογό του τη δυσφορία του για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την τρομοκρατική οργάνωση YPG/PKK, ενώ θα τονίσει τη σημασία της δράσης σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, θα επαναλάβει το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση των μελών της οργάνωσης FETÖ στις ΗΠΑ αλλά και του ηγέτη της Γκιουλέν. Ένα άλλο θέμα της ημερήσιας διάταξης της κατ’ ιδίαν συνάντησης θα είναι η Συρία, όπου θα συζητηθούν οι συνομιλίες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, οι οποίες ξεκίνησαν μετά από 11 χρόνια.

Στο «μενού» τα F-16

Ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη τύπου με την ομόλογο του από την Βοσνία, είχε τονίσει ότι οι στρατιωτικές διαπραγματεύσεις για το θέμα των F-16 έχουν ολοκληρωθεί. «Υπάρχει 51% πιθανότητα το Κογκρέσο των ΗΠΑ να απορρίψει το σχετικό αίτημα του Προέδρου. Εάν συμβεί αυτό, ο Πρόεδρος το αποστέλλει εκ νέου. Εάν συμβεί αυτό, πρέπει να απορριφθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων» είχε πει ο Τσαβούσογλου.

«Πυρά» Τσαβούσογλου σε Μενέντεζ

Ο Τσαβούσογλου είχε αναφερθεί και στον Μπομπ Μενέντεζ λέγοντας ότι «ειδικά ένας γερουσιαστής προβάλλει συνεχώς την αντίρρησή του. Γνωρίζετε όμως ότι οι τροπολογίες που υποβλήθηκαν προηγουμένως έχουν εγκριθεί. Περιμένουμε να περάσει ομαλά». Δηλώνοντας ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση από κάθε άποψη, είπε ότι «εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει αποφασισμένη, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Δεν θέλουμε να αγοράζουμε προϊόντα από μια χώρα που μας δένει τα χέρια με όρους».

Στην ίδια συνέντευξη ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στις ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την παράδοση F-35 στην Ελλάδα, είπε ότι «η ισορροπία στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας έχει αρχίσει να επιδεινώνεται. Οι ΗΠΑ είχαν μια πολιτική ισορροπίας. Στην Κύπρο, η ισορροπία μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων άρχισε να επιδεινώνεται. Ένας σύμμαχος όπως οι ΗΠΑ πρέπει να δίνει προσοχή σε αυτές τις ισορροπίες».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί επίσης με Τούρκους πολίτες, τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και στο Χιούστον. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο υπουργός Τσαβούσογλου αναμένεται επίσης να συναντηθεί με εκπροσώπους δεξαμενών σκέψης και Τούρκους πολίτες στην Ουάσιγκτον και το Χιούστον.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις