Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καρτέλ ναρκωτικών: Διακινούσε κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Καρτέλ ναρκωτικών: Διακινούσε κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα

Καρτέλ ναρκωτικών: Πώς δρούσε η οργάνωση

Τριάντα δύο κιλά κοκαΐνης, προέλευσης Λατινικής Αμερικής με… ταξί, επιχείρησε να διακινήσει διεθνικό καρτέλ, τέσσερα μέλη του οποίου συνελήφθησαν.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Μέσα σε ένα ταξί, κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, ξεκίνησε το ξήλωμα ισχυρού καρτέλ κοκαΐνης, τα μέλη του οποίου με εμπορικά πλοία, διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από χώρες της Νότιας Αμερικής και ιδίως από τη Βραζιλία  στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης! Στο ταξί, επέβαινε ως πελάτης ένας Νιγηριανός υπήκοος, βασικό μέλος του καρτέλ, ο οποίος μόλις είχε παραλάβει σάκους με 32 κιλά κοκαΐνης και κατευθυνόταν στην Αθήνα. Λίγο αργότερα οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, περνούσαν χειροπέδες σε έναν ακόμη συμπατριώτη του πρώτου συλληφθέντα, αλλά και σε δύο Βραζιλιάνους, ο ένας από τους οποίους, ήταν αρχηγός του κυκλώματος.

Πώς λειτουργούσε το καρτέλ

Για την εξουδετέρωση του κυκλώματος, συνεργάστηκαν η  Δίωξη Ναρκωτικών των Η.Π.Α (D.E.A), που διέθετε τις αρχικές πληροφορίες για τη δραστηριότητα του διεθνικού κυκλώματος και τις θαλάσσιες διαδρομές του, το Σ.Δ.Ο.Ε και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή. Σε βάρος των δύο Βραζιλιάνων και των δύο Νιγηριανών, σχηματίστηκε δικογραφία, αυτόφωρης διαδικασίας κακουργηματικού χαρακτήρα, για εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. «Στο πλαίσιο κατάλληλης εκμετάλλευσης πληροφοριών και εμπεριστατωμένη έρευνα», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ, «κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, δημιουργία προφίλ εμπλεκομένων και εφαρμογή ειδικών ανακριτικών τεχνικών, προέκυψε η εμπλοκή των συλληφθέντων στην εγκληματική οργάνωση.

Κοκαΐνη κρυμμένη σε πλοία

Η έρευνα, που προηγήθηκε των συλλήψεων και της κατάσχεσης 32 κιλών κοκαΐνης, έδειξε ότι τα μέλη της οργάνωσης, δραστηριοποιούνταν στη μεταφορά κοκαΐνης, την οποία απέκρυπταν σε εμπορικά πλοία από τη Νότια Αμερική με προορισμό χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Η Ελλάδα, διευκρινίζεται χρησιμοποιείτο και ως τελικός προορισμός, αλλά κάποιες φορές και ως χώρα διαμετακόμισης, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2022. Τα συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης, είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, με συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και μεθοδολογία.

Προσδοκώμενο όφελος 1.000.000 ευρώ

Συγκεκριμένα, το αρχηγικό μέλος, που ήταν ο ένας εκ των δύο Βραζιλιάνων, «εκτός από το να διευθύνει και να κατευθύνει τα υπόλοιπα μέλη, αναλάμβανε την ανεύρεση των ποσοτήτων ναρκωτικών, την οργάνωση της αποστολής αυτών από τη Βραζιλία σε χώρες της Ευρώπης και την απόκρυψή τους σε εμπορικά πλοία με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν επιφορτισμένα -κατά περίπτωση- με την στρατολόγηση συνεργατών για την παραλαβή, μεταφορά και περαιτέρω διακίνηση των ναρκωτικών σε χώρες της Ευρώπης, την αποθήκευση και απόκρυψη των ναρκωτικών καθώς και την εξαγωγή τους και μεταφορά τους από τους χώρους αυτούς».

Η αποδόμηση της οργάνωσης, προστίθεται, πραγματοποιήθηκε μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, που έλαβε χώρα σε περιοχή του Πειραιά, οπότε και κατελήφθη μέλος της οργάνωσης και συγκεκριμένα ένας από τους δύο Νιγηριανούς, να μεταφέρει με ταξί περισσότερα από 32 κιλά κοκαΐνης. Από τις έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 32 κιλά και 300 γραμμάρια κοκαΐνης, 940 ευρώ, 1.73 δολάρια Η.Π.Α. και 5.550 REAIS Βραζιλίας, GPS, Δ.Χ.Ε. όχημα (ταξί) και 8 κινητά τηλέφωνα. Το παράνομο περιουσιακό όφελος από τη διακίνηση των ναρκωτικών υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις